Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
MMF: Srpski BDP raste dva odsto
Vašington -- Srbija bi u ovoj godini trebalo da ostvari privredni rast od dva odsto, a u sledećoj tri odsto, objavio je Međunarodni monetarni fond u najnovijoj prognozi.
MMF navodi da će stopa inflacije ove godine iznositi 11,3 odsto, dok će u 2012. ipak biti značajno manja i usporiti na četiri odsto.

Kad je reč o susednim zemljama, MMF za Hrvatsku prognozira rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od tek 0,8 odsto 2011. i 1,8 odsto 2012, dok bi rast potrošačkih cena trebalo da iznosi 3,2 odnosno 2,4 odsto.

Za Makedoniju se očekuje privredni rast od tri odsto u ovoj i 3,7 odsto u sledećoj godini, kao i stopa inflacije od 4,4 odnosno dva odsto. Istovremeno, prognoza za Crnu Goru ukazuje na rast BDP-a od dva odsto u 2011. i 3,5 odsto u 2012. godini, kao i inflaciju od 3,1 odnosno dva odsto.

MMF procenjuje da će Bosna i Hercegovina ostvariti privredni rast u ovoj godini od 2,2 odsto i u sledećoj od tri odsto, dok bi potrošačke cene istovremeno trebalo da porastu za četiri odnosno 2,5 odsto. Prognoza je data u sklopu izveštaja MMF-a čitav evropski region u razvoju, koji obuhvata 14 zemalja.

U saopštenju MMF-a se navodi da "mnoge privrede centralne i istočne Evrope ostvaruju prilično snažan oporavak od duboke recesije u kojoj su bile", navodeći da se za taj region prognozira rast BDP-a od 4,3 odsto u 2011. ili tek nešto manje u odnosu na lanjskih 4,5 odsto. Ipak, rast će 2012. usporiti na 2,7 odsto, naveli su stručnjaci Fonda.

MMF je ipak upozorio da bi region mogli da ugroze problemi evrozone.

"Iako je direktna trgovinska i finansijska izloženost pomenutih privreda dugovima perifernih članica evrozone ograničena, eskalacija dužničke krize i problema finansijskog sektora ključnih članica bi mogla da ugrozi privredni rast centralne i istočne Evrope, s obzirom na čvrste finansijske i ekonomske veze ta dva dela 'starog kontinenta", navodi se u izveštaju.


Akcije Telekoma tek krajem oktobra
Beograd -- Podela besplatnih akcija Telekoma Srbija kasni i građani bi trebalo da ih, prema novim najavama, dobiju tek za mesec dana.
Iako je ranije rečeno da će 4,8 miliona građana hartije srpskog teleoperatora dobiti do kraja septembra, dok će se u oktobru uveliko njima trgovati na berzi, rok je pomeren.

A, uzrok je, kako Novosti nezvanično saznaju, tehničke prirode, pošto je potrebno vreme za sprovođenje svih neophodnih procedura.

“Telekom Srbija sprovodi sve neophodne aktivnosti po pitanju podele akcija, u skladu sa zakonom i uz punu saradnju sa svojim akcionarima“, kažu u ovoj kompaniji.

I dalje je, međutim, nepoznato koliki će biti ukupan broj akcija kao i njihova pojedinačna vrednost. Kao polazna osnova trebalo bi da bude uzeta cena po kojoj je „Telekom“ lane (neuspešno) nuđen na tendersku prodaju: 1,4 milijarde evra, za 51 odsto kapitala.

Za besplatnu podelu građanima namenjeno je 15 odsto akcija, dok sadašnjim i bivšim zaposlenima ove kompanije sleduje još 6,52 odsto. Do sada se spekulisalo iznosima od 50 do 80 evra „po paketu“ akcija koji sleduje građanima, dok će se kod zaposlenih pojedinačno sledovanje utvrđivati na osnovu staža provedenog u Telekomu.

Podela akcija srpskog Telekoma obaviće se na isti način kao i prethodna podela akcija NIS i Aerodroma Nikola Tesla. Akcije će „leći“ na vlasničke račune građana, koji će potom njima moći i da trguju na berzi.

Trenutna tržišna vrednost akcije NIS je 699 dinara, a Aerodroma 471 dinar. Građani su dobili i po sedam akcija Akcionarskog fonda, u vrednosti od 3.850 dinara, kojima i dalje nije moguće trgovanje


Televizori "Weg" iz Železnika, umesto iz Kine - Otvaranje fabrike za proizvodnju LCD uređaja vredne
Domaća fabrika za proizvodnju LCD televizora, prva te vrste u regionu, počeće sa radom krajem septembra u Železniku. Projekat vredan oko 5 mil EUR realizovan je uz podršku države.

U nekadašnjem magacinu u Železniku, sa tek montiranih linija za montažu, silaze prvi, probni LCD televizori.

Radnike iz Srbije u posao uvode inženjeri iz Kine. Pre toga obučavali su ih u tamošnjim fabrikama i kažu da su ljudi iz Srbije dobri radnici i da brzo uče.

Iako nose ime domaćeg brenda, "Weg", kod ovih televizora domaća je samo montaža, sve ostalo je iz uvoza. Šef proizvodnje Branislav Rajić kaže da je u planu da se što više delova, kao što su paneli, maske, šrafovi, radi u Srbiji.

Planirana je proizvodnja od hiljadu televizora dnevno, što je pet puta više nego što je potrebno našem tržištu. Zato će najveći deo biti ponuđen stranim kupcima, pre svega u regionu, a predugovori o prodaji već su napravljeni.

- Imaće redovnu nabavku LCD televizora i imaće nižu cenu s obzirom na to da smo mi sada proizvođači - kaže vlasnik kompanije "Weg" Jovica Đurić.

Još se ne zna koliko će cena biti niža, ali se zna da je carina na uvoz televizora 15%, dok na delove za njih iznosi svega 1%.

Proizvodnju visokotehnoloških uređaja, koji su se do sada sklapali u Turskoj ili Kini, a koji treba da postanu izvozni proizvod Srbije, podržala je i država.

- Zbog ovakve vrste investicije, mi smo se odlučili da ovakav projekat pomognemo kroz kredite fonda za razvoj i podsticajna sredstva SIEPE - kaže ministar ekonomije Nebojša Ćirić.

Fond za razvoj odobrio je kompaniji "Weg" 2,5 mil EUR kredita za opremu, a SIEPA je 150 novih radnih mesta finansirala sa po 5.000 EUR.


"Energoprojekt" gradi fabriku sumporne kiseline u RTB "Bor" - Radovi vredni 28,3 mil EUR
Beogradski "Energoprojekt" uključiće se u realizaciju projekta rekonstrukcije u Rudarsko-topioničarskom basenu "Bor". Ovo preduzeće obavljaće radove na izgradnji nove fabrike za proizvodnju suporne kiseline, a ugovorena vrednost posla je 28,3 mil EUR.

Investitor ovog projekta je RTB "Bor", a glavni izvođač radova za fabriku suporne kiseline je kanadska kompanija "SNC Lavalin", sa kojim su sredinom septembra tri preduzeća iz sistema "Energoprojekt" ("Enerkoprojekt Oprema", "Energoprojekt Visokogradnja" i "Eneregoprojekt Industrija") potpisala ugovor.

- Ovo je samo početak našeg angažovanja u RTB "Bor". Verujem da ćemo se, osim u izgradnju fabrike suporne kiseline, uskoro uključiti i u poslove na rekonstrukciji same topionice - kaže za "eKapiju" izvršni direktor za planiranje u "Energoprojektu" Dimitraki Zipovski.

Inženjersko-konsultantska kompanija "Energoprojekt Holding" u prvoj polovini godine ostvarila je 92,4 mil EUR konsolidovanih prihoda, dok im je konsolidovana dobit bila 979.000 EUR. Planirani prihod za celu 2011. godinu jeste 237 mil EUR, dok je očekivana dobit 6,3 mil EUR.


WEG TVs from Zeleznik instead of China - EUR 5 million worth of LCD TV production plant opens in Sep
A domestic factory of LCD TVs, the first of the kind in the region, will be put in operation in Zeleznik in late September. This project worth about EUR 5 million is implemented with a support from the state.

In a former warehouse in Zeleznik, the first, trial LCD TVs are being assembled on recently installed assembly lines.

Workers from Serbia are introduced to the job by engineers from China. They were earlier trained at factories in that country and they were said to be good workers and fast learners.

Although they carry the name of a domestic brand - Weg, these TVs are only assembled in the country, while everything else is imported. Branislav Rajic, head of the production, says that the plan is to have as many parts as possible produced in Serbia.

The plan is to produce 1,000 TVs a day, which is five times more than our market needs. That is why a major share of products will be offered to foreign buyers, primarily to those in the region, and certain preliminary agreements have already been made.

- They will be supplied with LCD TVs on a regular basis and at a lower price since we are the manufacturers now - says Jovica Djuric, owner of Weg.

It is still unknown how much lower the price will be, but what we do know is that the tax on import of TVs amounts to 15%, while the tax on import of TV parts is only 1%.

This production of high-technology appliances, which have so far been assembled in Turkey or China and now should become an export product of Serbia, has also been backed by the state.

- Because of the specific type of this investment, we have decided to support this project with the Development Fund's loans and SIEPA's incentives - says Minister of Economy Nebojsa Ciric.
The Development Fund has granted a EUR 2.5 million loan to Weg for the procurement of equipment, while SIEPA provided EUR 5,000 for each of 150 new jobs.


Energoprojekt builds sulfuric acid plant within RTB Bor - Works worth EUR 28.3 million
Belgrade-based Energoprojekt is going to join the implementation of a reconstruction project in the Mining-Smelter Basin (RTB) Bor. This company will carry out the works on the construction of a new factory of sulfuric acid, and the agreed value of that job is EUR 28.3 million.

The project investor is RTB Bor, whereas the main contractor is Canada's SNC Lavalin, with which three companies from Energoprojekt Group (Enerkoprojekt Oprema, Energoprojekt Visokogradnja, and Energoprojekt Industrija) signed an agreement in mid-September.

- This is only the beginning of our activities for RTB Bor. I believe that, in addition to the construction of a sulfuric acid plant, we will also soon join the works on the reconstruction of the smelter itself - Dimitraki Zipovski, executive director for planning at Energoprojekt, told eKapija.

The engineering-consulting company Energoprojekt Holding generated a EUR 92.4 million consolidated revenue in the first half of this year, whereas its consolidated profit amounted to EUR 979,000. The company's projected revenue for entire 2011 is EUR 237 million, while the expected profit is EUR 6.3 million.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta