Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Vlada Srbije usvojila Predlog rebalansa budžeta za 2011.
Vlada Republike Srbije usvojila je u petak (16. septembra 2011.) Predlog rebalansa budžeta za 2011. godinu, koji je usaglašen sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i predviđa budžetski deficit od 142,7 milijardi dinara.

Državni sekretar Ministarstva finansija Dušan Nikezić naveo je na konferenciji za novinare, održanoj posle sednice Vlade, da je ovim rebalansom predviđeno da prihodi budžeta budu 707,34 milijarde dinara, a rashodi 850,91 milijarda dinara.

Prema dogovoru sa MMF-om, deficit konsolidovanog budžeta u ovoj godini biće povećan sa prvobitno planiranih 4,1%bruto domaćeg proizvoda na 4,5%, saopštio je on.

Nikezić je istakao da će rebalansom budžeta biti uvećani izdaci za penzije, zarade i socijalna davanja, i ta povećanja biće realizovana u oktobru, kako je i planirano.

Rebalansom budžeta za 2011. godinu predviđeno je dodatnih 300 miliona dinara za subvencionisanje stambenih kredita građana Srbije, naveo je državni sekretar.

Nikezić je naglasio da neće biti smanjeni podsticaji privredi za zapošljavanje i poljoprivredi i dodao da, takođe, neće biti odlaganja značajnih infrastrukturnih projekata.

Najveće uštede, kako je istakao, biće napravljene na ime kapitalnih izdataka, i to po osnovu bolje planirane dinamike plaćanja, kao i kod rashoda za kamate.

Nikezić je podsetio na to da je usvajanje ovog zakona preduslov sklapanja aranžmana sa MMF-om i znak da Vlada Srbije vodi odgovornu ekonomsku politiku.

- Rebalans budžeta za 2011. godinu treba da omogući i veće aktivnosti privrede i zapošljavanje u zemlji - zaključio je Nikezić.


Uskoro besplatne akcije "Telekoma Srbije"
Direktor Agencije za privatizaciju, Vladislav Cvetković, izjavio je u subotu (17. septembra 2011.) u Beogradu da podelu besplatnih akcija "Telekoma Srbije" treba očekivati uskoro pošto je ta državna institucija završila sve tehničke i pripremne radnje koje prethode izlasku pomenute kompanije na Beogradsku berzu.

Cvetković je u izjavi Tanjugu naglasio da preostaje još da organi uprave "Telekoma Srbije" sprovedu neophodne procedure, odnosno usvoje za to predviđena akta.

- Agencija za privatizaciju je završila sve tehničke pripreme za podelu akcija "Telekoma". Ono što još predstoji jeste da upravni organi "Telekoma" sprovedu još neke procedure, posle čega će biti omogućeno građanima da dobiju te akcije u svoj posed i da sa njima slobodno raspolažu - rekao je Cvetković.

On je istakao da će tržiste kapitala dati odgovor kolika je vrednost akcija "Telekoma" u ovom momentu.

Po njemu, neke procene koliko jedna akcija može da vredi se mogu dati na osnovu procenjene vrednosti koja je za 51% kapitala "Telekoma" iznosila 1,4 mlrd EUR, kao i cene koju je dao ponuđač na tenderu za prodaju nacionalnog teleoperatera "Telekom Austrija", 950 mil EUR za 51% kapital i 450 mil EUR za investicije.

- Sasvim izvesno da će akcije "Telekoma" biti vredne i da će njihova vrednost rasti, tako da u tom pogledu očekujem da će to biti jedna od najkvalitetnijih i najlikvidnijih hartija koje građani mogu da raspolažu - ocenio je Cvetković, i dodao da očekuje i da će veoma brzo biti podeljene besplatne akcije iz Akcionarskog fonda.

Građanima koji su već dobili besplatne akcije Naftne industrije Srbije i Aerodroma "Nikola Tesla", pripašće 15% akcija "Telekoma", dok će bivši i sadašnji radnici dobiti 6,5% akcija.


"Fiat automobili Srbija" krajem septembra 2011. počinje proizvodnju karoserijskih delova za nove mod
Prva školjka za jedan od predviđena dva nova modela, sa proizvodnih linija "Fiat automobila Srbija" (FAS) sići će, saznaje "Danas", krajem meseca - najverovatnije 29. septembra. Radi se, naravno, o startu proizvodnje karoserijskih delova i sklopova i početku uhodavanja proizvodne opreme za njihovu izradu.

Prototipovi novih modela koji će se proizvoditi u Kragujevcu napravljeni su, i moći će da se vide (ne i da se fotografišu) u razvojnom centru kompanije "Fiat" u Torinu, sredinom narednog meseca. Svetsku promociju novih automobila, koji će izlaziti iz pogona kragujevačke fabrike, imaće na Sajmu automobila u Ženevi, u martu naredne godine, nakon čega bi, kako se najavljuje, trebalo da počne njihova serijska proizvodnja u FAS-u.

Već je poznato da će se u Kragujevcu proizvoditi automobili "B" klase (ili segmenta), da će jedan imati pet, a drugi sedam sedišta. Prvi model će biti, uslovno rečeno, gradski, a drugi porodični automobil, a proizvodiće se u godišnjim serijama od 200.000 do 300.000 vozila. Očekuje se da bi godišnja produkcija od 200.000 automobila u kragujevačkoj fabrici trebalo da bude ostvarena u 2013. godini, dok će puni kapacitet biti dostignut nejverovatnije do 2015. godine.

Kako se građevinska rekonstrukcija pogona nekadašnje "Zastavine" fabrike i njihovo opremanje savremenom proizvodnom opremom privode kraju, to će krajem meseca u rad biti puštena jedna rekonstruisana hala. Potom bi, svakog meseca do kraja godine, u rad trebalo da se pušta po jedan, ili dva rekonstruisana proizvodna pogona, da bi u prvoj polovini decembra počela probna proizvodnja jednog od od dva najavljena modela. Nakon toga uslediće pauza do početka serijske proizvodnje koja će, kao što je uobičajeno u automobilskoj industriji, biti iskorišćena za "štelovanje" opreme i otklanjanje eventualnih propusta i grešaka u proizvodnom procesu, te za marketinšku promociju novog modela, koji će se prodavati na svetskom tržištu, pre svega američkom i evropskom.

U međuvremenu, očekuje se da će novi generalni menadžer FAS-a Antonio Ferara, u sredu, 21. septembra 2011, prvi put da se obrati domaćoj javnosti. Prema informacijama lista "Danas", on će u razgovoru sa novinarima govoriti isključivo proizvodnim planovima kragujevačke fabrike.

Antonio Ferara je prošlog meseca na mestu prvog čoveka u FAS-u zamenio Đovanija de Filipisa, koji je priveo kraju posao vezan za rekonstrukciju pogona nekadašnje "Zastavine" Fabrike automobila. Ferara, koji je do sada uspešno rukovodio "Fiatovom" fabrikom u Monte Klasinu, blizu Napulja, u Kragujevcu treba da organizuje proizvodnju novih modela.

Kragujevački radnici u Japanu

Grupa radnika FAS-a uskoro će otputovati u Japan, gde će se obučavati za rad na savremenim presama marke "Komacu", koje će biti instalirane u pogonu "Preseraj" u čije je opremanje uloženo 200 mil EUR. Reč je o najsavremenijoj opremi za proizvodnju otpresaka od lima koja trenutno može da se nabavi na svetskom tržištu. I tokom leta je bila organizovana obuka različitih profila, pa je veći broj radnika proveo po nekoliko nedelja u "Fiatovim" fabrikama u Poljskoj i Italiji, dok se, istovremeno, stručno usavršavanje organizuje i u kragujevačkoj Politehničkoj školi, kao i na ovdašnjem Mašinskom fakultetu.


Fiat Automobili Srbija starts production of body parts for new models in late September 2011
The first body for one of the two new models to be assembled at Fiat Automobili Srbija (FAS) will be finished late this month, most probably on September 29th, Danas daily learns.

The prototypes of the new models to be produced in Kragujevac have already been made, and people will be able to see them (without taking photos) at the Fiat development center in Turin in mid-October. These new automobiles from the Kragujevac-based plant will have their world premiere at the Automobile Show in Geneva in March 2012, after which, as it is announced, their assembly-line production should kick off at FAS.

What we already know is that the plant in Kragujevac will be producing automobiles of B class (or segment), and that one of them will be a five-seat car, while the other will have seven seats. The former will be a city car, while the latter will be a family automobile, and the plan is to produce between 200,000 and 300,000 these vehicles a year. The Kragujevac-based plant is expected to start producing 200,000 automobiles a year as of 2013, while the full production capacity should be achieved until 2015.

Since the reconstruction of facilities of former Zastava factory and their equipping with an up-to-date production equipment are close to end, one of these reconstructed production halls will be put in operation in late September. After that, one or two reconstructed production units should be put in operation every month until the year's end, whereas the trial production of one of the two announced models is expected to start in the first half of December. Then a break will follow and last until the beginning of the assembly-line production. That time will be used to fix possible errors in the production process and to promote a new model, which will be offered to the markets worldwide, the U.S. and European markets in particular.

Workers from Kragujevac in Japan

A group of workers of FAS will soon go to Japan to learn how to use state-of-the-arts Komatsu presses, which will be installed at the production plant Preseraj whose equipping cost EUR 200 million. During this summer, a large number of workers spent few weeks at Fiat's factories in Poland and Italy attending various trainings, which are also organized at the Polytechnic School and the Faculty of Mechanical Engineering in Kragujevac.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta