Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Delez: U Srbiji posao za 600 ljudi
Beograd -- Delez Srbija reorganizovaće maloprodajnu mrežu otvaranjem novih, renoviranjem postojećih, ali i zatvaranjem pojedinih objekata, saopštila je ta kompanija.
Kako se precizira, biće otvoreno 20 novih i renovirano 40 prodavnica, ali i zatvoreno sedam Mini Maxi prodavnica.

Uz to, doći će i do promene formata Tempo Express u Maxi, saopštila je ta kompanija.

"Delez prepoznaje region jugoistočne Evrope kao tržište koje može da podstakne rast čitave grupe. Analizirali smo našu maloprodajnu mrežu, i odlučili da napravimo izvesne izmene, kako bismo što uspešnije pružali najbolje usluge potrošačima", rekao je David Vander Skuren, generalni direktor Delez grupe za Srbiju, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru.

Kako je saopšteno, proširenjem asortimana, izmenom izgleda prodavnica i načina izlaganja robe, postojeće prodavnice Tempo Express biće prebačene u format Maxi.

Otvaranje i renoviranje prodavnica obavljaće se postepeno tokom godine, a u narednih šest meseci biće zatvoren po jedan Mini Maxi u Mrčajevcima, Kragujevcu, Baljevcu, Vranju i tri u Šapcu.

"Iako ove odluke, koje imaju veliki uticaj na naše zaposlene, potrošače i lokalne zajednice, nije bilo lako doneti, one će doprineti učvrščivanju našeg poslovanja i prisustva na ovom tržištu. Zatvaranje neprofitnih i otvaranje novih prodavnica će kompaniji doneti uštede koje Delez Serbija planira da reinvestira na srpskom tržištu, od čega će najveće koristi imati potrošači", istakao je Vander Skuren.

U prodavnicama koje se zatvaraju, gde god je to bilo moguće, zaposlenima je ponuđen posao u drugim objektima u sistemu Delez Srbija.

Zaposlenima kojima zbog opravdanih razloga nismo bili u mogućnosti da ponudimo posao, biće ponuđena najbolja moguća opcija kako bi što lakše podneli promenu, stoji u saopštenju.

Od jula 2011.godine kada je Delez kupio maloprodajne lance Maxi i Tempo, u Delez Srbija je otvoreno nekoliko stotina radnih mesta, a planirana otvaranja novih prodavnica bi u narednom periodu trebalo da obezbede dodatnih 600 radnih mesta.

Delez Grupa je danas je objavila da će optimizovati maloprodajnu mrežu na svim tržištima na kojima posluje.

Delez Grupa analizira ukupno poslovanje, ali i učinak pojedinačnih objekata, na osnovu kojih se donosi odluka na koji najbolji način optimizovati mrežu.

"Optimizacija je stalan proces koji se obavlja na nivou čitave grupe radi obezbeđivanja rasta, efikasnosti i održivosti poslovanja, i podržava strateški dokument kompanije “New Game Plan”. Optimizacija podrazumeva otvaranje novih, rebrendiranja, renoviranja i zatvaranja nekih prodavnica", istaknuto je u saopštenju.Statistika kaže da je inflacija 7%

Beograd -- Inflacija u Srbiji u 2011. godini bila je sedam odsto, objavio je danas Republički zavod za statistiku (RZS).
Kako se navodi u saopštenju, potrošačke cene su u decembru prošle godine bile niže za 0,7 odsto nego u novembru, dok je prosečan godišnji rast u 2011. iznosio 11 odsto.

U decembru prošle godine najviše su poskupeli odeća, obuća i hotelske i ugostiteljske usluge, čije su cene u proseku bile veće za 0,8 odsto nego u novembru. Cene nameštaja, pokućstvo i tekuće održavanje su u proseku poskupeli za 0,4 procenta, naveo je RZS.

U poslednjem mesecu 2011. godine pad cena je, kako se dodaje, zabeležen kod hrane i bezalkoholnih pića, koje su u proseku pojeftineli za dva odsto, i u zdravstvu, gde su cene u proseku pale za 0,2 odsto.

Cene ostalih proizvoda i usluga nisu se bitnije menjale, naveo je RZS.

Prema RZS, indeks potrošačkih cena mera je prosečne promene maloprodajnih cena robe i usluga koji se koriste za ličnu potrošnju.I zvanično predloženo osnivanje Razvojne banke Srbije

Srbija bi uskoro mogla da dobije Razvojnu banku Srbije (RBS), budući da je Vlada Srbije danas u skupštinsku proceduru uputila Predlog zakona o RBS.

Minimalni osnivački kapital iznosiće 400 mil EUR u dinarskoj protivvrednosti, predmetni kapital će se obezbediti iz republičkog budžeta, a Srbija mora biti većinski vlasnik RBS.

Vlada Srbije navela je u obrazloženju predloženog zakona da će za njegovo sprovođenje iz republičkog budžeta u naredne tri godine biti izdvojeno 400 mil EUR i to 2013. 100 mil EUR , a 2014. i 2015. godine po 150 mil EUR .

Razvojna banka je finansijska institucija koja se bavi dugoročnim kreditiranjem projekata za koje poslovne banke nisu dovoljno zainteresovane, a koji imaju pozitivne efekte na ukupni razvoj privrede Srbije i to povećanje međunarodne konkurentnosti, podsticaj izvoza i smanjivanje regionalnih razlika u nivou razvijenosti.

Primarni cilj te institucije biće podsticanje razvoja privrede Srbije, a ona će, kao instrument strukturalne i promotivne politike Vlade, delovati onda kada poslovni finansijski sektor ne može sam na odgovarajući način da prati i podrži razvojni potencijal privrede.

Najvažniji prioritet, kako piše u predloženom zakonu, biće pružanje podrške sektoru malih i srednjih preduzeća, budući da on čini 99,8 odsto ukupnog broja preduzeća u Srbiji i zapošljava 67,2% radne snage u zemlji. Taj sektor je cenu i pristup finansiranju ocenio kao jednu od najvećih prepreka u poslovanju.

Pored toga, Razvojna banka će podržavati i druge ekonomske aktivnosti, poput izvoza, lokalne infrastrukture ili energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije i druge oblasti koje povećavaju konkuretnost domaće privrede, izvozne transakcije, internacionalizaciju srpske ekonomije...

Razvojnu banku osniva država, a poslovaće na osnovu uobičajenih bankarskih standarda, ali zbog specifičnih ciljeva neće biti rukovođena maksimizacijom profita.

Jedan od načela u njenom radu biće princip subsidijarnosti i komplementarnosti - u svojim aktivnostima dopunjavaće, ali ne i konkurisati poslovnim bankama, zbog čega neće prikupljati depozite.

RBS neće potpadati pod zvaničan bankarski nadzor, već će se posebnim zakonom uređivati njeno poslovanje, ali će biti organizovana i delovaće kao punopravna banka koja podleže redovnom nadzoru.

RBS će preuzeti prava i obaveze, sredstva za rad i arhivu Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza i dužnosti Jedinice za upravljanje Fondom revolving kredita Srbije."Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta