Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Nemačke firme investirale 1,5 mlrd EUR i zaposlile 20.000 ljudi u Srbiji
Nemačke kompanije investirale su oko 1,5 mlrd EUR u Srbiji i zapošljavaju oko 20.000 ljudi, rečeno je juče u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Među većim direktnim investicijama nemačkih firmi u Srbiji su kupovina "Hemofarma", za koji je "Stada" izdvojila 510 mil EUR, ulaganja trgovinskog lanca "Metro" od 165 mil EUR, kompanije "Messer Tehnogas" od 114 mil EUR i "Henkelova" kupovina "Merime" iz Kruševca i ulaganje u proizvodnju od ukupno 78 mil EUR.

Period ekonomske krize nije uticao na dalji priliv nemačkih investicija u Srbiju, ocenili su u PKS i naveli kao primere da će "Reum" u fabrici za proizvodnju autodelova do 2012. zaposliti oko 350 radnika, a kompanija "Medsorg" će u Kraljevu graditi fabriku za reciklažu.

Nemačka je i dalje najvažniji spoljnotrgovinski partner Srbije u okviru Evropske unije, i u prvoj polovini ove godine bila je na drugom mestu po visini izvoza srpskih proizvoda, kao i po visini uvezene robe - kazali su u PKS.


MMF postavio Srbiji tri uslova za novi aranžman
U narednom periodu neophodni su striktno poštovanje fiskalnih pravila u Srbiji, sprovođenje ušteda na svim nivoima vlasti, kao i nastavak sprovođenja reformi u cilju unapređenja investicione klime, konstatovali su juče premijer Mirko Cvetković i predstavnici MMF-a prvog dana zvaničnih razgovora o novom aranžmanu.

Cvetković je ocenio da je aranžman iz predostrožnosti sa MMF-om, koji ne podrazumeva obavezno povlačenje novca, veoma važan za našu zemlju, jer svim stranim investitorima predstavlja potvrdu da Srbija vodi kredibilnu ekonomsku politiku.

Na sastanku premijera sa delegacijom MMF-a sagledana su makroekonomska kretanja do kraja godine. Delegacija MMF-a nastaviće razgovore sa predstavnicima Ministarstva finansija u vezi sa rebalansom budžeta koji je planiran u septembru, a biće utvrđeni i okviri budžeta za 2012. godinu, saopštila je Vladina kancelarija za saradnju s medijima.

Aranžman iz predostrožnosti podrazumeva mogućnost korišćenja sredstava u slučaju potreba zemlje. Preliminarni razgovori o aranžmanu, koji bi trajao 18 meseci uz pristup novcu u iznosu od 200 odsto kvote Srbije u MMF-u, odnosno oko milijardu evra, obavljeni su u maju.

Potpredsednik Vlade Srbije Jovan Krkobabić, koji će se danas sastati sa delegacijom MMF-a, izjavio je juče, posle učešća na plenarnom sastanku, da veruje da postoje dobri izgledi da Srbija ugovori nov aranžman sa tom međunarodnom finansijskom institucijom i podsetio da je strategijski cilj zemlje da ugovori aranžman iz predostrožnosti sa MMF-om.

- Taj aranžman bi dodatno doprineo makroekonomskoj stabilnosti zemlje - ocenio je Krkobabić.

Prema njegovim rečima, da bi se taj aranžman ugovorio MMF predlaže prvo stabilnu i razvojnu monetarnu politiku, za koju je već konstatovao da je dosta racionalna, dobra i da u ovom trenutku ne utiče negativno na dalji razvoj zemlje.

- Ono što koči, a što je konstatovao i MMF, ali i što mi znamo da postoji, je još nedosledna fiskalna politika. Moramo uozbiljiti fiskalnu politiku, voditi taj proces izuzetno odgovorno i ne sme na tom planu biti nikakvih propusta, koji se dešavaju a ostavljaju teške posledice - rekao je potpredsednik Vlade, i dodao da svako odstupanje od te politike izaziva u kasnijem periodu nove posledice koje utiču na građane.

Potpredsednik Vlade ukazao je da bi u narednom periodu trebalo obezbediti da se investicije pojave u većem obimu, kao i da već ugovoreni aranžmani sa inostranim partnerima budu sigurniji u realizaciji, odnosno da se sprovode onako kako je to ugovorom predviđeno.

- Treći, a ne manje važan segment je da se troši ono što se ima i to na najracionalniji način i da za nekontrolisanu potrošnju u javnom sektoru praktično nema prostora - rekao je Krkobabić.

Šta traži MMF


1. Striktno poštovanje fiskalnih pravila
2. Uštede na svim nivoima vlasti
3. Nastavak reformi da bi se poboljšala investiciona klima


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta