Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Slovenački "Don don" ušao i u "Žitoprodukt" - Zakupac stigao u poslednji čas
Aranžman sa slovenačkom kompanijom "Don don", s kojom je potpisan ugovor o zakupu pekare, mlina, silosa kapaciteta 9.500 tona i voznog parka, dobar je potez koji će obezbediti plate preostalim zaposlenima u "Žitoproduktu" – ocenio je u razgovoru za "Dnevnik" generalni direktor te zrenjaninske žitomlinske industrije Sima Grujesku.

Podsetimo, posle subotičke "Fidelinke" i pekare "Kikinda", "Don don" iz Kranja zakupio je i pogone "Žitoprodukta". Ugovorom je precizirano da mesečni zakup pekare i ostalog iznosi 25.000 EUR, a obaveza slovenačkog zakupca je i da investira najmanje 300.000 EUR i obezbedi socijalni program za višak zaposlenih. Kako "Dnevnik" saznaje, Slovenci će, najverovatnije, zadržati 60, od ukupno 148 radnika. Njih 33 će ostati u "Žitoproduktu", a ostali će biti otpušteni uz otpremnine.

- "Žitoprodukt" je od 2004, do kada sam analizirao poslovne bilanse, svaku godinu završavao s gubicima. Samo prošle godine gubitak je iznosio 345 miliona dinara i zbog kompletnog stanja u fabrici vrednost njenog kapitala svedena je na svega 50 miliona dinara. Mi ni danas, uz proizvodnju od 10.000 do 12.000 vekni dnevno, i sa 148 zaposlenih, na hlebu ne možemo da zaradimo velike pare, pogotovo kada je odlukom Vlade Srbije umanjena njegova cena. Takođe, da ne bismo došli u situaciju da neko od poverilaca pokrene stečaj u preduzeću, trebalo je uraditi nešto radikalno. Jer, banke pritiskaju da im se vrate dugovi, čak su htele i da prodaju našu imovinu. Zato smo odlučili da pekaru, mlin i silos izdamo u zakup firmi "Don don" – obrazložio je Grujesku ovaj poslovni aranžman.

Generalni direktor "Žitoprodukta", koji je u ovu fabriku došao kao zastupnik državnog kapitala nakon što je privatniku Đorđu Božiću, rešenjem Višeg suda u Beogradu, privremeno ukinuto pravo na upravljanje sa 72,8% kapitala ovog preduzeća zbog sumnje da je, kao jedan od bivših čelnika PIK-a "Zemun", imovinu stekao kriminalom, kaže za "Dnevnik" da je do saradnje sa Slovencima došlo slučajno.

- Obratio sam se Ministarstvu pravde, koje me je postavilo za zastupnika državnog kapitala, i zatražio saglasnost da se pekara izda u zakup. Dobio sam odobrenje, posle čega je Upravni odbor "Žitoprodukta" prihvatio ponudu kompanije "Don don", a u ponedeljak su se s time složili i članovi Skupštine akcionara – rekao je Grujesku, uz napomenu da će s 25.000 evra, koliko će "Don don" plaćati zakup, biti pokrivene bruto zarade ljudi koji će ostati u zrenjaninskoj fabrici, i deo režijskih troškova.

Očekuje se deblokada računa

Sima Grujesku ističe da "Žitoprodukt" u ovom trenutku bankama duguje oko 600 miliona dinara, a dobavljačima približno 300 miliona. Račun je u blokadi više od godinu dana, a početkom godine ta blokada je iznosila 330 miliona dinara.

– Sada imamo blokadu od 102 miliona dinara. Dakle, skinuli smo više od 200 miliona duga, a očekujemo da će do kraja ovog meseca račun biti deblokiran. Naravno, nismo uspeli sav taj novac da vratimo, ali smo intenzivno vodili pregovore s poveriocima da bismo deblokirali račun – napomenuo je Grujesku.


"Mercator" u završnim pregovorima oko kupovine "Jabuka" marketa
Slovenački trgovinski lanac "Mercator" u završnim je pregovorima oko sklapanja partnerskog odnosa sa trgovinskim lancem "Jabuka" iz Beograda. Gotovo je izvesno da će "Mercator" preuzeti prodavnice ovog trgovinskog lanca. Način na koji će ovaj partnerski odnos biti regulisan još je nepoznat s obzirom da se preduzeće "Jabuka" ad u vlasništvu biznismena Đorđija Nicovića zvanično nalazi u procesu reorganizacije, kao i još neke firme koje je u procesu privatizacije kupio Nicović.

Njegova krovna privatna firma je, naime, bila garant nekolikim firmama koje je kupio u privatizaciji pri podizanju kredita. Da te firme ne bi potopile garanta Nicović je poveriocima ponudio proces reorganizacije koji su oni očito prihvatili. Pa je krajem juna u registar Agencije za privredne registre uneta zabeleška o rešenju Privrednog suda u Beogradu kojim se određuje privremena mera zabrane izvršenja na obezbeđenoj i neobezbeđenoj imovini stečajnog dužnika TP "Jabuka", kao mera zabrane izvršenja na obrtnim sredstvima, tekućim i svim drugim dinarskim i deviznim računima stečajnog dužnika. "Privremena mera važi do ročišta za odlučivanje o predlogu za pokretanje postupka u skladu sa unapred pripremljenim planom reorganizacije."

Prema podacima Centra za bonitet TP "Jabuka" je sve do 2010. godine poslovala sa dobiti, koja je doduše 2009. godine svedena na 20 odsto dobiti iz prethodne godine. Prošlu godinu TP "Jabuka" je završila sa gubitkom od celih 41,8 miliona dinara.


Nova kreditna banka Maribor dokapitalizovala Credy banku sa 5 mil EUR
Nova kreditna banka Maribor (NKBM), većinski vlasnik kragujevačke Credy banke, realizovala je novu dokapitalizaciju te banke zatvorenog tipa od 5 mil EUR, po nominalnoj vrednosti od 5.370 dinara po akciji, saopštila je danas ta banka.

NKBM je do sada uložila u kragujevačku bankarsku ustanovu 25 mil EUR postavši njen većinski vlasnik, sa svojinskim udelom od 76,6%, navedeno je u saopštenju.

Prvu dokapitalizaciju NKBM je sprovela u martu 2010. godine kada je sklapanjem ugovora sa državom uplatila 10 mil EUR za vlasnički udeo od 55,1%.

Tada su predstavnici NKBM najavili da će kapitalna baza kragujevačke banke biti ojačana za dodatnih 30 mil EUR u narednih pet godina, dok se 2012. očekuje da banka počne da posluje profitabilno.

Credy banka je u prvom kvartalu tekuće godine poslovala pozitivno sa dobitkom od tri miliona dinara, dok je na kraju marta sa aktivom od 11 milijardi dinara zauzimala 0,45% srpskog tržišta.

Komentarišući rad banke u Srbiji, predsednik Upravnog odbora Matjaž Kovačič NKBM ocenio je da Credy banka, iz pozicije banke sa problemima u poslovanju, polako postaje istinski partner u razvoju privrede i ponude kvalitetnih bankarskih proizvoda stanovništvu.

NKBM je pozitivno poslovala u prvih šest meseci 2011. i prijavila dohodak pre oporezivanja od 7 mil EUR, što je 50,1% godišnje projektovanog dohotka. Neto profit banke iznosio je 5,6 mil EUR.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta