Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Industrijska proizvodnja u maju porasla 6,8%
Industrijska proizvodnja u Srbiji u maju ove godine bila je veća 6,8% nego u maju 2010, dok je u odnosu na prošlogodišnji prosek bila veća 2,1%, objavio je danas Republički zavod za statistiku (RZS).

U periodu januar-maj tekuće godine, u odnosu na isti period 2010, u Srbiji je ostvaren rast industrijske proizvodnje od 5,1%.

Rast proizvodnje je u maju, u poređenju sa istim mesecom 2010, ubeležen na svim sektorima - kod rudarstva od 32,1%, snabdevanja strujom, gasom, parom od 19,1% a u prerađivačkoj industriji od 2,6%.

Gledano prema namenskim grupama, u maju je na godišnjem nivou rast registrovan u proizvodnji energije, kapitalnih proizvoda i intermedijarnih proizvoda osim energije, a pad u proizvodnji netrajnih i trajnih proizvoda za široku potrošnju.

Obim industrijske proizvodnje u maju 2011. u odnosu na maj 2010. beleži, navodi RZS, rast kod 20 oblasti koje u strukturi industrijske proizvodnje imaju učešće od 62% a pad kod devet oblasti.

Majskom rastu industrijske proizvodnje najviše su doprineli snabdevanje električnom energijom, proizvodnja uglja, proizvodnja metalnih proizvoda, mašina i opreme, kao i proizvodnja pića.

Uključujući proizvodnju malih preduzeća koja se prati na uzorku, industrijska proizvodnja je u maju 2011. u odnosu na prosek 2010. kod ukupne proizvodnje bila veća za 2,6% a kod prerađivačke industrije za 3 %.


Rast BDP-a u prvom kvartalu 2011. godine 3,4%
Realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u prvom kvartalu 2011. godine, u odnosu na isti period prethodne godine, iznosio je 3,4%, saopštio je danas Republički zavod za statistiku.

Posmatrano po aktivnostima, u prva tri meseca najveći rast bruto dodate vrednosti bio je u sektoru saobraćaja - 9,8%, u snabdevanju električnom energijom, gasom i parom - 7,5 odsto i u prerađivačkoj industriji i finansijskim delatnostima - 6,2%.

Najveći pad bruto dodate vrednosti bio je u sektoru građevinarstva - 2,9%.

BDP je u prvom kvartalu ove godine, kad se isključi uticaj sezone, bio za 1,5% veći nego u prethodnom kvartalu.


Nemački "Continental-ContiTech" otvara fabriku gumenih automobilskih delova u Subotici vrednu 10 mil
Nemačko preduzeće "ContiTech", iz grupacije multinacionalne kompanije "Continental", do kraja 2011. godine trebalo bi da počne sa izgradnjom proizvodnog pogona u Subotici vrednog 10 mil EUR. "Contitech", preduzeće specijalizovano za izradu gumenih automobilskih delova, u prvoj fazi rada zaposliće 295 radnika.

Direktor Javnog preduzeća "Privredno tehnološki parkovi Subotica" Branko Guslov rekao je da će "Continental ContiTech", koja se bavi proizvodnjom delova za autoindustriju, poslovati u režimu Slobodne zone, na parceli površine 4,3 hektara. On je dodao i da je Elaborat o opravdanosti za ovu kompaniju, koji su zajednički uradile ekipe JP "PTP Subotica" i Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj, na javnom uvidu do utorka, 5. jula, u prostorijama JP "PTP Subotica".

- Elaboratom se stvara preduslov za potpisivanje ugovora koji će, kao i Memorandum o razumevanju, potpisati Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja, Grad Subotica i predstavnici Kompanije. Obaveze Grada su opremanje građevinskog zemljišta i davanje zemljišta bez naknade, a obaveze države da putem Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) da subvencije u dogovorenom iznosu. Posle javnog uvida, Elaborat bi trebalo da odobre i Skupština Grada, i Vlada Republike Srbije, i tek nakon te konačne potvrde moći ćemo da pristupimo i potpisivanju ugovora - izjavio je gradonačelnik Subotice Saša Vučinić.


Continental-ContiTech from Germany to open EUR 10 million factory of automobile parts in Subotica
Germany's ContiTech, part of the group of the multinational company Continental, should start the construction of a EUR 10 million production plant in Subotica by the year's end. ContiTech, manufacturer of automobile rubber components, is going to employ 295 workers in the first phase of operations.

Director of the public company Privredno Tehnoloski Parkovi (PTP) Subotica Branko Guslov said that Continental ContiTech, engaged in the production of parts for the automotive industry, would operate within the Free Zone in Subotica, on a 4.3-hectare lot. He added that the Feasibility Study for that company, jointly designed by the teams of PTP Subotica and the Local Economic Development Office, would be on public display in the premises of PTP Subotica prior to Tuesday, July 5.

- The Study creates conditions for the conclusion of an agreement, which will be signed by the Ministry of Economy and Regional Development, the City of Subotica, and representatives of the Company. The obligations of the City are to equip the building land and allot the land for free, while the state has an obligation to grant incentives in the agreed amount through the Investment and Export Promotion Agency (SIEPA). After the public insight, the Study should also be approved by the City Assembly and the Government of the Republic of Serbia, and only then will we be able to sign the agreement - said Subotica Mayor Sasa Vucinic.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta