Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Upravni sud Srbije odbio tužbu "Imleka" i subotičke "Mlekare"
Upravni sud Srbije odbio je danas kao neosnovanu, tužbu Industrije mleka AD "Imlek" i AD "Mlekara" iz Subotice - članice "Danube Foods Group", protiv rešenja Komisije za zaštitu konkurencije, u predmetu izricanja mere zaštite konkurencije.

U obrazloženju odluke Upravnog suda se navodi da, rešenjem Komisije za zaštitu konkurencije nije povređeno ustavno načelo zabrane retroaktivne primene zakona, jer nije reč o dopunskom postupku, kako to tužioci ističu u tužbi, već o postupku koji je okončan donošenjem odluke o određivanju mere zaštite konkurencije.

Ta odluka čini sastavni deo prethodnog rešenja, kojim je utvrđena povreda konkurencije.

Reč je o započetom, a u celosti neokončanom postupku, pa donošenjem osporenog rešenja Komisije, u skladu sa odredbama zakona iz 2009, nije došlo do povrede zabrane retroaktivne primene zakona, navodi se, pored ostalog, u obrazloženju presude Upravnog suda.

Komisija za zaštitu konkurencije izrekla je u januaru kazne Industriji mleka i mlečnih proizvoda "Imlek", kao i "Mlekari" iz Subotice od ukupno 306,15 miliona dinara zbog zloupotrebe dominantnog položaja na tržištu otkupa sirovog mleka.

"Imlek" je bio dužan da plati oko 254 miliona dinara, a "Mlekara" iz Subotice 51, 2 miliona dinara.

Komisija je kaznila mlekare, sa po 1,92% ukupnog godišnjeg prihoda iz 2006, zbog "nametanja nepravednih uslova poslovanja primenom nejednakih uslova poslovanja na iste poslove sa različitim učesnicima na tržištu".


Danube Foods Group: odluka suda nezakonita

Povodom odluke Komisije za zaštitu konkurencije i Upravnog suda da "Imlek" i "Subotička mlekara", moraju da plate kaznu, kompanije koje inače posluju u sastavu Danube Foods Group, saopštile su da je "takva odluka u potpunosti nezakonita".

- Iskoristićemo sva pravna sredstva koja nam u Republici Srbiji stoje na raspolaganju. Smatramo da će se u ovoj, novonastaloj situaciji uključiti i nadležne, međunarodne relevantne institucije i sudovi koji su i obavešteni o čitavom procesu i koji će sada, verujemo, reagovati oko rešavanja ovog pitanja. Naročito imajući u vidu da je ovakva odluka Komisije i suda o izricanju kazne, pored toga što je suprotna našem važećem Ustavu i zakonima, suprotna je i evropskim konvencijama i pravnoj praksi u Evropi - izjavila je Svetlana Glumac, direktorka korporativnih i regulatornih poslova "Danube Foods Group".


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta