Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
"Alfa plam" iz Vranja ne računa na pomoć države i banaka
Metalna industrija "Alfa plam" u Vranju je spremna da se samostalno izbori sa posledicama eventualne nove, ekonomske, krize i ne očekuje nikakvu konkretnu pomoć od Vlade Srbije ili banaka, izjavio je direktor tog preduzeća Velin Ilić.

- Mi ništa ne očekujemo ni od vlade ni od poslovnih banaka, a "Alfa" već više od deset godina ne koristi nikakve kredite i radi isključivo sopstvenim kapitalom. Zbog toga smo, u navedenom periodu, bolje poslovali od drugih - rekao je Ilić za Tanjug.

Na opasku da krediti za pospešivanje proizvodnje imaju stimulativnu funkciju i da će se najavljene mere vlade usmeriti ka izvozno orijentisanim preduzećima, Ilić podseća da se takva ekonomska politika vodi, pre svega, u stabilnim ekonomija i stabilnim vremenima.

- Mi, na ovim balkanskim prostorima smo, što svojom, što tuđom krivicom, skoro zaboravili na sve što je normalno (u biznisu - tvrdi direktor vranjskog preduzeća koje više od 50% svoje godišnje produkcije plasira na strana tržišta.

Ilić kaže da on i drugi rukovodioci u "Alfa plamu" nemaju dilemu da će dužnička kriza iz Amerike i Evropske unije, "koliko god se mi otimali", žestoko zapljusnuti Srbiju i da zbog toga već imaju spreman program kako da posluju u nepovoljnijim uslovima od sadašnjih.

Predviđamo, kaže Iliće, da će kompanija "Alfa" - najveći srpski i peti po veličini u Evropi proizvođač grejnih tela - zbog nove krize koja se najavljuje Evropu i SAD, morati da računa, u narednom periodu, na osetno manji plasman proizvoda.

- Naši štednjaci su roba za široki krug potrošača. Svaka, makar i najmanja kriza, najpre pogađa baš naše kupce i oni će najviše stradati ova kategorija potrošača - ističe Ilić.

On navodi da vranjski proizvođač peći na sve vrste energenata pažljivo prati ekonomsku situaciju, posebno u zemljama koje su tradicionalni kupci ove srpske robe.

- Sada smo usmerili pažnju na tržište grejnih tela u Nemačkoj, Austriji, Italiji i Švedskoj, jer će nam signali iz tih zemalja biti barometar za poslovanje kada kriza poprimi šire razmere - rekao je direktor fabrike iz Vranja.

Oko 850 zaposlenih u Metalnoj industriji "Alfa plam" godišnje proizvedu oko 165.000 jedinica na čvrsta, tečna i gasovita tela i ostvare promet od 36 mil EUR. Od ukupne proizvodnje, lane je 94.000 grejnih tela prodato na inostranom tržištu.


Kompanija "Sunoko" počela kampanju prerade šećerne repe - U 2011. više od 200.000 tona šećera
Potpalom krečne peći u fabrici šećera "Bačka" iz Vrbasa, kompanija "Sunoko", najveći domaći proizvođač i izvoznik šećera, danas je svečano započeo ovogodišnju kampanju prerade šećerne repe. U toku kampanje biće proizvedeno više od 200.000 tona šećera i prerađeno ukupno 1.500.000 tona šećerne repe sa blizu 28.000 hektara. Kampanja će trajati 111 dana, a na poslovima proizvodnje šećera biće angažovano oko 700 radnika.

Poljoprivredni stručnjaci iz kompanije "Sunoko" istakli su da je ovogodišnji rod šećerne repe dobar, sa prosečnim prinosom oko 53 tone po hektaru, i da se iz godine u godinu postižu sve bolji rezultati u njenoj proizvodnji. U ovogodišnjoj kampanji, slatki koren će prerađivati tri "Sunokove " šećerane: u Vrbasu, Pećincima i Kovačici.

U 2011. godini u kompaniji "Sunoko" posejano je 26.300 hektara šećerne repe, od toga 11.800 hektara za sirovinsko područje fabrike šećera u Vrbasu, 7.800 za fabriku šećera u Pećincima, i 7.200 hektara za fabriku u Kovačici. U odnosu na 2010. godinu kada je proizvedeno 246.569 tona šećera, u 2011. godini planirano je više od 200.000 tona šećera, gde će na dnevnom nivou biti prerađeno oko 18.600 tona šećerne repe. U prethodnoj godini "Sunoko" je proizveo šećer u količini koja podmiruje 100% potreba srpskog tržišta i omogućava podmirenje izvozne kvote.

Kompanija "Sunoko" u 2011. godini namerava da investira dodatnih 14 mil EUR u proširenje proizvodnih kapaciteta svoje tri fabrike u Vrbasu, Kovačici i Pećincima. Najveća investicija je ove godine planirana u Kovačici gde se povećava kapacitet rezanja šećerne repe i ugrađuju se kotlovi na ugalj. Ovakva investicija je u šećerani u Pećincima već realizovana tokom 2010. godine.

Godišnja proizvodnja šećera u Srbiji je oko 450-500.000 tona, a izvozna kvota za EU iz Srbije je 180.000 tona.


ŠOŠKIĆ: Krajem septembra jednocifrena inflacija u Srbiji
Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Dejan Šoškić izjavio je danas da će godišnja inflacija u Srbiji već na kraju septembra pasti na jednocifreni nivo.

- Inflacija u Srbiji je stala i sad je samo pitanje kada će se godišnje merena inflacija vratiti ka inflacionom cilju - rekao je guverner i dodao da će na nivou trećeg tromesečja inflatorna stopa biti nula ili čak negativna.

- Mi smo najavljivali da očekujemo da će se inflacija vratiti u inflacioni cilj u prvom polugođu 2012. godine, ali moguće da će se to desiti i nešto ranije, možda u prvih nekoliko meseci iduće godine - istakao je Šoškić u intervjuu Tanjugu.

- Ako ne bude bitnih poremećaja i neočekivanih rizika, mi ćemo imati u narednom periodu ubrzani pad inflacije i srazmerno ćemo imati prostora da učinimo našu monetarnu politiku manje restriktivnom, odnosno da smanjimo referentnu kamatnu stopu - naglasio je guverner.

Šoškić je podsetio da se u trećem tromesečju, u kome se nalazimo, beleži odsustvo inflacije, počevši od juna kada je zabeležena negativna mesečna inflacija od 0,3%, a zatim u julu, takođe, negativna inflacija od - 0,5%.

- To su već dva meseca trećeg tromesečja sa negativnom inflacijom i u sledećem mesecu se može desiti da imamo nultu i možda čak i negativnu inflaciju, tako da čitavo treće tromesečje u našoj zemlji po svoj prilici će imati ne samo nultu inflaciju, nego moguće i negativnu inflaciju - ukazao je guverner.

- Naša predviđanja su takva da očekujemo da će u avgustu inflacija na godišnjem nivou biti ispod 11%, a već od septembra očekujemo da ćemo ući u zonu jednocifrene inflacije i tako dalje ka inflacionom cilju - precizirao je Šoškić.

Prema njegovim rečima, cene hrane su stabilne, a ne postoji više ni bojazan da će na tržištu energenata biti dodatnih pritisaka.

- Naša ambicija i želja i cilj jeste da se vratimo u inflacioni cilj sa što je moguće manjim negativnim uticajem na ekonomsku aktivnost i zaposlenost u zemlji - dodao je čelnik NBS.

- Ako se država pridržava ograničenja po pitanju budžetskog deficita, a ja verujem da će to tako biti, i ukoliko ne budemo imali nekih neočekivanih šokova na strani kontrolisanih cena, a mi ih u ovom trenutku ne očekujemo, verujemo da ćemo ovo tromesečje da završimo sa jednocifrenom inflacijom mereno godišnje - istakao je Šoškić.

Govoreći o ključnim izazovima iz domena fiskalne politike, guverner je naveo da je najvažnije da li će budžetski deficit biti na nivou koji je planiran i "mi imamo puno razloga da verujemo da je vlada ozbiljno opredeljena da tako bude, posebno sada kada je svet suočen sa krizom javnog duga pojedinih država i kada se posebno analizira sposobnost svake zemlje da izmiruje svoje dugove i da ne troši više od mogućnosti".

Spoljni izazovi se odnose prvenstveno na problem javnog duga pojedinih zemalja, koji po pravilu utiču na rast i naše rizikopremije, a mi ćemo prateći rizike s kojima se suočava Srbija postepeno, kako se oni budu smanjivali, biti u poziciji da neke od mera koje donosimo učinimo manje restriktivnim nego što su one u ovom trenutku, zaključio je Šoškić.


Agreement reached with France on construction of metro in Belgrade - First subway line as early as i
Belgrade Mayor Dragan Djilas said that, after years-long negotiations, a definite agreement had finally been reached with France on the construction of a metro in Belgrade. Construction works should commence within next two years and the first subway line should be open for traffic in 2016 or early 2017, reads a statement published on the official website of the City of Belgrade.

– With the bridges at Ada and in Borca and the metro, I believe that traffic in Belgrade will finally be normalized. I would like to stress that Belgrade will also pay a big attention to PKB, which we want to turn into a successful and profitable company – said the mayor of Belgrade.

He also reminded that the bridge at Ada Ciganlija, of which two sides were joined few days ago, would be finished by the year's end.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta