Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Jedanaest srpskih kompanija na listi TOP 500 Centralne Evrope - "Delta Holding" na 86. mestu
Jedanaest srpskih kompanija našlo se na top listi 500 najuspešnijih kompanija u Centralnoj Evropi, na osnovu ostvarenih prihoda od prodaje u 2010. godini, a najbolje plasirana među njima je "Delta grupa" koja se nalazi na 86. mestu.

Na rang listi koju svake godine radi revizorsko-konsultantska kuća "Deloitte", srpska "Delta grupa" zauzela je prvu poziciju sa ostavrenim prihodom od 1,67 mlrd EUR, izjavio je danas na konferenciji za novinare finansijski stručnjak kompanije "Deloitte" Žarko Mijović.

Druga kompanija je Naftna industrija Srbije (na 99. mestu), a treći EPS na 101. mestu. Slede zatim, energetska kompanija "EFT Holding" koja se našla na 118. mestu, dok je "Telekom Srbija" zauzeo 153 .mesto.

Smederevski "U.S. Steel Srbija" se pozicionirao na 250. mestu, sledi ga "Srbijagas" na 271., dok je "Yugorosgaz" na 408., ispred kompanije "Mercator S" koja je zauzela 452. mesto.

Po prvi put na listi su i "Victoria group", na 461. i kompanija "Tarkett" koja je na 498. mestu.

U prethodnoj godini Srbija je na listi imala 12 kompanija, a razlika je i u tome što je sa liste ispao PTT, a nema ni "Delta Maxi" kao posebne kompanije u okviru "Delta Holdinga", izjavio je Mijović.

Od nabrojanih srpskih kompanija pad prihoda u odnosu na prethodnu godinu zabeležilie su kompanije "Delta Holding" i EPS. .

Kod četiri kompanije uočen je i pad neto profita, a reč je o EFT-u, "Delti", "Srbijagasu" i "Merkatoru S".

"Telekom Srbija" je saopštio da je u 2010. godini ostvario neto dobit od 15,8 milijardi dinara, što predstavlja rast od 1,5% u odnosu na 2009. godinu i novi rekord u poslovanju kompanije. Istovremeno, ostvaren je rast ukupnih prihoda za 0,3% u odnosu na 2009. godinu u iznosu od 88,5 milijardi dinara.

Inače, u top 500 najuspešnijih kompanija, najviše je kompanija iz Poljske, a primat imaju kompanije koje dolaze iz energetskog sektora i resursa, a kada je reč o proizvodnom sektoru - kompanije iz automobilske industrije.


Referentna kamatna stopa smanjena na 11,25%
Nakon razmatranja aktuelnih ekonomskih kretanja i procena za naredni period, Izvršni odbor Narodne banke Srbije je na današnjoj sednici odlučio da referentnu kamatnu stopu smanji za 0,5 procentnih poena, tako da ona od danas iznosi 11,25%, saopšteno je iz Narodne banke Srbije.

Tendencija pada inflacije i inflacionih pritisaka se nastavlja. Izvršni odbor ocenjuje da će niska agregatna tražnja i u narednom periodu biti snažan dezinflatorni faktor, što potvrđuju najnovije informacije o aktuelnim i očekivanim kretanjima kod nas i u okruženju. Takođe, očekuje se stabilizacija cena hrane, kao i usporavanje rasta regulisanih cena.

Mogućnost produbljivanja globalnih ekonomskih problema je i dalje prisutna. Zaključenje aranžmana iz predostrožnosti s MMF-om doprineće ublažavanju mogućih implikacija u vezi sa rizicima u pojedinim razvijenim zemljama i valutnim zonama. Sprovođenje fiskalne politike u skladu sa dogovorenim pravilima fiskalne odgovornosti od ključne je važnosti za očuvanje makroekonomske stabilnosti i smanjenje rizika zemlje.

Odluka o daljoj relaksaciji monetarne politike doneta je kako bi inflacija bez većih oscilacija došla na cilj. Izvršni odbor očekuje da će inflacija nastaviti da opada do kraja godine i da će se u granicama cilja naći u prvom polugodištu naredne godine. Kretanje referentne kamatne stope u budućnosti zavisiće od ostvarivanja rizika, pre svega u međunarodnom okruženju i u oblasti fiskalne politike.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će se doneti odluka o referentnoj kamatnoj stopi biće održana 6. oktobra 2011. godine.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta