Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Nektar kupio slovenački Fruktal
Ljubljana -- Srpsko preduzeće Nektar je kupilo slovenački Fruktal, postavši većinski vlasnik sa 93,73 odsto vlasničkog udela u Fruktalu.

Kako saznaje B92, Nektar iz Bačke Palanke, u vlasništvu porodice Radun, je novi većinski vlasnik najpoznatijeg slovenačkog proizvođača voćnih sokova, Fruktala.

Uprava Pivovarne Laško, posredne vlasnice Fruktala, se odlučila da kompaniju proda naboljem ponuđaču, srpskom Nektaru.

Kako se nezvanično saznaje, pored Nektara obavezujuće ponude za kupovinu Fruktala su dali i londonski investicioni fond Argus, austrijski proizvođač sokova Špic i hrvatsko preduzeće Stanić.

Cena po kojoj je Nektar kupio Fruktal još uvek nije poznata, ali se pretpostavlja da se radi o najvećoj do sada srpskoj investiciji u Sloveniji.

Najveći proizvođač voćih pića u Srbiji, porodično preduzeće Nektar, je osnovano 1998. godine u Bačkoj Palanci i u 100 odstotnom je vlasništvu porodice Radun. Dosadašnji vlasnik Fruktala je bila Pivovarna Union, koja se nalazi u vlasništvu Pivovarne Laško.

Poslovna grupa Pivovarna Laško je, zbog prevelike zaduženosti, bila prisiljena od strane banaka poverenica da počne sa prodajom svih investicija u svom vlasničkom portfelju koje se direktno ne tiču njene osnovne delatnosti - proizvodnje i prodaje piva.

Zbog toga je Pivovarna Laško bila prinuđena da proda i najvećeg i najpoznatijeg slovenačkog proizvođača voćnih sokova, Fruktal iz Ajdovščine.

Prodaju Fruktala srpskom Nektaru će još morati da odobri, odnosno potvrdi, vanredna skupština Pivovarne Laško, koja treba da bude održana 30. jula.

Naime, pre par nedelja je jedan od lokalnih, slovenačkih investitora objavio nameru da da ponudu za kupovinu Pivovarne Laško, zbog čega do kraja roka zakonom predviđenog za objavljivanje te ponude za preuzimanje, rukovodstva Pivovarne Laško i svih preduzeća u njenom vlasništvu ne smeju da obavljaju poslove koji izlaze iz okvira redovnog poslovanja.

Kako nezvanično navodi beogradski dnevni list Pres, srpski lider u proizvodnji sokova Nektar je odrešio kesu za Fruktal u iznosu od oko 50 miliona evra. Sa druge strane, prema neslužbenim informacijama lista Finance Pivovarna je prodala Frultal za cenu od 35 miliona evra.


Predstavnici države i banke 27. jula odlučuju o "Nibens grupi"
Predstavnici putarskih preduzeća "Nibens grupe" dogovorili su se na sastanku sa premijerom Srbije Mirkom Cvetkovićem da predstavnici države sutra razgovaraju sa bankama o rešavanju problema tih preduzeća, ali su putari započeli blokadu radova na izgradnji severnog kraka Koridora 10, do nalaženja rešenja.

Posle sastanka u Vladi Srbije, novinarima je rečeno da će se sutra ministar infrastrukture i energetike Milutin Mrkonjić i direktor Agencije za privatizaciju Vladislav Cvetković sastati sa bankama - najvećim poveriocima putara "Nibens grupe", koje potražuju između 110 i 130 mil EUR.

Predstavnici sindikata izjavili su da nisu zadovoljni današnjim razgovorima i da, u očekivanju dogovora banaka, putari nastavljaju blokadu trase autoputa u izgradnji od 81. do 91. kilometra na Koridoru 10, računajući od mađarske granice prema Novom Sadu, kao i asfaltnu bazu u Srbobranu.

Premijer je tokom sastanka predložio da se sačeka da se 14 banaka usaglasi oko rešavanja problema "Nibens grupe" kao celine i izrazio očekivanje da će dogovor biti postignut tokom ove nedelje, kako bi se odblokirali računi preduzeća "Vranje", "Niš", "Kragujevac", "Beograd", "Bačkaput" i "Partizanski put".

Cvetković je istakao da su trenutno, prema njegovim informacijama, banke usaglasile 90 do 95% predloga za rešavanje problema i dodao da država ne može da naređuje bankama.

- Trenutna situacija je u dvorištu banaka, a ne na vladi, jer banke vode glavne reč u rukovođenju i viziji kako rešiti problem - naglasio je premijer napominjući da će posle dogovora banaka postojati mogućnost da se odblokira makar deo sistema i da preko njega počnu isplate radnicima.

Cvetković i predstavnici sindikata saglasili su se da je najvažnije očuvati radna mesta u preduzećima "Nibens grupe" jer od toga zavisi egzistencija oko 5.000 ljudi, što odgovara i bankama da bi naplatile što veći deo svojih potraživanja.

Premijer je objasnio da su banke predložile da bi u okviru "Nibens grupe" trebalo razdvojiti tri celine - preduzeća za izgradnju, za održavanje puteva i druge prateće delatnosti, kao što je FAM iz Kruševca.

Cilj raspodele je da sistem nastavi da radi i da banke pronađu kupce da bi izvršile namirenje svojih potraživanja, zbog čega su već angažovane konsultantske i revizorske kuće, naveo je Cvetković i dodao da će banke predložiti novi menadžment preduzeća "Nibens grupe", koji treba da prihvati i vlada, kao i vlasnik.

Prema njegovim rečima, ukupni dugovi "Nibens grupe" su oko 170 mil EUR, što višestruko prevazilazi vrednost tih preduzeća, pri čemu su potraživanja dobavljača 30 do 40 mil EUR, a dugovi državi za poreze su 20 do 30 mil EUR.

Premijer je istakao da, ako se banke ne dogovore, onda će se pristupiti rešavanju problema za svako preduzeće pojedinačno, tako što će biti pokrenut radni stečaj, sa ciljem da se ta preduzeća odblokiraju, za šta je, takođe, potrebna saglasnost banaka.

Cvetković je najavio da će biti uzet u obzir predlog sindikata da se preispita privatizacija preduzeća za puteve "Beograd", "Partizanski put" i "Bačkaput" ističući da se to neće raditi dok se ne iscrpe sva druga rešenja.

Predsednica Samostalnog sindikata putara Srbije Sonja Vukanović izjavila je da je predlog sindikata ili da banke preuzmu vlasništvo nad preduzećima ili da se pokrene radni stečaj i dodala da su dobili obećanje AIK banke da je spremna da uloži "svež kapital" od 500 miliona dinara, ali traže garanciju države ili "Puteva Srbije".

Predstavnici sindikata tražili su da se privremeno "zamrzne" ugovor sa "Putevima Srbije", koji predviđa da sav zarađeni novac od održavanja puteva odlazi na isplatu dugova bankama, što onemogućava isplatu zarada od marta i kupovinu repromaterijala.

Premijer je ukazao da država ne može da daje garancije bez odgovarajućeg zakona, a čak i tom slučaju ne bi bilo moguće praviti izuzetak za pojedinačno privatno preduzeće.

Sastanku su prisustvovali ministar Mrkonjić, predsednik SSSS Ljubisav Orbović, direktor Agencije za privatizaciju Cvetković, novi rukovodilac "Nibens grupe" Milutin Gašević i predsednik sindikata "Bačkaputa" Đuro Trivunović.


NIS kupio prvu benzinsku stanicu u Republici Srpskoj
"Naftna industrija Srbije" (NIS) je danas saopštila da je kupila prvu benzinsku stanicu u Republici Srpskoj "Trn 2", koja se nalazi na izlazu iz Banja Luke na autoputu prema Gradiški.

Plan NIS-a je da modernizuje tu benzinsku stanicu koja će poslovati pod nazivom "NIS Petrol", kao i da širi kompaniju u regionu.

- Izlaskom na inostrana tržišta NIS je usmeren pre svega na zemlje u regionu, poput Bosne i Hercegovine, čija tržišta imaju potencijal za dalji razvoj - navodi se u saopštenju NIS-a.

Ta kompanija je u okviru strategije širenja poslovanja u regionu i Evropi započela i seizmička istraživanja za nalazišta nafte i gasa u Republici Srpskoj i nedavno je najavila da će sledeće godine početi bušenje nalazišta.

Predviđeno je da ta naftna kompnija u Republici Srpskoj napravi mrežu od 25 benzinskih stanica gde će prodavati derivate evropskog kvaliteta koji se će nakon završetka modernizacije rafinerije proizvoditi u Pančevu.

NIS je podsetio da je početkom 2011. godine osnivanjem "Jadran naftagasa" zajedničkog preduća sa ruskom kompanijom "NeftegazInKor" započeo i poslove u oblasti istraživanja i proizvodnje ugljovodonika.


Nectar takes over Slovenia's Fructal for EUR 50 million
The Serbian leading juice manufacturer Nectar signed last night (July 25, 2011) an agreement on the acquisition of Fructal from Slovenia, sources from the Slovenian business circles confirmed.

This transaction, which is Serbia's largest investment in this country, is worth about EUR 50 million.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta