Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Italijanski "Edison" ulaže 1,5 mlrd EUR u "Kolubaru B" - Potpisivanje predugovora sa EPS-om do kraja
"Elektroprivreda Srbije" (EPS) je prihvatila predlog italijanske energetske kompanije "Edison" za gradnju i upravljanje nad dva bloka termoelektrane u "Kolubari B". To je projekat koji će italijanska kompanija izvesti zajedno sa EPS-om i biće vredan 1,5 mlrd EUR, nezvanično saznaje list "Blic". Ipak, domaći zvaničnici kažu da su pregovori još u toku, te da se će se potpisivanje predugovora dogoditi najverovatnije u julu.

Ako ponuda kompanije "Edison" bude prihvaćena, treba očekivati da se u 2012. godini nastavi izgradnja elektrane koja je započeta još 1988. godine, a bila bi završena 2017. godine. Elektroprivreda je planirala da radove i opremu unese kao ulog u zajedničku kompaniju. "Edison" je sa druge strane ponudio izgradnju dva bloka snage po 375 megavata, pri čemu oprema zadovoljava najstrože kriterijume zaštite životne sredine.

Za do sada izvedene radove i nabavljenu opremu, a koje EPS treba da unese kao ulog u zajedničku kompaniju, srpskoj elektroprivredi je ponuđen udeo u vlasništvu te nove kompanije od 36,4%. Ipak, nije još utanačeno ko će dobiti koliki procenat od struje.

Kako navode italijanski mediji, kada ova dva bloka budu završena, svaki će proizvoditi po 375 megavat-sati struje, i to po najnaprednijim evropskim standardima. Ova investicija je od važnosti za Srbiju jer će povećati kapacitet za proizvodnju struje, uvesti nove napredne tehnologije i omogućiti Srbiji da dobije finansijsku injekciju.

U EPS-u objašnjavaju da ne daju izjave jer se još pregovara sa Italijanima, kao i da će taj dokument sa kompanijom "Edison" potpisati do kraja meseca. Dodaju još da se trenutno ne zna suma koju će Italijani uložiti, kao i da bi svako nagađanje o tome stvorilo velike probleme celom projektu.

Petar Škundrić, savetnik premijera za energetiku, kaže za "Blic" da su "Edison" i EPS u procesu dogovaranja. On očekuje da će predugovor o realizaciji strateškog partnerstva između pomenutih kompanija biti potpisan za vreme zasedanja vlada Srbije i Italije tokom jula.


MINECO: Oporavak "Fidelinke" moguć
Subotičko preduzeće "Fidelinka", u kome je toku stečajni postupak, ima šansu za oporavak ukoliko poverioci prihvate plan reorganizacije. Kompanija "Mineco", jedan od većih akcionara "Fidelinke", navodi da bi plan reorganizacije, na čijoj doradi rade predstavnici "Mineca", trebalo da bude završen tokom jula.

- Jedan od pravaca plana reorganizacije uključuje i dovođenje partnera svetskog renomea, koji bi svojim globalnim iskustvom u upravljanju žito-mlinarskim sistemima doprineo ozdravljenju "Fidelinke" - navode u kompaniji "Mineco".

U saopštenju se ističe da bi ovakav potez istovremeno uticao i na privlačenje novih stranih investicija, ne samo u agrar i prehrambenu industriju, već i u srpsku privredu uopšte.

Kako je ukazano, prihvatanje plana od strane poverilaca, kao "kvalitetnog i sveobuhvatnog rešenja" za situaciju u kojoj se "Fidelinka" nalazi značilo bi i mnogo veću finansijsku korist nego da se stečajni postupak "završi bankrotom i rasprodajom imovine preduzeća u bescenje".

Jedan od većih akcionara "Fidelinke" tvrdi da bi njen bankrot značio vraćanje samo malog dela potraživanja poverilaca, gašenje radnih mesta, povećan broj ljudi na birou rada, negativan efekat na lokalnu privredu i nestanak jednog velikog sistema za otkup pšenice od ratara.

- Nakon završetka revidiranog plana reorganizacije "Fidelinke", njena sudbina će biti u rukama poverilaca, a pre svih Hypo Alpe Adria banke koja je obezbeđena hipotekom prvog reda nad celom imovinom - kažu u firmi "Mineco" i ističu da su njeno angažovanje i konstruktivan stav presudni za oporavak pomenutog preduzeća.

U saopštenju se navodi i da je "Minecu" uskraćena prilika da pripremi plan reorganizacije "Fidelinka Pekare" koja je integralni deo "Fidelinke", ali da će "svakako intenzivno učestvovati u daljim procesima koji se tiču iznalaženja rešenja i za ovu kompaniju".

"Mineco" dodaje i da se, "štiteći svoja akcionarska prava, istovremeno bori i za prava drugih akcionara subotičke kompanije".


Vlada otpušta rukovodstvo "Galenike" i daje garanciju za kredit od 70 mil EUR
Vlada Srbije odlučila je da da garancije državnoj farmaceutskoj kompaniji "Galenika" za kredit od 70 mil EUR, od čega će deo biti upotrebljen za refinansiranje kratkoročnih kredita, a deo za obrtni kapital.

Na konferenciji za novinare nakon sednice Vlade, ministar ekonomije Nebojša Ćirić je rekao da je trenutni iznos obaveza "Galenike" od oko 120 mil EUR, od čega je, kako je istakao, "akutni problem od oko 40 mil EUR kratkoročnih obaveza".

Garancija države za refinansiranje kratkoričnih obaveza i dela obrtnog kapitala, prema njegovim recima, omogućiće da dođe do prekida blokade računa "Galenici" i da počne normalno da posluje.

Sa nekoliko banaka se, kako je rekao Ćirić, već pregovara o kreditu. On je naveo da su prethodnih godina 22 banke davale kredite "Galenici", uglavnom kratkorične, dodajući da će verovatno biti spremne da se uključe u program reprograma dugova.

Ćirić je rekao da je Vlada Srbije donela odluku da se sprovede poslovno-finansijska konsolidacija "Gelenike" i da se i rezultat rada dosadašnjeg rukovodstva.

Ističući da je "Galenika" strateški važna kompoanija za funkcionisanje farmaceutskog tržišta i zdravstvenog sistema Srbije, on je rekao da je tom kompanijom do sada loše upravljano, jer je od firme koja je pre tri godine imala dobit došla u situaciju da u 2010. ima gubitak.

- Moj utisak je da će većina rukovodilaca "Galenike" ostati bez posla. Vlada je zauzela stav i dala nalog određenim službama da se ispita poslovanje i da odgovorni, ukoliko je bilo kršenja zakona, budu predmet istražnih radnji - rekao je on.

Ćirić je istakao da je dat nalog novom predsedniku Upravnog odbora da sprovede racionalizaciju i smanjenje troškova poslovanja, dodajući da misli da će uskoro uskoro doći do rešenja situacije sa bankama i reprograma kredita.

Srpski ministar ekonomije Nebojša Ćirić je istakao da će novo poslovodstvo vlade podnositi izveštaj svaka tri meseca i dodao da je Vlada brzom reakcijom uspela da spreči nestašicu lekova.

Ministar zdravlja Zoran Stanković potvrdio je da da neće biti nestašice lekova u Srbiji.

On je naveo da su problemi mogući jedino sa dva leka i to separinom, čijih zaliha ima za dva meseca i pronizonom, ali da ni tu ne očekuje probleme.


Government dismisses Galenika management and gives guarantee for €70 million loan
The Government of Serbia has decided to give a guarantee to the state-owned pharmaceutical company Galenika for a €70 million loan, part of which will be used to refinance short-term loans, while the rest will serve as working capital.

At a press conference following the government session, Minister of Economy Nebojsa Ciric said that Galenika's current liabilities stood at about €120 million, but that €40 million in short-term obligations represented an "acute problem".

According to his words, the state’s guarantee for re-financing short-term obligations and a portion of working capital will help the company to unfreeze its accounts and continue with business operations.
As Ciric explained, the government is already negotiating aforementioned loan with several banks. He said that 22 banks had been granting loans to Galenika over the previous few years, mainly short-term ones, adding that they would probably be willing to join the debt rescheduling program.

Ciric said that the government decided to conduct a business and financial consolidation of Galenika, to look into its operations and prosecute those responsible for any violations of the law.
He stressed that Galenika was a strategically important company for the functioning of Serbia's pharmaceutical market and health system and added that the company had been poorly managed to date.

- My impression is that most managers of Galenika will lose their jobs. The government has taken a position and issue an order to certain agencies to look into the company's operations and that those responsible, in case there has been any violation of the law, be prosecuted - he said.
The new management will submit a report to the government every three months, the Minister said, adding that the government’s fast response has prevented a shortage of medicines.

Minister of Health Zoran Stankovic confirmed that there would not be shortages of medicines in Serbia. He said that the only remaining problem was the supply of heparin and pronison to the market and that there were enough supplies of heparin for two more months, while the situation with pronison would be resolved in the period ahead.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta