Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
"Tigar" gradi fabriku za reciklažu otpadnih guma vrednu oko 6 mil EUR
Kompanija "Tigar" planira izgradnju fabrike za reciklažu otpadnih guma za motorna vozila u koju će biti uloženo oko 6 mil EUR.

Generalni direktor te korporacije Dragan Nikolić kaže da će podizanjem te fabrike biti smanjeno ekološko zagadjenje u Srbiji, a od otpadnih guma biće pravljena sirovina za kolovoze, sportske terene i druge namene. Ovakva vrsta finansijske podrške je dragocena, posebno proizvodnim sistemima i u današnje vreme, podvukao je Nikolić i predočio da "Tigar" ima razvojne planove i planirane investicione zahvate, zbog kojih će i podneti zahtev za zajam EIB.

Nikolić je rekao da "Tigar" planira investicije u više projekata, među kojima je fabrika za reciklažu otpadnih guma.

- Imamo još nekoliko projekata. "Tigar" ima izuzetno dobro izvozno tržište, posebno u zemljama Zapadne Evrope, Skandinavije, Kanade, a počeli smo sa radom na tržištu SAD - nagovestio je Nikolić.

Zbog zahteva sa tih tržišta, kako je rekao generalni direktor korporacije "Tigar", potreban je značajan rast obima proizvodnje, a za to je neophodno obezbediti dodatni obrtni kapital i to je ono što je zaista potrebno kompaniji da bi brzo uvećala dobit na tržištu. Nikolić je najavio i da će "Tigar" konkurisati za kredit između 10 i 12 mil EUR iz "apex 4" zajma od Evropske investicione banke (EIB), koje je Vlada Srbije obezbedila u iznosu od oko 250 mil EUR, za mala i srednja (MSP) i velika preduzeća.


Ćirović i zvanično umesto Štimca - O novom predsedniku Komisije za hartije od vrednosti Skupština Sr
Pomoćnik ministra finanisija Zoran Ćirović i zvanično je predložen je za novog predsednika Komisije za hartije od vrednosti.

O njegovom nameštanju Skupština Srbije izjašnjavaće se na vanrednom zasedanju koje počinje sutra.

Ćirović, na predlog Odbora Skupštine Srbije za finansije, treba da zameni dosadašnjeg predsednika Komisije Milka Štimaca koji je na toj funkciji od avgusta 2004. godine.

Štimac će, ako parlament usvoji predlog Odbora za finansije, ostati u Komisiji kao njen član.

Za članove Komisije sa mandatom od pet godina predloženi su Dragutin Radosavljević, sadašnji direktor Poreske uprave Srbije, Dušan Bajec, sadašnji član Komisije koji je dao ostavku na tu funkciju 2004. godine, i Zorica Krnjević Mišković.

Članovi sadašnje Komisije su Dejan Malinić, koji je ostavku dao u aprilu ove godine, Miloš Selić i Đorđe Jovanović.


Komercijalna banka blokirala račun kompanije "Swisslion Takovo" zbog duga od 975 miliona dinara
Račun konditorske kompanije "Swisslion Takovo" blokirala je zbog duga većeg od 975 miliona dinara (oko 10 mil EUR) Komercijalna banka na osnovu presude Apelacionog suda, izjavio je danas agenciji Beta vlasnik kompanije Rodoljub Drašković.

Drašković je kazao da je spor pred sudovima trajao od kada je preuzeo kompaniju 2003. godine, jer "Takovo" nije priznavalo dug kod Komercijalne banke, napravljen još od početka devedesetih godina.

Prema njegovim rečima, dug na osnovu kojeg je u petak blokiran račun je 975 miliona dinara plus kamate.

On je kazao da nisu priznavali dug jer su postojali "samo fiktivni ugovori" koje je potpisivalo bivše rukovodstvo i da nije bilo prenosa sredstava sa Komercijalne banke na kompaniju. Kako je dodao, dug koji "Takovo" priznaje iznosi oko 2,2 mil EUR.

- Ovo je politička presuda, došao je sudnji dan, dželati su došli da ubiju kompaniju Takovo - rekao je Drašković i dodao da sada u jeku sezone ne mogu da nabave osnovne sirovine, ne mogu da državi plaćaju poreze i zaposlenima zarade.

- Oko 700 ljudi će ostati bez posla - rekao je Drašković a na pitanje da li se razmišlja o uvođenju stečaja, o čemu se spekuliše, on je kazao da tu odluku može samo da donese
Komercijalna banka.

On je najavio da će se tražiti reviziju sudskog postupka, da je tim advokata iz Švajcarske već u Srbiji, ali i izrazio bojazan da je to uzalud jer je račun već blokiran i ne mogu da izvršavaju obaveze.

Drašković je najavio i da će se žaliti međunarodnim sudovima.

- Kompanija "Takovo" je bila najuspešnija kompanija koja je privatizovana, investirali smo u opremu, u proizvodne pogone, u tehnologiju. Sve je bilo uzalud- rekao je Drašković.

Kompanija je privatizovana 2003. godine i zapošljava oko 700 ljudi.


Tigar builds about EUR 6 million worth of recycling plant for waste tires
The company Tigar plans to build a recycling plant for waste tires for motor vehicles, in which about EUR 6 million will be invested.

Tigar CEO Dragan Nikolic says that the construction of that plant will reduce environmental pollution in Serbia, while waste tires will be used to produce raw materials for road lanes, sports courts, and other purposes. Such type of financial support is precious, particularly for production systems and at the present time, Nikolic stresses and adds that Tigar has certain development plans and investment projects in the pipeline, which is why it will submit a loan application to the EIB.

Nikolic states that Tigar plans investments in several projects, one of which is a recycling plant for waste tires.

- We have several more projects in the pipeline. Tigar has an exceptionally good export market, especially in the countries of Western Europe, Scandinavia, Canada, and we have already started exporting our goods to the U.S. market as well - says Nikolic.

Due to demands from these markets, as Tigar CEO explains, a significant growth of the volume of production is necessary, which requires additional working capital and that is what the company really needs to increase its profits in the market in a short time. Nikolic announces that Tigar will apply for a EUR 10-12 million loan from Apex 4 credit line of the European Investment Bank (EIB), which is secured by the Serbian government in the amount of about EUR 250 million for small, medium-sized and large enterprises.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta