Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Srbija će od septembra 2011. emitovati evroobveznice
Vlada Srbije usvojila je odluku da Srbija počne da emituje evroobveznice, najverovatnije početkom septembra i to 500 miliona u evrima i 200 miliona u dinarima, izjavio je u Bečićima državni sekretar u Ministarstvu finansija Vlade Srbije Goran Radosavljević.

Na Samitu guvernera centralnih banaka i ministara finansija jugoistočne Evrope u Bečićima, Radosavljević je rekao da će za Srbiju to biti izazov i preneo uveravanje Vlade Srbije, koja je ovu odluku usvojila u četvrtak, 16. juna, da postoji tražnja za obveznicama u dinarima na domaćem tržištu.

Radosavljević očekuje da će ove godine u Srbiji direktne strane investicije dostići oko 3,5 milijardi evra, ocenjujući da to nije nerealno imajući u vidu očekivani efekat podsticajnih mera države.

- Srbija je za tri godine krize učinila sve da fiskalni deficit održi na nivou od četiri odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) u čemu joj je pomogao aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom - rekao je Radosavljević i podsetio da je država velika sredstva izdvojila za subvencije privredi i kamatnih stopa na kredite.

Radosavljević je istakao da je Srbija u poslednja četiri meseca povukla od Evropske investicione banke kredite u iznosu od oko 250 mil EUR, a tokom leta će povući dodatnih 250 mil EUR, napominjući da su sredstva iz tog zajma namenjena izvoznicima i medijima.

Prema njegovim rečima, cilj Srbije je da do 2013. smanji fiskalni deficit na tri odsto BDP-a, da bi on 2015. dostigao jedan odsto BDP-a, a javni dug ne bi trebalo da pređe nikako 45 odsto BDP-a ne računajući restituciju.

- Naša očekivanja su da će se do 2015. dug smanjiti na 40 odsto BDP-a", kazao je Radosavljević i dodao, da bi to bilo moguće, treba obezbediti nove izvore finansiranja, a jedan je već izvestan - pretpristupni fondovi Evropske unije.

Državni sekretar je podsetio na regionalnu inicijativu da se novac namenjen članicama koje uđu u EU, od oko milijardu evra, iskoristi ranije da bi se povećala suma pretpristupnih fondova.

Iskustva Rumunije i Bugarske su pokazala da je bolje da se taj novac potroši pre ulaska u Evropsku uniju, zaključio je Radosavljević, na Samitu koji je organizovala "Ekonom:east Media Grupa".


Iz dobiti NBS u budžet Srbije 4,2 milijarde dinara
Dobit Narodne banake Srbije (NBS) u 2010. godini iznosila je 5,9 milijardi dinara, od čega je 4,2 milijarde uplaćeno u budžet Srbije, saopštila je danas NBS.
Prema odluci Saveta guvernera NBS koji je usvojio finansijske izveštaje NBS, iz dobiti centralne banke u posebne rezerve će biti izdvojeno 1,1 milijarda, a u osnovni kapital 0,5 milijardi dinara.

NBS je finansijske izveštaje za 2010. godinu dostavila Skupštini Srbije 24. maja, zajedno s izveštajem ovlašćenog revizora koji je ocenio da oni, kako je istaknuto, istinito i objektivno prikazuju finansijsko stanje NBS na kraju prošle godine.


Former owners of Fidelinka fled the country - Company taken over by Slovenia's Dondon
Fidelinka's bakery, the only functioning part of the former mega company, is back in operation "under the lease". Namely, the bakery, currently in bankruptcy, has been rented by Slovenians, owners of the company Dondon, who started production under the new arrangement. The company's seat is in Postojna, that is, Metlika in Slovenia, while its branch office is in the village of Pudarci near Pozarevac. That is how one of the largest factories of baked goods in former SFRY has become an affiliate of a "rural bakery".

Allegedly, Slovenians make profit even when they pay for the rental of production units. They intend to maintain the current level of quality and continue to operate within the framework of the existing tradition, but the number of workers will be cut by one sixth, that is, 30 out of the total of 180 employees will be made redundant.
There is no time limit in a lease agreement signed with the Slovenian company, but since Fidelinka's bakery is in bankruptcy, it is likely that it will be sold. Until then, bread will be "made" by Slovenians, while the former owners fled the country after pumping the whole capital out of Fidelinka.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta