Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Strateški pregovori pri kraju - PKS i Grad Beograd sve bliži vlasništvu nad "Beogradskim sajmom"
Pregovori Privredne komore Srbije i Grada Beograda o strateškom partnerstvu u "Beogradskom sajmu" privode se kraju i realno je da taj posao bude završen krajem godine, izjavio je danas predsednik PKS Miloš Bugarin.

- Mislim da je logično partnerstvo grada Beograda i PKS kao nacionalne poslovne asocijacije, da se komora pojavi kao titular nad institucijom kao što je Beogradski sajam. Srpska privreda to zaslužuje i to nije nešto što nije viđeno u svetu - kazao je Bugarin u intervju Tanjugu.

Bugarin nije mogao da precizira koliki bi procenat vlasništva "Beogradskog sajma" imala komora, a koliko grad naglasivši da je najbitnije da će od toga veliku korist imati i Beograd i srpska privreda i Sajam.

- To je u ovom momentu najmanje bitno, da li će biti 51% u vlasništvu grada i 49% u vlasništvu komore ili obrnuto ili će biti 55 i 45%, potpuno je nebitno. Bitno je da se identifikuje titular, kroz ove dve institucije - kazao je on.

Prema njegovim rečima, promena vlasništva Beogradskog sajma koji je trenutno u "ustavno nepostojećoj" društvenoj svojini, značajno će povećati mogućnosti da se promoviše srpska privreda i da se na kvalitetniji način izbrendira, što je vrlo važno za unapređenje ukupnog privrednog ambijenta.

- Nakon toga treba raditi na unapređenju međunarodnih sajamskih manifestacija, čemu PKS može da doprinese u značajnoj meri jer ima više od 70 sporazuma potpisanih sa međunarodnim institucijama i komorama iz 70 zemalja - rekao je Bugarin.


Nemci ulažu stotine miliona evra
Beograd -- Nemačka preduzeća imaju velike planove ulaganja u inostranstvu, koja bi u Srbiji mogla da dostignu više stotina miliona evra.
To najavljuje zamenik generalnog direktora Nemačke industrijske i trgovinske komore (DIHK) Folker Trajer.

Ogroman broj nemačkih preduzeća teži da se proširi na tržišta van Nemačke, zbog čega su im potrebni partneri za saradnju, rekao je on i preporučio preduzećima iz Srbije i regiona da budu spremna za moguću saradnju i da se prilagode takvim inicijativama nemačkih privrednika.

Srbija ima posebno povoljnu geografsku poziciju koju treba da iskoristi kada je reč o tim investicijama, naglasio je Trajer i najavio da se očekuje da ove godine bude dostignut rekord u ulaganju nemačkih srednjih preduzeća u Srbiji, ali će to zavisiti od više ekonomskih faktora.
Posebno bi, kako je istakao, bila značajna priprema preduzeća iz Srbije i regiona za moguću saradnju sa nemačkim preduzetnicima u oblasti infrastrukture, elektrotehnike, ekologije i "zelenih tehnologija".

S druge strane, i u Nemačkoj su porasle investicije i potrošnja i zato nemačko tržište može da bude interesantno za plasman robe iz Srbije i drugih zemalja, napomenuo je Trajer, koji je i rukovodilac Nemačke spoljnotrgovinske industrijske komore.

On je srpskim kompanijama koje žele da nastupe na konkurentnom nemačkom tržištu posebno preporučio učešće na sajmovima u toj zemlji i korišćenje pomoći nemačkih privrednih institucija koje su zastupljene u Srbiji i u svetu, kao što je Delegacija nemačke privrede u Srbiji, kako bi pronašle pravog partnera.

Kada je reč o Delegaciji nemačke privrede u Srbiji, koja obeležava 10 godina rada u Srbiji, Trajer je rekao da je ta institucija ušla u veoma dobru razvojnu fazu i najavio mogućnost osnivanja nemačko-srpske privredne komore u našoj zemlji.

Osnivanje te komore je srednjoročan plan, čija realizacija će zavisiti od razvoja saradnje privrednika dvaju zemalja, rekao je on i dodao da su proširene usluge koje pruža postojeća Delegacija nemačkim preduzećima koja žele da ulažu ne samo u Srbiji , nego i u regionu, kako bi ta tržišta postala još bliža za nemačku privredu.

Govoreći o ekonomskoj krizi, on je ukazao da se svetska ekonomija oporavlja, a da je Nemačka ponovo postala vodeća privredna lokomotiva, jer će ove godine dostići privredni rast od 3,5 odsto. Za evrozonu, međutim, još postoje odredjeni rizici, jer se ekonomski problemi iz SAD-a i drugih zemalja sveta odražavaju na evropsko tržište.

Nemačka trenutno ima kapital u inostranstvu vredan 900 milijadi evra, koji je osnova nemačkih investicija, a preduzeća koja angažuju taj kapital zapošljavaju šest miliona radnika, rekao je on i podsetio da je ta evropska zemlja lider u mašinogradnji, hemijskoj, elektrotehničkoj i automobilskoj industriji, dok je i prehrambena industrija takođe u snažnoj ekspanziji.


Dunav osiguranje gradi elektranu
Zlatibor -- Na Zlatiboru je položen kamen temeljac za prvu elektranu na solarnu energiju u Srbiji, snage pet megavata, a vrednost investicije je oko 15 miliona evra.
Glavni investitor je kompanija Dunav osiguranje a kooinvestitori su Elektroprivreda Srbije (EPS) i Opština Čajetina.

"U prvoj fazi će se uraditi instalisana snaga od jednog megavata I taj posao će biti gotov do proleća iduće godine a vrednost tog ulaganja je dva do tri miliona evra", rekao je generalni direktor EPS-a Dragomir Marković.

On je naveo da će elektrana, ako to sredstva dozvole, biti gotova i u funkciji za nekoliko godina.
On je dodao da se proizvodnja u EPS-u oslanja na ugalj i da to mora da se menja tako što će se akcenat staviti na male hidroelekrane, energiju vetra i druge obnovljive izvore.

U tom smislu, kako je rekao Marković, EPS planira da u narednom periodu uloži 45 miliona evra.

Generalna direktorka Dunav osiguranja Milenka Jezdimirović je kazala da je ta osiguravajuća kuća uložila prikupljenu premiju u prvu solarnu elektranu na Zlatiboru jer želi da da doprinos korišćenju obnovljive energije.

Ona je dodala da su ciljevi projekta izgradnje 50 mini elektrana, od kojih 28 u užičkom regionu, a koji su pokrenuli EPS i Dunav osiguranje, od velikog značaja za razvoj privrede i zemlje.

Državna kompanija Dunav osiguranje planira da uloži još milion evra u izgradnju mini hidroelektane u Ivanjici u saradnji sa tom opštinom.

Predsednik Opštine Čajetina Milan Stamatović je kazao da je Zlatibor pogodno tle za izgradnju polja solarnih panela i slična ulaganja u obnovljive izvore energije jer ima 250 sunčanih dana u godini.
 
Za projekat izgradnje mini hidroelektrana u Srbiji, EPS je već obezbedila sredstva od Evropske investicione banke za radove u prvoj fazi u iznosu od 45 miliona evra, kazao je Marković i dodao da će na jesen početi i realizacija projekta izgradnje vetroparka kod Kostolca. EPS planira da investira, kako je kazao Marković, i u velike hidroelektrane na rekama Velika Morava, Ibar i Drina.


German announce new investments in Serbia - Particular interest expressed in infrastructure, electri
Companies from Germany have big plans for investments abroad, of which amount in Serbia may reach few hundreds of millions of euros, Deputy Director General of the German Chamber of Industry and Commerce (DIHK) Volker Treier said Sunday in an interview for Tanjug news agency, on the occasion of the 10th anniversary of operations of the Delegation of German Industry and Commerce in Serbia.

A huge number of German companies want to expand to the markets outside Germany, which is why they need partners to cooperate with, he said and recommended enterprises in Serbia and the SEE region to be ready for possible cooperation and adapt to such initiatives of German businessmen.

Serbia has an especially favorable geographic position that should be used when it comes to these investments, Treier stressed and announced that the German medium-sized enterprises were expected to set record in the amount of investments in Serbia in 2011, but that would depend on several economic factors.

As he pointed out, what is particularly important is that companies from Serbia and the region get ready for possible cooperation with the German entrepreneurs in the fields of infrastructure, electric technologies, ecology, and "green technologies".

- On the other hand, both investments and consumption have been on a rise in Germany, which is why the German market may be interesting for the goods from Serbia and other countries - said Treier who is also the manager of the German Foreign Trade Chamber of Industry.

He especially recommended the Serbian companies wishing to enter the competitive German market to take part in trade fairs in that country and use the assistance of the German business institutions operating in Serbia and world wide, such as the Delegation of German Industry and Commerce in Serbia, in order to find the right partner.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta