Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
"Carnex" započinje izgradnju postrojenja za tretman otpadnih voda vrednog više od 2 mil EUR
Kompanija "Carnex" konačno je dobila građevinsku dozvolu, poslednji dokument neophodan za izvođenje radova na izgradnji postrojenja za tretman otpadnih voda, a koji izdaje Odeljenje za urbanizam Opštine Vrbas. U narednih nekoliko dana može se očekivati početak građevinskih radova, s obzirom na to da su tokom leta obavljeni svi neophodni pripremni radovi, odnosno spremljen je teren na kojem će uskoro početi izgradnja budućeg postrojenja.

- Već više od pet godina, "Carnex" intenzivno radi na iznalaženju rešenja kako bi se negativan uticaj svakodnevnog procesa proizvodnje smanjio na minimum, te konačno i sprečio. U okviru svog investicionog plana, kompanija je već namenila 3,5 mil EUR za unapređenje ekoloških pitanja, a izgradnja ovog postrojenja predstavlja jedan od prioriteta u planiranim investicijama. Vrednost izrade projekta, kao i izgradnja postrojenja, iznosi više od 2 mil EUR. Rokovi završetka izgradnje zavisiće od dinamike izvođenja radova, a za ovaj značajan posao biće angažovane građevinske firme iz Srbije - navedeno se u saopštenju kompanije.

Izgradnjom prečišćivača "Carnex" će doprineti očuvanju Velikog bačkog kanala, odnosno rešavanju višedecenijskog problema sa kojim se lokalna zajednica, ali i kompanija suočavaju.

Gradnjom postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, "Carnex" i ove godine nastavlja sa realizacijom značajnih investicija u oblasti ekologije. Kao što je to učinjeno prošle godine, na farmi svinja u Vrbasu, ove godine će i na preostale dve "Carnex" farme biti instalirani separatori koji odvajaju tečnu od čvrste faze stajnjaka. Na ovaj način se izdvaja čvrsti deo stajnjaka koji se koristi za obogaćivanje poljoprivrednog zemljišta.

- "Carnex" je prošle godine uložio u nabavku specijalne cisterne koja rastura tečni stajnjak sa svinjogojskih farmi PC Stočarstvo na polja PC Biljna proizvodnja, a ovih dana se očekuje i isporuka još jedne. Na ovaj način se dobija dvostruka korist. S jedne strane, smanjuje se ispuštanje otpadnih voda sa farmi i smanjuje se naknada za iste. S druge strane, u poljoprivredi se smanjuje korišćenje veštačkih đubriva i razvijaju se bolje metode održive poljoprivrede - navedeno je u saopštenju.


Država blizu preuzimanja "Nibens grupe"
Svi uslovi za raskidanje kupoprodajnih ugovora za četiri preduzeća u okviru "Nibens grupacije", gde proces privatizacije još nije okončan, su uveliko ispunjeni. Ipak, Agencija za privatizaciju još nije pribegla ovom rešenju, iščekujući rezultate reorganizacije koje su pokrenule banke, najveći poverioci cele grupacije.

Ako bankari poverioci ne reše problem naplate duga od "Nibensa", što je nemoguće bez pokretanja proizvodnje, mogli bi da ostanu "kratkih rukava" za 120 mil EUR koliko im duguje cela grupacija. Ili, bar za onaj deo koji potražuju od četiri firme gde se privatizacioni ugovori još kontrolišu: PZP "Beograd", "Vojvodinaput Bačkaput", ZGOP "Novi Sad" i "Budućnost" iz Preševa. Jer, kada se preduzeća vrate pod okrilje države, kreće proces restrukturiranja, stopira se prinudna naplata, što znači da će banke čekati godinama na svoje pare.

Tri putarske firme "Nibens grupe": "Niš", "Vranje" i "Kragujevac", podnele su Privrednom sudu u Beogradu program za reorganizaciju tih preduzeća. Plan, prema rečima Sonje Vukanović, predsednice Samostalnog sindikata putara Srbije,predviđa otvaranje novih računa u bankama, pošto su postojeći i dalje u blokadi.


Surplus in trade with CEFTA countries equals USD 851.7 million
For seven months of 2011, Serbia realized a surplus of USD 851.7 million in trade with the CEFTA member states, mostly thanks to the export of agricultural products, the Serbian Statistical Office's data showed.

From January to July, Serbia mostly exported food grains, various beverages, iron and steel, but imported electricity, iron, steel, pit coal, and non-ferrous metals, as well as fruits and vegetables.

During that period, Serbia's exports amounted to USD 1.81 billion, and imports USD 955.9 million. Therefore, the export/import coverage ratio was 189.1 percent.

In 2010, Serbia had a surplus of USD 1.36 billion in trade with CEFTA countries, also mostly thanks to the export of agricultural products.

The CEFTA region is one of the rare markets with which Serbia has a continual surplus in trade, that is its exports exceed imports, while as regards Serbia's total export, this is the second-ranked market, after that of the European Union.

The CEFTA is an agreement on free trade signed by Serbia, Montenegro, Bosnia-Herzegovina, Croatia, Macedonia, Albania, Moldova and UNMIK on behalf of Kosovo.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta