Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
CVETKOVIĆ: MMF odobrio Srbiji kredit od 1 mlrd EUR iz predostrožnosti
Premijer Srbije Mirko Cvetković saopštio je večeras da je bord direktora Međunarodnog monetarnog fonda odobrio ugovor sa Srbijom, kojim će Srbiji na raspolaganje biti stavljeno milijardu evra u slučaju velike ekonomske krize.

Cvetković je novinarima u republičkom parlamentu rekao da je to posledice uspešnih pregovora sa MMF, ali da se nada da taj novac Srbiji neće biti potreban. Taj aranžman je, prema njegovim rečima, Srbiji važan i potvrđuje da država vodi ispravnu ekonomsku politiku, iza koje stoje stručnjaci MMF.

- To ima pozitivne efekte na potencijalne strane ulagače - poručio je premijer.

Odgovarajući na pitanja novinara u vezi sa ruskim kreditom, Cvetković je podsetio da je Srbija povukla do sada 200 mil USD, dok je preostali deo projektni i da je dogovoreno da on bude sukcesivno realizovan.

Cvetković je dodao da se trenutno radi na realizaciji tih projekata.

- Nakon prve runde razgovora došli smo do zajedničkog zaključka da nemamo dovoljno projekata za taj deo kredita i da ih u kraćem roku nije moguće napraviti, a razgovaralo se i o železničkoj infrastrukturi - rekao je premijer.


Kragujevački FAS počeo proizvodnju platforme za novi model automobila - Sklapanje kompletne šasije o
U pogonu karoserije kragujevačke fabrike "Fiat automobili Srbija" montirani su novi roboti i počela je proizvodnja platforme za novi model "Fiat"-ovog automobila, a od kraja oktobra će početi da se sklapa kompletna šasija.

- Probna serija od 400 automobila će biti gotova do kraja godine, i posle svih probnih ispitivanja taj automobil će ući u serijsku proizvodnju - rekao je Mlađan Dinkić nakon obilaska fabrike automobila u Kragujevcu.

Predsedniku URS-a je potvrđeno da će novi model "Fiat"-ovog automobila biti predstavljen u martu naredne godine na sajmu u Ženevi.

Poslovodstvo kompanije "FAS" upoznalo je Dinkića sa svim građevinskim radovima i novom kotlarnicom, postrojenjem za prečišćavanje otpadnih voda. Do sada je u kragujevačku fabriku uloženo 850 mil EUR, a do kraja godine će premašiti 1 mlrd EUR.

Masovna proizvodnja automobila kreće na proleće, a trenutno je na gradilištu FAS oko 2.000 radnika iz cele Srbije.

- Menadžeri kompanije "Fiat" su me uverili da će automobil koji će biti predstavljen u Ženevi biti napravljen od 80% delova proizvedenih u Srbiji. To će biti kragujevački automobil, jer se pored postojećih šest dobavlja delova koji grade svoje pogone javile još tri fabrike koje će da proizvode delove za "Fiat" - izjavio je Dinkić.

Automobil koji će se praviti u Kragujevcu neće biti jeftin, već će prema svom kvalitetu i karakteristikama dospeti u visoku "B" klasu. Namenjen je pre svega izvozu na svetsko tržište, a u Srbiji će, kako procenjuje menadžment kompanije "Fiat", biti prodato samo 1% proizvodnje.


Srbija u STO početkom 2012?
Ministar ekonomije Nebojša Ćirić izjavio je u Ukrajini da je moguće da Srbija do kraja godine zaključi ugovor o slobodnoj trgovini sa tom zemljom što bi joj omogučhilo da početkom 2012. pristupi Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO).

Ćirić, koji je u ukrajinskom gradu Jagotinu prisustvovao otvaranju najvećeg silosa u Ukrajini u vlasništvu MK grupe, istakao je da je boravak u Ukrajini iskoristio da sa zvaničnicima te zemlje razgovara o "nezavršenom poslu" koji se odnosi na pristupanje Srbije STO.

- Mi smo praktično završili pregovore sa skoro svim zemljama, ostale su neke tehničke stvari sa Brazilom, SAD i Ukrajinom - kazao je Ćirić i dodao da je ukrajinska delegacija juče okončala dvodnevnu posetu Srbiji tokom koje je direktno pregovarano o STO i ugovoru o slobodnoj trgovini. Ćirić je kazao da je sa ukrajinskim zvaničnicima razgovarao o tome da li je moguće narpaviti napredak i do kraja 2011. godina zaključiti ugovor o slobodnoj trgovini, što bi uz ugovor sa SAD omogućilo ulazak Srbije u tu organizaciju početkom sledeće godine.


Promet robe u trgovini na malo u 2011. manji za 18,3%
Promet robe u trgovini na malo u Srbiji, u avgustu je u odnosu na isti mesec lane bio manji za 18,3%, saopštio je danas Republički zavod za statistiku.

Istovremeno promet robe u maloprodaji bio je veći za 3,4%, nego u julu ove godine.

U periodu januar - avgust 2011, promet robe u trgovini na malo bio je manji za za 16,7%, nego u istom periodu lane.


Serbia to join WTO in early 2012?
Minister of Economy Nebojsa Ciric said in Ukraine that Serbia may sign an agreement on free trade with that country by the year's end, which would enable it to join the World Trade Organization (WTO) in early 2012.

Ciric, who attended the opening ceremony of the largest silo in Ukraine in the town of Jagotin, stressed that he had used the stay in Ukraine to talk with the country's officials about the "unfinished business" regarding Serbia's admission to the WTO.
- We have practically finished the negotiations with almost all countries. It is now left to resolve some technical issues with Brazil, USA and Ukraine - Ciric said and added that the Ukrainian delegation ended the two-day visit to Serbia the day earlier, during which they had directly negotiated on the admission to the WTO and the free trade agreement. Ciric also said that he had spoken with the Ukrainian officials about the possibility of making a progress and concluding a free trade agreement until the end of 2011, which would, together with an agreement signed with the USA, enable Serbia's admission to the World Trade Organization in early 2012.


Cvetkovic: IMF approves EUR 1 billion precautionary loan to Serbia
Prime Minister Mirko Cvetkovic stated Thursday night that the IMF Executive Board had approved a new precautionary arrangement with Serbia, which would put €1 billion at Serbia’s disposal in case of a large economic crisis.

Cvetkovic told the press at the Serbian Parliament that that was a result of successful talks between the representatives of Serbia and the IMF, voicing his hope that Serbia would not need the granted funds after all. He observed that the arrangement was important and that it affirmed that the state was conducting a valid economic policy

- That has positive effects on prospective foreign investors - PM said.

Answering journalists' questions about the Russian loan, Cvetkovic reminded that Serbia had withdrawn USD 200 million to date, and that the remaining funds would be successively allocated for projects.

- After the first round of talks, we all came to a conclusion that Serbia does not have enough projects to draw that tranche of the loan and that it is not possible to design so many of them in a short time, and we also talked about the railway infrastructure - said the prime minister.


Neznatno opala proizvodnja u Srbiji
Beograd -- Bruto društveni proizvod je u drugom kvartalu ove godine zabeležio pad od 0,1 odsto u odnosu na prethodno tromesečje.
Međutim, Republički zavod za statistiku saopštio da je BDP porastao u ovom tromesečju za 2,4 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Najveći pad bruto dodate vrednosti zabeležen je u sektoru trgovine -4,6 odsto.

S druge strane i industrijska proizvodnja beleži pad u odnosu na prošlu godinu i to za 1,5 odsto.

Avgustovskom padu industrijske proizvodnje najviše su doprineli proizvodnja prehrambenih proizvoda, proizvodnja derivata nafte, osnovnih metala, ostalih saobraćajnih sredstava i proizvodnja pića.

Najveći BDP vrednosti zabeležen je u sektoru rudarstva, 17,5 odsto, sektoru snabdevanja električnom energijom, gasom i parom, 13 odsto, sektoru informisanja i komunikacija, 9,9 odsto i sektoru građevinarstva, sedam odsto.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta