Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Idea and Grand Prom fined for concluding forbidden restrictive agreement
The Serbian Competition Authority has fined Idea market chain and Grand Prom, the manufacturer of Grand coffee, nearly RSD 680 million for entering into a forbidden restrictive agreement violating the competition, Danas daily newspaper learns.

According to the decision of the Antitrust Commission, Idea must pay a fine of RSD 427 million, which represents 1.5 percent of the company's last year's revenue, while Grand Prom will have to pay RSD 249.6 million, that is, 2 percent of its revenue in 2010. Idea and Grand Prom are fined because they have entered into a restrictive agreement, that is, they have agreed a "secret rebate" of 2 percent that is not available to other buyers, which is against the rules of a fair competition.

Although the multimillion fines seem extremely high, they could have been much higher since law stipulates fines of up to 10 percent of the total revenue for companies violating the competition in the Serbian market.


Srbijagas udahnuo život Agroživu
Žitište -- Uz pomoć Srbijagasa, Agroživ ponovo uspešno posluje i planira nove investicije. Posle stečaja, zadržano 1.100 radnika, a u planu je i dupliranje proizvodnje.
Pogranično mesto u srednjem Banatu, nedaleko od Zrenjanina, ponovo je živnulo.

Kompanija za preradu živinskog mesa, Agroživ, nakon stečaja i bankrota imenjaka iz Pančeva, krajem prošle godine je novi život započela upravo sa sedištem u Žitištu.

I, za samo nekoliko meseci, novi Agroživ uspeo je da povrati lidersku poziciju na domaćem tržištu - što je potvrdilo stotinak medalja za kvalitet proizvoda na nedavnom Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, gde su zaslužena i dva pehara apsolutnog šampiona.
Za konsolidaciju je, međutim, najzaslužniji Srbijagas - javno preduzeće koje je - u projektu iza kojeg je stala i Vlada Srbije - decembra 2010, kupilo pogone Agroživa u stečaju, za 11,3 miliona evra.

Odmah je obnovljen rad klanice u Žitištu, istinskog "srca“ kompanije, a u radnom odnosu je zadržano gotovo 1.100 radnika i nastavljena je saradnja sa više od 2.000 kooperanata. Danas, iz Žitišta se svakog meseca kupcima isporučuje po 1.200 tona proizvoda od pilića.

Dušan Bajatović, direktor Srbijagasa, ističe da država nije tek tako htela da ispusti živinsku industriju i tržište prepusti stranoj konkurenciji. Zato se ušlo u obnovu kompanije, a plan je da Agroživ, već u drugoj polovini 2012, počne samostalno da posluje i opredeli se ili za strateškog partnera, ili za dokapitalizaciju.

To će, naravno, zavisiti od postizanja standarda u kompaniji, izvoza i pozicioniranja na domaćem tržištu. Novi menadžment Agroživa uveliko radi na modernizaciji i proširenju proizvodnje i već je iz Holandije nabavljena oprema za novu klanicu - vredna pet miliona evra. Kada proradi, za nekoliko meseci, produkcija će se udvostručiti i dostići 2.500 tona prerađevina mesečno.

"Sa kooperantima iz Danske, radi se i na projektu bioelektrane, a ovaj energetski pogon, vredan 7,5 miliona evra, trebalo bi da apsorbuje sve nusproizvode u klanici. Praktično, da zameni kafileriju i prečistače, ali obezbedi i proizvodnju struje, s obzirom na to da mu je kapacitet dva megavata", kaže Predrag Amižić, direktor Agroživa, ukazujući da klaničari iz Žitišta uveliko pregovaraju sa kupcima iz Ruske Federacije i nekoliko arapskih zemalja, o izvozu živinskog mesa.


Kurs pada na 95 dinara za evro?
Beograd -- Dinar će u naredna tri meseca nastaviti da jača, pa je moguće da kurs padne na 95 dinara za evro, procenjuje najveća investiciona banka u Britaniji Barkliz.
To bi bila najjača vrednost domaće valute još od novembra 2009. godine, a procena banke je da će dinar jačati zahvaljujući potezima NBS.

"Kako će inflacija ovog meseca dostići svoj vrhunac, ne verujemo da će NBS pre septembra smanjivati referentnu kamatnu stopu", navodi Barkliz

Narodna banka Srbije se, kako navodi britanska banka, protiv dvocifrene inflacije borila podizanjem referentne kamate sa 4,5 odsto na 12.5 procenata što je najviše u Evropi.

U toj banci dodaju da je dinar između 2008. i 2010. godine oslabio za 40 odsto u odnosu na evro, ali je samo u toku ove godine ojačao za devet odsto, što je najviše od svih valuta koje prati ta banka.

Naravno, sa snižavanjem referentne kamatne stope smanjiće se i prinosi na trezorske hartije koje emituje država, pa će se povući i strani investitori. Strani investitori kupuju ove hartije upravo zbog velikog profita koji garantuje visoka referentna kamatna stopa, pa se eventualno od septembra može očekivati njihovo povlačenje, što bi oslabilo domaću valutu.

U Barkliz banci kažu da Srbiju, ali i ceo region, u narednom periodu očekuju bolji dani. Inflacija će verovatno tokom meseca dostići svoj vrhunac, nakon čega bi lagano mogla da počne da se približava jednocifrenoj stopi, a i Srbija se značajno približila dobijanju statusa kandidata nakon hapšenja generala Ratka Mladića.

U prilog mogućnosti jačanja domaće valute govore i iskustva ranijih godina da je dinar tokom letnjih meseci bio stabilan, pa čak i blago jačao.

"Leti je uvek stabilan kurs jer dolaze gastarbajteri i prodaju devize, a tu su brojni turisti koji dolaze u Srbiju i pretvaraju devize u dinare. Doduše, tu su i naši ljudi koji idu na letovanje, pa kupuju evre. Ipak, treba znati da se kurs formira mahom u zavisnosti od trgovanja među bankama i NBS, tako da kupovina ili prodaja deviza od građana nema prevelikog uticaja", kaže predsednik udruženja menjača Borislav Brujić.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta