Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Energoprojekt Hidroinzenjering inks EUR 2.25 million agreement for works in Jordan
In a consortium with the Jordan-based consulting company ENGICON, Hidroinzenjering, an affiliate of the construction holding Energoprojekt, signed in late June 2011 an Agreement on the provision of supervision and consulting services for the works on Kufranja dam (80 meters high, 273 meters long) on the namesake river in Jordan.

Aforementioned project is financed by the Ministry for Waters and Irrigation of the Kingdom of Jordan. The value of the agreement is EUR 2.25 million, while the period for its implementation is set at 5 years.

Hidroinzenjering is one of smaller companies within the Energoprojekt system. Last year this company registered a business revenue in the amount of RSD 522 million (8.2 percent more than in 2009), while its net profit amounted to RSD 17.7 million (26 percent more than one year earlier).


"Yura" gradi četvrtu fabriku u Srbiji - Ulaganje od 13 mil EUR
Vlada Srbije i Grad Leskovac potpisali su sporazum s južnokorejskom kompanijom "Yura" o gradnji fabrike kablova za autoindustriju, u koju će biti investirano 13 mil EUR.

Sporazum o gradnji Jurine fabrike u Leskovcu, četvrte u Srbiji i u kojoj će biti zaposleno 1.500 radnika, s predstavnicima juznokorejske kompanije potpisali su potpredsednica Vlade Srbije Verica Kalanović i gradonačelnik Leskovca Slobodan Kocić.

Kako je najavljeno nakon potpisivanja, izgradnja objekta počeće u avgustu, a planirano je da fabrika počene da radi u februaru 2012. godine.

Kalanovićeva je kazala da je procena da će "Yura" za svakog zaposlenog radnika dobiti subvencije za investioce od po 7.000 EUR, što je isti iznos subvencije koji je ta kompanija dobila za fabriku u Nišu.

- Tek nešto više od dva meseca vlada je uključila Leskovac u grupu gradova s posebnim podsticajima za zapošaljavanje novih radnika i podsticajima novim investitorima, a mi već danas imamo konkretne rezulate - kazala je ministarka.

Ona je istakla je da posle veoma uspešno izvedenih projekata u Rači i Nišu, kompanija "Yura" namerava da otvori fabriku u Leskovcu da bi nastavila da prati razvoj svojih kljućnih klijenata, automobilskih kompanijeo KIA i "Hyundai".

- Ulaganja velikih giganata poput "Yura" u Srbiju zapravo su dokaz poverenja multinacionalnih kompanija prema državi i njenim ulaganjima u podsticaje stranim investitorima - naglasila je Verica Kalanović.

Lider Ujedinjenih regiona Srbije Mlađan Dinkić je kazao da je tačno da će "Yura" dobiti oko 10 mil EUR subvenicije za fabriku u Leskovcu, ali da će taj novac biti uložen u Srbiji.

Kako je kazao, 8 mil EUR dobiće građevinari koji će graditi fabriku od 20.000 m2, dok će preostalih 2 mil EUR otići na doprinose radnika koji će raditi u fabrici u Leskovcu.

Dinkić je istakao da su novi sporazumi o investicija ma dokaz da se program podsticaja u Srbiji pokazao kao efikasan.

- Kada budemo otvorili fabriku, prvi cilj će nam biti da do kraja sledeće godine zaposlimo svih 1.500 radnika. Učinićemo sve da "Yura" u Leskovcu radi na najbolji mogući način - rekao je generalni direktor "Yura" za Evropu Kanghan Jun.

Gradonačelniuk Leskovca Slobodan Kocić izrazio je zabrinutost zbog načina na koji način će biti regulisan status zemljišta na kome će "Yura" podići fabriku.

On je dodao da će iz gradskog budžeta morati da budu odvojena sredstva za isplatu zemljišta nekadašnjim vlasnicima.

Radnici hemijske fabrike "Nevena" iz Leskovca juče su protestovali na lokaciji za gradnju Jurine fabrike pošto, kako su naveli, četiri hektara tog placa pripada toj fabrici.

"Yura" korporacija bavi se proizvodnjom elektronskih delova za automobilsku industriju, pre svega kablovskih instalacija i njihovih komponenti, ali i automobilskih svećica, kalema i njihovih kablova.

Južnokorejska kompanija u Srbiji do sada je investirala je u kupovinu fabrike u Rači i gradnju dve fabrike u Nišu.


Spajanje njujorške i frankfurtske berze - Formirano najveće svetsko tržište akcija
Akcionari Njujorške berze "NYSE Euronext" odobrili su danas integraciju sa frankfurtskom "Dojče berzom" radi formiranja najvećeg svetskog operatera tržišta akcija, vrednog oko 25 milijardi dolara.

Integrisani operater će biti vlasnik berzi u Njujorku, Frankfurtu, Parizu, Lisabonu, Amsterdamu i Briselu, prenela je francuska agencija AFP.

Akcionari "Dojče berze" će 13. jula glasati o tom sporazumu koji bi, kako se očekuje, trebalo da donese godišnju uštedu od 300 mil EUR.

U okviru uslova predloga o integraciji od 15. februara, akcionari "Dojče berze" će posedovati 60 odsto kombinovane firme i dominiraće u novom izvršnom odboru.

Novi operater će kontrolisati blizu 90% evropskog tržišta derivativnih investicionih instrumenata i oko 30% evropskog tržišta akcija.

Taj sporazum je ranije ove godine bio ugrožen kada su berze "Nasdaq OMX" i "Intercontinental exchange" (ICE) dale neprijateljsku ponudu od 11,3 milijarde dolara za preuzimanje "NYSE Evroneksta", ali su te dve firme u maju povukle ponudu nakon što američka služba za zaštitu konkurencije nije odobrila tu transakciju.

Regulatori Evropske unije su u ponedeljak zatražili mišljenje rivala i klijenata frankfurtske "Dojče berze" o tome da li će njena ponuda za preuzimanje Njujorške berze Evronekst smanjiti konkurentnost u trgovini evropskim finansijskim derivatima i akcijama.

Portparol Evropske komisije u Briselu Amelija Tores je izjavila da to proveravanje "predstavlja deo uobičajene procedure pri ispitivanju integracija".

Agencija EU za zaštitu konkurencije je prošle sedmice odredila da 4. avgust bude početni rok za odlučivanje o tom sporazumu.


Aukcija za privatizaciju "Jat keteringa" 9. septembra - Početna cena 160,2 miliona dinara
Agencija za privatizaciju Srbije objavila je danas da će 9. septembra na aukciji ponuditi na prodaju 70% kapitala preduzeća za proizvodnju avio obroka "Jat ketering", po početnoj ceni od 160,2 miliona dinara.

Kako se navodi na sajtu Agencije (www.priv.rs), depozit za učešće na aukciji iznosi 80,1 milion dinara, a kupac će imati obavezu da u "Jat ketering" investira najmanje 28,1 milion dinara.

Ukupna vrednost 70% kapitala "Jat keteringa", koji će biti ponuđen na aukciji, procenjena je na 667,6 miliona dinara odnosno 6,6 mil EUR.

Preduzeće od nepokretnosti poseduje objekat za ketering, površine 7.519 k2 i dodatni objekat površine 23 m2.

Prema podacima Agencije za privatizaciju, "Jat ketering" ima 147 zaposlenih, a preduzeće je u prošloj godini imalo poslovne prihode od 1,86 mil EUR, dok su rashodi iznosili 2,75 mil EUR.

Rok za podnošenje prijava za učešće na prvoj aukciji za prodaju kapitala "Jat keteringa" je 1. septembar.

"Jat ketering" je izdvojen iz aviokompanije "Jat Airways" 2005. godine.


Auction for privatization of Jat Catering on September 9th - Starting price set at RSD 160.2 million
The Privatization Agency of Serbia announced today that it would offer a 70-percent stake in the air catering company Jat Catering for sale at an auction on September 9th, at the starting price of RSD 160.2 million.

According to the website of the Agency (www.priv.rs), the required deposit for participation in the auction is set at RSD 80.1 million, and the buyer will have an obligation to invest minimum RSD 28.1 million in Jat Catering.

The total value of a 70-percent stake in Jat Catering, which will go on auction block, is estimated at RSD 667.6 million, that is, EUR 6.6 million.

The company's properties include a 7,519-square-meter catering facility and an additional 23-square-meter facility.

According to the data provided by the Privatization Agency, Jat Catering has 147 employees and it registered business revenues of EUR 1.86 million and expenditures of EUR 2.75 million in 2010.

The deadline for applications for participation in the first auction for sale of a stake in Jat Catering is September 1st.
Jat Catering was separated from the flag carrier Jat Airways in 2005.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta