Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Sindikat putara Srbije odbio predlog bankara - Program reorganizacije PZP "Kragujevac" neprihvatljiv
Sindikat putara Srbije nije prihvatio predlog programa reorganizacije preduzeća za puteve (PZP) "Kragujevac" iz "Nibens grupe".

Predsednica sindikata Putara Srbije Sonja Vukanović je posle razgovora putara sa predstavnicima konsultantske kuće banaka kojima "Nibens grupa" duguje i većinskog vlasnika "Nibensa", rekla da je program reorganizacije PZP "Kragujevac" nerealan.

Ona je dodala da država štiti banke i da je "nekome u interesu da uništi preduzeća Nibens grupe".

- Bankari su odredili kamate i već sutra bi da počnu sa naplatom potraživanja - navela je Vukanović i dodala da je to nemoguće ako se radnicima "Nibensa" prethodno ne isplate zarade.

Prema njenim rečima, za ovu nedelju putari pripremaju nove aktivnosti o kojima će javnost biti obaveštena. Ona je dodala da su radnicima "Nibensa" zarade isplaćene samo do aprila, a radnici "Bačkaputa" nisu primili zarade ni za april.

- Najavićemo za četvrtak okupljanje ispred zgrade predsedništva, pošto smo sve drugo uradili. Neko očigledno štiti te strane banke i među njima ne postoji nikakav dogovor. Samo gledaju ko će pre da naplati i da li će da se naplati a lično mislim da neće niko da se naplati ukoliko budu nastavili ovako. Ako se ne da infuzija i ako preduzeća ne počnu da rade, kako oni misle da se realizuju poslovi na kojima zaposleni rade i od čega oni misle da se naplate - kaže Vukanovićeva.

Vlasnik "Nibens grupe" Milo Đurašković je u maju uhapšen zbog zloupotrebe službenog položaja i izvlačenja 32 mil EUR iz "Fabrike maziva" iz Kruševca, koju je kupio u privatizaciji.

U sastavu Nibens grupe su preduzeća za puteve "Beograd", "Niš", "Kragujevac", "Vranje" i "Vojvodinaput-Bačkaput" iz Novog Sada. Računi preduzeća iz "Nibens grupe" blokirani su zbog dugova od oko 180 mil EUR. Banke, kojima "Nibens grupa" duguje oko 130 mil EUR nedavno su se dogovorile da restrukturiraju ta preduzeća i obećale da će biti odblokirani računi putarskih firmi.

Preduzeća iz grupe "Nibens" imaju više od 5.000 zaposlenih, a putari iz te grupe održavaju više od 40% puteva u Srbiji i učestvuju u izgradnji autoputa na Koridoru 10 kroz Srbiju, kako i dela autoputa ka Crnoj Gori kod Ljiga.


Čupić: Kriza bankama ne može ništa
Beograd -- Kriza javnih finansija u nekim evropskim zemljama ne može da ugrozi stabilnost bankarskog sektora u Srbiji, kaže bankar Vladimir Čupić.
"Banke u Srbiji su visoko kapitalizovane i likvidne i samo bi u slučaju katastrofičnih dogadjanja u finansijama drugih zemalja mogla da bude uzrožena stabilnost domaćeg finansijskog sektora", rekao je predsednik Izvršnog odbora Hipo Alpe-Adrija (Hypo Alpe-Adria) banke u Srbiji

On je ukazao da je opravdana namera fiskalne i monetarne vlasti u Srbiji da sa privrednicima i bankarima razmatra moguće posledice novog talasa krize i načine da one budu ublažene.

"Za sada ne postoji opasnost da rast kamatne stope na obveznice Italije ima negativne posledice na našu ekonomiju, niti da italijanske banke smanje kreditnu aktivnost u Srbiji", rekao je Čupić.

On je objasnio da je u ukupnom uvozu u Italiju roba iz Srbije čini izuzetno mali deo, tako da ni odluka italijanskih privrednika da više štede neće bitnije smanjiti izvoz srpske privrede.

"Eventualna posledice krize javnih finansija u Italiji i drugim evropskim zemljama mogla bi da bude lančani prenos porasta cene zaduživanja, što znači da bi se i Srbija skuplje zaduživala na finansijskom tržištu i teže dolazila do novih investicija", ocenio je Čupić i dodao da za sada nema mesta panici niti dizanju tenzija zbog dešavanja u SAD i nekim evropskim zemljama.


SOSKIC: New arrangement with IMF possible as of October
NBS Governor Dejan Soskic said Tuesday that a precautionary arrangement between Serbia and the International Monetary Fund (IMF) might start in early October.

- There is willingness on our part to enter into this arrangement, as we believe that it is very useful in terms of the country risk premium, that it will help us prevent it from growing - Soskic told Tanjug news agency.

The NBS governor pointed out that Serbia should show the IMF that it was able to obey the established fiscal rules or to limit the budget deficit in line with the Budget System Law.

- The key question will be whether we can provide coverage for missing funds in the budget for this year, which are largely associated with the recently adopted amendments to the Law on Local Self-governments Funding that create an additional cost at the central level by causing expenses we might not cover with any tangible revenues - Soskic said.

Soskic said it was important to show the IMF that Serbia could close the newly created "budget gap." Otherwise, we should not be surprised if the IMF does not conclude an agreement with Serbia because that finance institution "does not want to enter into an arrangement with countries that have not shown serious commitment to managing public finances."

Commenting on the announcements that the state is going to issue Eurobonds in the international market this autumn, Soskic assessed that it was good and useful, not because Serbia might increase its debt, but because it would present itself to the international investment public and obtain a quality and permanently available potential source of budget funding.

- In the situations when our other debts are due, it is good to always have a possibility, if needed, to satisfy appropriate budget needs - the governor explained.

- Presence in international markets is a usual thing for well-regulated countries, and the ticket to such markets is fiscal responsibility, that is, country's ability to seriously manage its public finances - he added.

- The fact that Serbia is one step away from that procedure is good. I would say it gives us access to quality funding that can be more affordable for our country than it is currently the case - said Soskic.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta