Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
"Partizanski put" ponovo u vlasništvu države
Agencija za privatizaciju raskinula je kupoprodajni ugovor za "Partizanski put", pa ovo preduzeće iz "Nibens grupe" ide u stečaj, saznaju "Novosti". Naime, ova firma već se vratila državi u vlasništvo, a Agencija je pokrenula postupak naplate garancije i ugovornih kazni u ukupnoj vrednosti od 650.000 EUR.

To će dodatno da optereti drugu članicu "Nibensa", Preduzeće za puteve "Beograd", koje je u ime Mila Đuraškovića, za 400.000 EUR, 2006. godine kupilo "Partizanski put.

- Pošto nije bilo kontinuiteta u proizvodnji, a imovinom se gazdovalo suprotno odredbama ugovora, raskinuta je privatizacija za "Partizanski put" - potvrđeno je "Novostima" u Agenciji.

Ovaj raskid odraziće se i na ostale članice "Nibensa", koje su davale jedni drugima garancije i kupovale preduzeća.

Inače, radnicima putarskih firmi "Nibens grupe" policija u sredu nije dozvolila blokadu saobraćajnica.

- Saobraćaj se u Srbiji odvija normalno - kaže za "Novosti" general Mladen Kuribak, načelnik Uprave policije u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

- Policija je kooperativno pomogla da se radovi na putevima nastave, i nikome nismo branili da radi. U skladu sa zakonskim ovlašćenjima doneto je rešenje o zabrani javnog skupa koji je bio prijavljen na Vrbaškoj petlji na Koridoru 10 i kod Ljiga na delu Ibarske magistrale. Nismo dozvolili da se blokiraju radovi i proces proizvodnje je tekao normalno. Policija je samo upozorila nekoliko vozača da pomere vozila.

S druge strane, u Samostalnom sindikatu putara Srbije tvrde da "priča još nije završena" i da ubuduće neće unapred najavljivati planirane aktivnosti.

- Ovako se ne rešavaju problemi - navodi Sonja Vukanović, predsednica Sindikata putara.

- Mislim da se ovom blokadom radnika od strane policije dobija na vremenu, ukoliko je država odlučila da nešto reši po pitanju "Nibensa". Policija je blokirala sedišta pet putarskih preduzeća "Beograd", "Kragujevac", "Niš", "Vranje",i "Bačkaput" i radnici ne mogu da uđu, niti izađu sa mehanizacijom. Ovako ne možemo u Evropu i tražićemo smenu ministra Milutina Mrkonjića.

Mora u stečaj

Da "Partizanski put" neće moći da izbegne stečaj, bez obzira na vlasnika, postalo je jasno kada je NBS objavila spisak sa dužnicima koji su u blokadi duže od dve godine, čime su stekli uslove za automatski stečaj. Među njima je i "Partizanski put" čiji su računi trenutno blokirani zbog dospelog duga od 198 miliona dinara.


Izgradnja pet elektrana na Velikoj Moravi - Uskoro početak rada preduzeća "Moravske hidroelektrane"
Preduzeće "Moravske hidroelektrane", zajednička firma "Elektroprivrede Srbije" (EPS) i nemačke kompanije "RWE Innogy", trebalo bi da počne da radi u narednih mesec dana, saopštio je EPS.

Kako se navodi u saopštenju, ranije potpisanim ugovorom o osnivanju zajedničkog preduzeća predviđeno je da "Moravske hidroelektrane" sagrade najmanje pet elektrana na Velikoj Moravi, ukupne snage oko 150 megavata, u koje će biti uloženo 352 mil EUR.

Uslovi za formiranje i početak rada preduzeća "Moravske hidroelektrane" stekli su se pošto je danas potpisan ugovor o članovima tog privrednog društva.

Ugovor su u Beogradu potpisali generalni direktor EPS-a Dragomir Marković i predstavnici kompanije "RWE Innogy" Mirko Faut i Milan Zuban, navodi se u saopštenju.


RADOSAVLJEVIC: State to receive EUR 25 million from the sale of Maxi
If Miroslav Miskovic decides to pay the tax on the sale of Maxi in Serbia, the state budget will get EUR 25 million from this transaction by the year's end, Dragutin Radosavljevic, director of the Tax Administration of Serbia, said in an interview for NIN magazine.

The Tax Administration still has no precise information on whether that will happen because, as Radosavljevic explained, "this tax payer has not filed the tax return form with the sales contract yet".

When asked if the richest Serbian businessmen were the biggest tax debtors, Radosavljevic said that their total tax debts amounted to about RSD 230 billion.

- Most of these debts cannot be collected because they are the debts of companies that are already bankrupt or in restructuring. At this moment, we can expect to be paid only RSD 53.9 billion.

When asked if the famous Article 7 of the current tax law prevented him from revealing the names of those businessmen, Radosavljevic said:

- Unfortunately, it is true. I've suggested that that should be changed in the new law on tax procedure and tax administration, which should be adopted by the year's end. My proposal is to publish a list of 100 biggest debtors in the media once a month.
- Among the debtors are famous businessmen, as well as politicians and people from the music industry and sports - Radosavljevic told NIN.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta