Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Nibensu novi računi, bez dugova
Beograd -- Putarske firme Nibens grupe "Niš", "Vranje" i "Kragujevac" podnele su Privrednom sudu u Beogradu program za reorganizaciju tih preduzeća.
Većina banaka i ostali finansijski poverioci Nibensa su se saglasili sa programom, koji treba još da odobri Privredni sud, rekla je predsednica Samostalnog sindikata putara Srbije Sonja Vukanović.

Plan predviđa, prema njenim rečima, otvaranje novih računa putarima kako bi nastavili poslovanje bez dugova i kako bi mogli da se izmire dugovi bankama na starim računima preduzeća Nibensa.
"Pošto račune neće da odblokiraju ovo bi bilo najbolje rešenje, a tako bi se izbegao i stečaj", rekla je Vukanovićeva.

Preduzeće Nibensa "Bačkaput" još nije dobilo ni jednu zaostalu zaradu, kazala je ona navodeći da su radnici preduzeća za puteve "Beograd", "Niš" i "Kragujevac" dobila po jednu zaostalu mesečnu zaradu, a putari "Vranja" jednu i po platu.

"Uhapšeni vlasnik Nibens grupe Milo Đurašković je sklopio nezakonit ugovor sa firmom 'Borovicom transport' na osnovu kojeg su unapred založena sredstva 'Bačkaputa', koje to preduzeće potražuje od vojvođanskog Fonda za kapitalna ulaganja za razne obavljene radove na teritoriji Vojvodine", rekla je Vukanovićeva.

Putarska preduzeća Nibens grupe duguju banakama oko 130 miliona evra, a ukupno duguju oko 170 miliona evra.

Samostalni sindikat putara Srbije i putari Nibensa traže isplatu svih zaostalih zarada, a ne samo za april, kao i utvrđivanje odgovornosti nadležnih organa i pojedinaca koji su dozvolili Nibens grupi da se prezaduži i ostavi radnike na "cedilu".


Imleku novi vlasnik sredinom 2012.
Beograd -- Investicioni fond Salford, u čijem sastavu je Denjub fuds grupa, očekuje da bi kompaniju Imlek mogao da proda sredinom sledeće godine.
"U ovom trenutku razgovaramo sa dva potencijalna kupca", izjavio je generalni direktor Denjub fuds grupe Slobodan Petrović, ali nije želeo da navede o kojim kompanijama se radi.

U Salfordu, kako je naveo, "očekuju finalizaciju prodaje u prvoj polovini naredne godine", što je uslovljeno samim pregovorima, ali i radom nekoliko komisije za zaštitu konkurencije koje u Srbiji i još tri zemlje regiona, gde Imlek ima preduzeća, treba da odobre preuzimanje.
Petrović je istakao da u Salfordu ne očekuju povlačenje potencijalnih kupaca zbog najave novog talasa krize, jer njeni efekti, kako je dodao, ne liče na veliki udar iz 2008. godine.

Istakao je da će se kriza ipak odraziti na prodajnu cenu koja bi mogla da bude niža za pet do 10 odsto, što će imati uticaj na "veliki sistem koji ima 450 miliona evra prihoda godišnje".

On je podsetio će Salford, koji poseduje i većinski deo Subotičke mlekare, Bambi banata i "Knjaz Miloša", iz poslova u Srbiji izlaziti pojedinčno.

"Sa nekim kompanijama smo na početku prodaje. Dali smo dokumentaciju potencijalnim kupcima i obavestili smo ih o našoj nameri", rekao je Petrović preciziravši da se već razgovora o prodaji Bambi Banata, ali ne Mlekare Subotica.

"Knjaz Miloš" je poslednja kompanija čija je prodaja pokrenuta, kazao je on, navodeći da "tu još nema nikakvog odziva i ne zna se kakav će biti".

Prema njegovim rečima, Salford je zadovoljni ulaskom na srpsko tržište, jer ulaganja neće napraviti gubitak.

"Globalno ćemo biti pozitivni, ali to neće biti spektakularni profiti ili rezultati, uglavnom zbog dve krize koje su se desile", rekao je Petrović, dodavši da će u gubitku biti verovatno sa "Knjaz Milošem".

Petrović je kazao da "prodaja ne znači totalno povlačenje Salforda iz Srbije".
On nije mogao da kaže koliko novca bi Salford ponovo uložio u Srbiju, istakavši da se razgovara sa postojećim investitorima, koji bi mogli da reinvestiraju svoja sredstva, ali i sa novim ulagačima koji žele da udju u Srbiju uz pomoć Salforda.

Kako je kazao, zaposleni u Denjub fuds grupi ne treba da se plaše otpuštanja bez obzira na promenu vlasnika, jer je Salford do sada već uredio poslovanje kompanija koje imaju optimalan broj radnika.

Petrović je rekao da se ulaganje Salforda u Srbiju procenjuje na 250 miliona dolara, koji su direktno investirane iz fonda, kao i još oko 150 miliona evra kredita.

Direktor Denjub fuds grupe je rekao da u Salfordu nisu odustali od novog ulaganja u Srbiju, ikao je proces oko utvđivanja monopola na tržištu mleka i tretman prema kompaniji Imlek, uticao na razmišljanja o sigurnosti poslovanja i nezavisnosti sudstva u Srbiji. Petrović je naveo da bi nova ulaganja mogla biti, pored proizvodnje hrane i pića, u komunikacije i energetika.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta