Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
"Hellenic" prodaje šećerane u Crvenki i Žablju za 100 mil EUR
Šećerane u Crvenki i Žablju, koje su u vlasništvu grčke državne kompanije "Hellenic sugar", date su na prodaju, saznaje "Blic". Ova informacija je tom listu potvrđena i u žabaljskoj šećerani.

Ove dve šećerane dobro posluju i, prema saznanjima "Blica", već sada ima zainteresovanih kompanija iz Austrije, Nemačke i Turske koje za njih nude 100 mil EUR. "Hellenic" je obe fabrike u procesu privatizacije kupio za 3,5 mil EUR. Prema oceni analitičara, povlačenje Grka iz Srbije neće izazvati potrese, "već će kapital samo promeniti vlasnika".

- Povlačenje "Helenik sugar"-a ne bi trebalo da ima ozbiljnije posledice po srpsko tržište. Ne može da se govori o gubitku ukoliko prodaja firme nije likvidacija, nego je prodaja drugom investitoru koji želi dalje da se bavi tim poslom - navodi ekonomski analitičar Miroslav Zdravković.


Mali akcionari TP "Srbija" nezadovoljni ponuđenom cenom
Mali akcionari Trgovinskog preduzeća "Srbija" iz Kragujevca nezadovoljni su cenom koju je za otkup njihovih akcija ponudio "Delta maxi", izjavio je danas predsednik sindikara tog preduzeća Patar Petrović.

"Delta Maxi", koji je u vlasništvu belgijske kompanije "Delhaize", ponudio je preuzimanje 150.274 akcija malih akcionara "Srbije" po ceni od 500 dinara po akciji.

Akcije tog preduzeća poseduje 5.000 malih akcionara.

Ponuda otkupa akcija po ceni duplo nižoj od nominalne u vreme privatizacije preduzeća je, prema oceni sindikata "Srbije", "poništavanje dostojanstva malih akcionara, odnosno radnika, koji su osiromašeni i obespravljeni pa će jedan broj njih posegnuti i za takvim novcem".

"Srbija" je prodata 2007. godine za oko 6 mil EUR, uz obavezu kupca da cenu isplati u roku od šest godina. U to vreme preduzeće je imalo 600 radnika i oko 100 objekata, među kojima je i centralni magacin i upravna zgrada od 3.500 m2 u centru Kragujevca.

Kupac je bila Ana Petković koja se, prema saznanjima sindikata, nikada nije pojavila u preduzeću, a pisma koja su joj upućivana vraćala su se pošiljaocu.

- Posle privatizacije novi vlasnik je počeo da prodaje poslovni prostor a radnike da proglašava za tehnološki višak, predzeće se zaduživalo i na volšeban način njegov većinski vlasnik je postao Delta maxi" - rekao je Petrović.

On je ukazao da je posle privatizacije smanjen broj akcija "Srbije", a sada i njihova nominalna vrednost.

"Delta Maxi" je 3. avgusta objavio ponudu za preuzimanje akcija "Srbije", "Pekabete", "C marketa" i "Zvezdare", a mali akcionario tih trgovinskih preduzeća imaju rok do 23. avgusta da daju nalog za prodaju akcija.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta