Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
"Beku" naloženo da preuzme "Novosti" ili ih proda
Komisija za hartije od vrednosti naložila je firmama u vlasništvu beogradskog privrednika Milana Beka, i koje poseduju 62,42% akcija novinskog preduzeća "Novosti" da daju ponudu za preuzimanje preostalih akcija ili da prodaju vlasnički udeo veći od 25% akcija.

Komisija je uvela i privremenu meru kojom je ograničila upravljačka prava "Ardosu", "Trimax"-u i "Karamatu" na 25% ukupnih upravljačkih glasova, koje će važiti do momenta objavljivanja ponude za preuzimanje manjinskog paketa ili do prodaje akcija.

Kako je agenciji Beta rečeno u Komisiji, te firme će srazmerno svom udelu u "Novostima" morati da prodaju akcije koje prelaze zakonski minimum ili da daju ponudu za preuzimanje preostalih akcija u toj kompaniji.

Manjinski akcionari "Novosti" poseduju 37,58% akcija i to Republika Srbija 29,5%, PIO Fond 7,15% i mali akcionari 0,92%.

Beko je u saopštenju potvrdio da je dobio rešenje Komisije za hartije od vrednosti i najavio da će konačnu odluku doneti nakon konsultacija sa medijskom kućom "WAZ", "sa čijom je ulogom u ovom poslu Komisija za hartije od vrednosti stekla odgovarajuća saznanja".

"Postupak utvrđivanja činjeničnog stanja u Novostima trajao je više meseci tokom kojih sam aktivno sarađivao sa Komisijom za hartije od vrednosti, zajedno za pravnim zastupnicima "Ardosa", "Trimax" i "Karamata"", naveo je Beko.

U posedu austrijskog "Ardosa" je 24,9% akcija Novosti, dok druga austrijska firma "Trimax" ima udeo od oko 25%, a kiparska kompanija "Karamat" 13% akcija te beogradske medijske kompanije.

Povezanost tih firmi je u novembru prošle godine počela da ispituje Komisija za hartije od vrednosti, nakon što je Beko javno priznao da je većinski vlasnik Novosti.

Zakon propisuje da, ukoliko neka firma dostigne više od 25% akcija, vlasnik mora da da javnu ponudu za preuzimanje do sto odsto akcija ili da proda sve akcije preko 25%, a do prodaje može mu se ukinuti pravo glasa na sve akcije preko 25%.

Beko je bio dužan da čim je stekao 25% akcija Novosti o tome obavesti Komisiju za hartije od vrednosti i dostavi dokaze, što on nije učinio. Tek posle javnog priznanja da je većinski vlasnik "Novosti" on je posetio Komsiju i obećao da će dostaviti dokumentaciju preko kojih firmi je kupovao akcije "Novosti" na Beogradskoj berzi.


Novak Đoković doveo u Srbiju milijardere koji će ulagati u energetiku
Milijarderi Ron Barkl, menadžer Novaka Đokovića, i Bili Ngok, vlasnik kompanije "Sergio Tacchini", koji su juče doputovali u Beograd, planiraju da investiraju u Srbiju. Kako "Blic" saznaje, oni su ozbiljno zainteresovani za ulaganje u sektor energetike i o toj temi su već obavljeni neki razgovori.

- Tačno je da Barkl i Ngok žele da pomognu Novakovoj Srbiji i ulože u energetiku - potvrdio je za list "Blic" Goran Đoković, Novakov stric i direktor ATP turnira "Serbia open". On, međutim, nije želeo da precizira sa kim su do sada vođeni razgovori i koje su tačno investicije u planu.

Ron Barkl nalazi se na Forbsovoj listi 400 najbogatijih na svetu, a njegovo bogatstvo se procenjuje na 3,2 mlrd USD. Vlasnik je komanije CAT, suvlasnik "Yahoo", poseduje akcije društvene mreže "Facebook" kao i renomirane "Manhattan chase bank". Ipak, ono što ga je načinilio milijarderom je komanija "Occidental Petroleum Corporation", četvrti naftni gigant u Sjedinjenim Američkim Državama.

Biznismen Bili Ngok iz Hong Konga osim kompanije "Sergio Tacchini" poseduje i kompaniju "Hembly" koja je poznata kao distributer robnih marki "Benetton", "Sysley", "Disel", "Dona Caran Jeans".


Guarantee approved for EUR 210 million loan to Srbijagas
The Parliament of Serbia approved the state's guarantee today for a EUR 210 million loan that Srbijagas intends to take out from six commercial banks.

The law approving that guarantee will come in force one day after it is published in the Official Gazette because of the necessity to urgently resolve the problem of maintenance of current liquidity of that company and refinance the accrued short-term liabilities.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta