Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
"Mercator" kupuje "SOS markete"
Posle preuzimanja "Familija marketa", "Mercator" drugi po veličini lanac u Srbiji planira da u svoju prodajnu mrežu pripoji i prodavnice "Jabuke", u kojoj trenutno kao zakupci posluju "SOS marketi" - saznaju "Novosti".

U pomenutim kompanijama ne žele da komentarišu naredne poteze, niti dalje planove za širenje i spajanje, ali su u "Mercatoru" ipak potvrdili da su u toku pregovori o preuzimanju još jednog trgovinskog lanca. A, to potvrđuje u toj kući i navodi da nameravaju da na srpsko tržište narednih godina investiraju još 150 mil EUR.

Od prošle godine preduzeće "Jabuka" je u restrukturiranju, jer je kompanija "Irva investicije" Đorđija Nicovića, u čijem je vlasništvu "Jabuka" zbog izbegavanja stečaja podnela plan reorganizacije. Objekti su izdati "SOS marketima", koji ima isto rukovodstvo, pa i radnu snagu "Jabuke", ali dug se samo uvećao. Naime, poslovni prihod je sa 586 miliona u 2009, prošle godine pao na 16 miliona. Prema podacima NBS u slučaju "Jabuke" stekli su se uslovi za pokretanje stečaja.

Vlasnici

Prema podacima APR, SOS markete osnovali su, uglavnom funkcioneri u ASNS. Osim Ranke Savić, predsednice ASNS, suvlasnik je i Dragan Milovanović, nekadašnji funkcioner sindikata "Nezavisnost", a sada i glavni menadžer u ASNS. Oboje imaju po 15% udela u "SOS marketu". Tu je i bivši direktor "Jabuke" Milorad Mišković sa 19% kapitala, kao i Mihajlo Mikić (25%) i Ljubomir Đorđević (26% udela). Trgovina je zasnovana zakupom tridesetak prodavnica "Jabuke".


Isplativija štednja u dinarima
Analiza isplativosti dinarske i devizne štednje, oročene u "Nedelji štednje" na devet meseci, pokazala je da je u tom periodu dinarska štednja bila znatno isplativija od devizne, saopštila je u utorak Narodna banka Srbije.

Štediša koji je 1. novembra 2010. godine oročio, na primer, 100.000 dinara na devet meseci po kamatnoj stopi od 11,69 odsto koju su banke tada najčešće nudile, 1. avgusta 2011. dobio je 108.645 dinara.

Ako je u istom periodu dato na štednju 100.000 dinara u evrima, po tadašnjoj prosečnoj kamatnoj stopi na deviznu štednju od 6,25 odsto, po isteku perioda oročenja, štediša je dobio 99.551 dinar, ili 9.095 dinara manje, navela je banka.

Analiza pokazuje, kako je istaknuto u saopštenju, da je štednja u dinarima oročena na devet meseci bila isplativija od štednje u evrima čak i kada se dinarska štednja obračuna po najnižim, a devizna po najvišim kamatnim stopama ponudjenim u "Nedelji štednje".


Banke ne prihvataju plan obnove Nibensa
Banke nisu u utorak prihvatile plan reorganizacije Nibens grupe i zakazale su za četvrtak novi sastanak sa predstavnicima Vlade, radnika i poslovodstva Nibensa, kazali su u Samostalnom sindikata putara Srbije.

Predsednica Samostalnog sidikata putara Srbije Sonja Vukanović kazala je agenciji Beta da će na novom sastanku ponovo razmatrati predloženi plan restruktriranja Nibens grupe koji bi trebalo da omogući nastavak rada i opstanak te prezadužene grupacije putarskih preduzeća.

"Samo nastavak rada preduzeća iz Nibens grupe može da obezbedi da poverioci naplate potraživanja i da se sačuvaju radna mesta", kazala je Vukanovćeva, koja je učestvovala na sastanku sa bankarima.

Ona je podsetila da je u ponedeljak propao dogovor sa AIK bankom kao najvećim poveriocem, koji je trebalo da omogući isplate zarada.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta