Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Bankari očekuju manju tražnju za kreditima zbog obaveznog depozita - Nove mere NBS od 1. jula
Predstavnici poslovnih banaka ocenili su u utorak da će zbog odluke Narodne banke Srbije da od 30. juna uvede obavezan depozit od 30% na kredite u evrima doći do smanjenja tražnje za tim kreditima.

Zamenik predsednika Izvršnog odbora Komercijalne banke Dragan Santovac je kazao da će se ta odluka negativno odraziti i dodao da je zainteresovanost građana za kredite na vrlo niskom nivou, odnosno da kredite uzima samo ko mora. Kada je reč o privredi, kako je dodao, postoji stabilna tražnja za kreditima i to su uglavnom krediti za likvidnost jer se kompanije uzdržavaju od uzimanja kredita za investicije.

Predstavnik Čačanske banke Miroslav Marinković je kazao da očekuje da dođe do smanjenja tražnje kredita sa valutnom klauzulom i da se poveća tražnja za gotovinskim kreditima indeksiranim u dinarima.

Član Izvršnog odbora Agrobanke Bojan Zarić je kazao da ta banka nije davala građanima puno dugoročnih kredita sa valtnom klauzulom, jer nema izvore na osnovu kojih može da plasira dugoročne kredite.


Municipalities to get 80 percent of income tax revenues - Amendments to Law on Local Self-government
The Serbian parliament adopted Monday the amendments to the Law on Local Self-government Funding, put forth by Mladjan Dinkic's United Regions of Serbia.

The amendments prescribe, among the rest, that the local self-governments get 80 instead of the current 40 percent of the income tax revenues.

Belgrade is going to be the only self-government that will not receive any funds from the state budget. Instead, that money will go to all the other self-governments, with the poorest getting the biggest share.

Mladjan Dinkic, leader of the United Regions of Serbia, says that all citizens will benefit from the adoption of these amendments to the Law on Local Self-government Funding.

- This will benefit all cities and municipalities, all cities will have a bigger budget starting from as early as October 12. This is not a law that will be put in effect in 1,000 years. Budgets will be especially big when the full transfer is applied - said Dinkic.

Out of 127 MPs, 108 voted in favor of the amendments.

Dinkic also announces a new initiative - for the adoption of the Law on Public Property, and stresses that that party will continue to fight to win the citizens the right to elect their mayor and president of the municipality by themselves.


Bankers expect lower demand for loans due to mandatory deposit - New measures of NBS as of July 1st
Representatives of business banks assessed Tuesday that the decision of the National Bank of Serbia to introduce a mandatory deposit of 30 percent for loans in euros as of June 30th would result in a lower demand for such loans.

Dragan Santovac, deputy chairman of the Executive Board of Komercijalna Banka, said that that decision would have a negative effect and added that the interest of citizens in loans was at a very low level, that is, that loans were taken out only by those who had to do that. When it comes to economy, as he added, there is a stable demand for loans, liquidity loans in particular, because companies abstain from taking out investment loans.

Representative of Cacanska Banka Miroslav Marinkovic said he expected the demand for loans with a foreign currency clause to drop and the demand for cash loans in dinars to grow.

Member of the Executive Board of Agrobanka Bojan Zaric stated that the number of long-term loans with a foreign currency clause granted to citizens by that bank was not big because the bank did not have the required sources to approve long-term loans.


Italijani će praviti traktore u "21. maju"
Kompanija Goldoni spremna je da kupi 70,63 odsto rakovičkog preduzeća "21 maj - fabrika malolitražnih motora" i zaposli 400 radnika.
Ugovor o spremnosti za kupovinu kapitala u Beogradu je potpisao Andrea Goldoni, predsednik i vlasnik istoimene kompanije, sa ministrom ekonomije i regionalnog razvoja Nebojšom Ćirićem i gradonačelnikom Beograda Draganom Đilasom.

Kompanija Goldoni bi, u slučaju da kupi ovu fabriku u Rakovici, u naredne tri godine investirala u proizvodnju kultivatora i traktora 10 miliona evra.

Ukupni planirani promet te fabrike bi, nakon sprovedenog investicionog programa, bio oko osam miliona evra godišnje.

Ministar ekonomije je rekao prilikom potpisivanja sporazuma da je cilj Vlade Srbije ravnomeran regionalni razvoj i privlačenje što više proizvodno orijentisanih investicija kompanija koje su usmerene na izvoz.
On je najavio da će Goldoni kupiti fabriku u Rakovici u naredih mesec i po dana i da će odmah početi sa investicionim ciklusom kroz rekonstrukciju fabrike, sa planom da zaposli 400, uglavnom mladih ljudi.

Ćirić je izrazio očekivanje da će puna proizvodnja početi krajem ove ili početkom sledeće godine.

"Trudimo se da dovedemo investicije i u Leskovac, Svilajnac i Zrenjanin, ali ne zaboravljamo i Rakovicu koja je nekada bila centar beogradske industrije, a poslednjih 20 godina devastirana", rekao je Ćirić.

Gradonačelnik Beograda rekao je da ova fabrika danas funkcioniše sa 42 zaposlena, a pošto je ideja Goldonija da ih bude 400, to je dokaz koliko je ta investicja važna.

"Za mene kao gradonačelnika Beograda je izuzetno važno da investicije stižu u celu Srbiju i zalažemo se da što više kompanija dolazi u centralnu ili zapadnu Srbiju i zbog toga mi kao grad posebno finansijski pomažemo investicije u Beogradu jer želimo da omogućimo i ostatku Srbije da se razvije", izjavio je Đilas.

Gradonačelnik je istakao da će grad Beograd pružiti maksimalnu podršku da investicija Goldonija u Rakovici zaživi.

Direktor fabrike Goldoni istakao je da je ovo prvi put u istoriji te italijanske fabrike da svoju proizvodnju izmešta u drugu zemlju koja je toliko strateški važna za ovu kompaniju kao što je Srbija, jer im omogućava da svoje proizvode izvoze na tržšte Rusije sa kojom Srbija ima Sporazum o slobodnoj trgovini.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta