Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Zadužujemo se još milijardu evra
Beograd -- Država će ove jeseni emitovati čak milijardu evra vredne evroobveznice i sa ovim novcem pokriti deo minusa u budžetu.
Ove vrednosne hartije bi već u oktobru mogle da se nađu na inostranom tržištu, ukoliko bude interesenata.

Najveći iznos vrednosnih hartija, oko 600 miliona evra trebalo bi da bude u evropskoj valuti, 200 miliona u dolarima, a ostatak u dinarima. Trenutno, strani investitori, razgovaraju sa nadležnima o ceni zapisa u domaćoj valuti.

"Ne misli se mnogo o ceni po kojoj ćemo izaći na međunarodno tržište, već samo da se obveznice prodaju", smatra Đorđe Đukić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu.
On i dodaje da "sada uopšte nije vreme da se nude ove vrednosne hartije, jer se kriza u perifernim zemljama Evropske unije samo produbljuje. Evro je ponovo pao, pa se investitori povlače iz vrednosnih hartija i prelaze u zlato, čija je vrednost u ponedeljak dostigla 1.818 dolara za uncu".

Kako kaže Đukić, koliko je nepovoljna situacija u Evropi govori činjenica da desetogodišnje obveznice Grčke, koja je tehnički bankrotirala, imaju prinos od 22,82 odsto, a dvogodišnje od čak 60 odsto.

S druge strane, desetodišnje obveznice Nemačke, koja i dalje ima jaku privredu, ispod su dva odsto. U ovom trenutku je teško reći koja bi cena za naše zapise bila prihvatljiva, ali Đukić se pribojava da bismo mogli da napravimo grešku i zadužimo se vrlo nepovoljno, odnosno pristanemo na cenu zbog koje bismo se kajali.

Od proleća ove godine do leta, smanjeno je interesovanje za naše zapise koji su imali prinos od 5,80 odsto na indeksirane i oko 12 odsto na zapise u dinarima.

I ove godine stranci nisu u Srbiju direktno ulagali, kako se očekivalo, tako da će priliv stranih ivesticija teško dostići nivo od 2,5 do tri milijarde evra. Prema podacima kojima raspolaže Narodna banka Srbije, od proleća do leta u zemlju je uloženo skromnih 271 miliona evra, od toga gotovo polovina samo u aprilu.

Prema preliminarnim podacima, kako navode u Narodnoj banci Srbije, priliv po osnovu stranih direktnih investicija u julu bio je nešto bolji i povećan je na oko 465 miliona evra zahvaljujući prodaji preduzeća Delta Maksi. Zaključno sa septembrom pristiglo je 655 miliona evra.


Novi Sad emitovao municipalne obveznice
Grad Novi Sad emitovao je hartije od vrednosti, municipalne obveznice, što uskoro planira da uradi i Užice, izjavio je danas član Komisije za hartije od vrednosti (HOV) Srbije Milko Štimac.

Pre sastanka predstavnika Grada Užica sa potencijalnim investitorima u prostorijama Stalne konferencije gradova i opština (SKGO), on je novinarima rekao da se obveznicama Novog Sada trguje samo između institucionalnih investitora, ističući da za te hartije od vrednosti postoji veliko interesovanje.

Prema rečima Štimca, problem kod municipanih obveznica je Zakon o javnom dugu koji ne dozvoljava da se na incijalnu javnu ponudu (IPO) hartija jave svi zainteresovani, nego njima mogu da trguju samo institucionalni investitori.

U Srbiji su, kako je istakao, izgrađeni institucionalni investitori (privatni penzijski fondovi, osiguravajuća društva, investicioni fondovi manjih rizika) i municipalne obveznice su upravo ono što im treba - hartije od vrednosti niskog rizika i visokog kvaliteta.

Štimac je rekao da bi uskoro trebalo da bude izmenjen Zakon o javnom dugu, tako da će i "najšire građanstvo moći da učestvuje u finasiranju kapitalnih projekta u opštinama u kojima živi".

Pomoćnik generalnog sekretara SKGO za finansije Aleksandar Bućić je rekao da bi Užice, kao drugi grad u Srbiji, početkom novembra moglo da emituje municipalne obveznice u vrednosti od 100 miliona dinara (oko 1 mil EUR) kako bi obezbedio deo sredstava za izgradnju zatvorenog gradskog bazena.

Novi Sad je, prema rečima Bućića, na obveznice dobio značajnije nižu kamatu nego što bi bila na kredite, tako da je ušteda oko 3 mil EUR.

Glavni grad Vojvodine, kako je rekao, planira da emituje obveznice u vrednosti od 35 mil EUR.

Prema njegovim rečima, Novi Sad i Užice neće ništa koštati izdavanje obveznica jer će biti finasirani kroz projekte Evropske unije, preko SKGO. Tu mogućnost će moći da iskoristi još jedna grupa gradova i opština koja želi da razmotri emitovanje municipanih obveznica , dodao je.


Continental ContiTech to start construction of factory in Mali Bajmok until year's end
Subotica Mayor Sasa Vucinic, Deputy President of Continental ContiTech Group Murk Markus Peter, and Director of the future factory ContiTech Fluid Srbija Zivko Topalovic signed Thursday (September 15, 2011) an agreement on the allotment of a public building land to ContiTech Fluid Srbija.

Construction of a new factory in the commercial zone Mali Bajmok should commence until the end of this year, whereas the production at ContiTech Fluid Srbija is planned to start in mid-2012.

ContiTech is a company specialized in the design of rubber automotive parts. Continental has over 100,000 employees at its factories worldwide. After signing the agreement, Murk Markus Peter handed over a ball with the logo of Continental to Sasa Vucinic.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta