Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Srbija otvara trgovinski dom u Moskvi - Izvoz u Rusiju povećan za 74% u prvoj polovini 2011.
U prvoj polovini ove godine izvoz robe iz Srbije u Rusiju bio je veći čak za 74% nego u isto doba lane, izjavio je Tanjugu direktor predstavništva Privredne komore Srbije u Moskvi Janko Đurić i najavio otvaranje Srpskog trgovinskog doma u ruskoj prestonici.

- U prvom polugođu ukupna robna razmena između Srbije i Ruske federacije iznosila je 1.644,3 mil USD i bila veća za oko 42% nego u istom razdoblju prošle godine. Uz povećanje od 74%, izvoz robe iz Srbije iznosio je 357,9 mil EUR, a do kraja 2011. trebalo bi da dostigne oko 750 mil USD - rekao je Đurić.

On je podsetio da je Rusija šesti partner Srbije u izvozu, a prvi po uvozu, prevashodno zbog uvoza nafte i gasa.

Tako je, posle značajnog lanjskog skoka, nastavljen rast izvoza i u prvoj polovini ove godine, a nastojaće se da tako bude i ubuduće, zbog čega Vlada Srbije namerava i da u Moskvi, na 3.000 do 4.000 m2 modernog zatvorenog prostora, otvori Srpski trgovinski dom, a Đurić je već "odmerio" nekoliko takvih objekata.

- Rastu izvoza umnogome pogoduje i međusobna bescarinska trgovina za oko 99% robe iz Carinske nomenklature, prema najnovijem Protokolu, koji su potpisale vlade Srbije i Rusije 22. jula ove godine u Beogradu, o proširenju Sporazuma o slobodnoj trgovini SRJ i Ruske federacije iz avgusta 2000 - istakao je Đurić.

U prvom polugođu 2011. najzastupljeniji proizvodi u izvozu iz Srbije bili su sveže voće, pogotovo jabuke, razne savremene podne obloge, akumulatori, gume za automobile, lekovi, prikolice i poluprikolice, dizalice, bakarne i druge cevi...

I u prvoj polovini ove godine zabeležen je veliki raskorak između izvoza i uvoza, zbog ogromnog učešća energenata u uvozu u rasponu od 70 do 80%. Tako je ukupan uvoz iz Rusije povećan za oko 35%, u odnosu na prvih šest meseci lane i dostigao vrednost od 1.286,4 mil USD. Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je u prvom polugodištu 29%.

Jaz između uvoza i izvoza, zbog ogromnog udela uvozne nafte i gasa, ne može se premostiti, ali se može svake godine smanjivati, pospešivanjem, a ne saplitanjem, našeg izvoza na ogromno, sve više probirljivo, tržište Rusije.

Neke srpske forme ubrzano rade na prodoru na rusko tržište, poput šabačkog koncerna "Farmakom" koji, na primer, izvozi akumulatore u vrednosti 40 mil USD i kvalitetni sir, u vrednosti 10 mil USD, za markete ruskog MAGNIT-a.

- Značajan iskorak očekuje se i posle izgradnje fabrike za preradu voća i povrća u Debrcu kod Šapca, pa "Farmakom" već radi na otvaranju velikog skladišta u Moskvi, od oko 4.000 kvadrata, u kome bi prodavao svoje raznovrsne proizvode i robu drugih srpskih proizvođača - rekao je Đurić.


"Železnice Srbije" od ruskog kredita kupuju još 25 dizel-motornih vozova
Od sredstava ruskog kredita, za razvoj železničke infrastrukture u Srbiji, najverovatnije će, osim ugovorenih 12, biti kupljeno još 25 novih dizel-motornih vozova od kompanije "Metrovagonmaš", najavili su danas u Beogradu predstavnici Ministarstva za infrastrukturu i energetiku i "Železnica Srbije".

- Zajedno sa postojećim i predstojećim nabavkama 25 elektromotornih vozova i 15 višesistemskih lokomotiva, "Železnice Srbije" će u naredne dve-tri godine više nego udvostručiti vozna sredstva u putničkom saobraćaju - rekao je Dejan Lasica, pomoćnik ministra za infrastrukturu, prilikom predstavljanja prvog od 12 dizel vozova iz Rusije, koji će Srbiji biti isporučeni do kraja 2012.

Prvi ruski dizel-motorni voz se sada testira i trebalo bi do kraja 2011. da bude uključen u saobraćaj.

Vlada Srbije i srpske železnice privode kraju pregovore da od ruskog kredita u iznosu od 800 mil USD bude izdvojeno oko 100 mil USD za nabavku još 25 najmodernijih dizel vozova, za lokalni i regionalni saobraćaj na neelektrificiranim prugama.

Generalni direktor "Železnica Srbije" Milovan Marković je rekao da su tokom 2011. otvorena dva gradilišta na izgradnji mosta na železničkom Koridoru 10 kod Ćuprije i novog "Žežljevog mosta" u Novom Sadu, da su srpske železnice počele da funkcionišu kao akcionarsko društvo i da bi do kraja godine trebalo da bude završeno osnivanje četiri zavisna preduzeća.

"Železnice Srbije" i ruska kompanija "Metrovagonmaš" potpisali su 2010. ugovore o kupovini 12 novih vozova iz kredita međunarodne železničke banke "Eurofime" od 43 miliona švajcarskih franaka. Cena jednog voza iznosi oko 3,4 miliona švajcarskih franaka, a uz vozove će biti isporučeni i rezervni delovi, alat i oprema za održavanje, potrošni materijal i dokumentacija u vrednosti od 2,5 miliona švajcarskih franaka.

"Metrovagonmaš", kao deo "Transmaš" holdinga, izabran je kao najpovoljniji na međunarodnom tenderu, a za nabavku dizel-motornih vozova javile su se četiri velike evropske kompanije: "CAF" iz Španije, "ŽOS Vrutky" iz Slovačke, "Metrovagonmaš" i "Gredelj" iz Hrvatske.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta