Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
MMF: Srbija da se odrekne Komercijalne banke
Međunarodni monetarni fond traži da se Srbija već ove godine odrekne vlasništva u Komercijalnoj banci, koja je jedina preostala u državnom vlasništvu. MMF smatra da su neki investicioni projekti države, pa tako i dokapitalizacija Komercijalne banke, suviše veliki i da mogu ugroziti javni dug i deficit srpskog budžeta, pa u cilju nastavka daljeg aranžmana sa Srbijom zahteva da se odreknemo tih ulaganja.

U tom slučaju većinski vlasnik Komercijalne banke postao bi EBRD, koji sada ima 25% udela, dok je u vlasništvu Srbije 42,6%. Fond je u prošli petak odložio reviziju aranžmana jer Vlada Srbije nije ispoštovala ranije postignut dogovor. Posebne primedbe MMF-a odnosile su se na "velika" izdvajanja Srbije za investicione projekte, u koje se ubraja i planirana dokapitalizacija Komercijalne banke od 100 mil EUR.

Ova zamerka MMF-a zanimljiva je i zbog toga što se Vlada Srbije pre nekoliko godina upravo u dogovoru sa ovom američkom finansijskom institucijom obavezala da do kraja 2012. izdvoji iz budžeta 100 mil EUR za dokapitalizaciju Komercijalne banke kako bi ostala njen većinski vlasnik. Prema tom planu, predviđeno je da država eventualno 2015. godine proda kompletno vlasništvo u Komercijalnoj banci i u svim ostalim bankama. Međutim, Fond smatra da Srbija nema dovoljno novca za dokapitalizaciju i da Komercijalna banka tri godine ranije treba da pređe u strano vlasništvo.

Sagovornik "Pressa" upućen u dogovor Vlade i MMF-a ističe da je EBRD još prošle godine uplatio svoj deo dokapitalizacije banke.

- EBRD je ispunio plan jer je uplatio oko 60 mil EUR. Prema tome, Vlada Srbije treba do kraja ove godine da izdvoji 100 mil EUR kako bi zadržala svoj udeo. Ako država ne uplati taj novac, EBRD automatski postaje većinski vlasnik - kaže sagovornik, koji veruje da ipak neće biti problema sa dokapitalizacijom jer je država rezervisala novac u budžetu za te svrhe.

Savetnik premijera Srbije Jurij Bajec potvrdio je za "Press" da se kritika MMF-a odnosi na veći iznos koji je Vlada namenila za investicije, pa i za dokapitalizaciju Komercijalne banke. Bajec je ipak siguran da će u razgovoru sa predstavnicima MMF-a za dve nedelje otkloniti nedoumice i uspeti da opravdaju "sporna" sredstva.

- Država želi da zadrži većinski paket u Komercijalnoj banci do kraja 2012. godine. Dugoročno, planirano je da se banka proda. Ova dokapitalizacija banke upravo će doprineti da država zauzme bolju poziciju u neko naredno vreme. I kada situacija bude bolja, kada prođe kriza, država će se povući i postići dobru cenu u privatizaciji banke - ističe Bajec.


"Telekom Srbija" i OTE potpisuju ugovor o prenosu akcija
"Telekom Srbije" i grčki OTE potpisaće sutra u Beogradu ugovor o prenosu vlasništva nad 20% akcija srpske telekomunikacione kompanije, najavila je Pres služba Predsednika Srbije.

Kako je najavljeno, prenosu akcija sa OTE-a na "Telekom Srbije" prisustvovaće predsednik Srbije Boris Tadić i premijer Mirko Cvetković.

Dokument o prenosu akcija potpisaće generalni direktor kompanije "Telekom Srbija" Branko Radujko i predsednik i izvršni direktor OTE-a Majkl Camas (Michael Tsamaz).

"Telekom Srbije" će OTE-u za petinu sopstvenih akcija platiti 380 mil EUR. Nakon te transakcije Vlada Srbije će imati 80% akcija "Telekoma Srbije", a kompanija preostalih 20%. Kako je ranije objavljeno, "Telekom Srbije" je za finansiranje otkupa akcija uzeo kredit od 470 mil EUR od konzorcijuma banaka.

Od tog kredita 320 mil EUR namenjeno je otkupu 20% akcija "Telekoma" koje su u vlasništvu grčke telekomunikacione kompanije OTE, a 150 mil EUR za refinansiranje postojećih kreditnih obaveza "Telekoma".

"Telekom Srbije" potpisao je 30. decembra 2011. sa OTE-om ugovor o otkupu 20% akcija tog manjinskog partnera. Vrednost akcijskog kapitala "Telekoma" je na osnovu cene od 380 mil EUR za petinu akcija procenjena na 1,9 mlrd EUR.

Početkom 2011. godine na tenderu za prodaju 51% "Telekoma" Vlada Srbije je za taj paket tražila minimalno 1,4 mlrd EUR, dok je austrijska kompanija A1 (Telekom Austrije), jedini učesnik na tenderu, ponudila 950 miliona.


"Yura" zapošljava još 100 radnika u Leskovcu
Južnokorejska korporacija "Yura" juče je potpisala ugovore o radu sa još 100 radnika koji će raditi u fabrici u Leskovcu.

Do sada je zaposleno 260 osoba koje su prošle višemesečnu obuku za rad u "Yura" fabrici u Međurovu, kod Niša. Predstavnici "Yure" su ranije najavili da će do kraja ove godine zaposliti 1700 ljudi.


Yura to employ another 100 workers in Leskovac
South Korea's Yura Corporation yesterday signed employment agreements with another 100 people who will be working at its factory in Leskovac.

This company has, so far, employed 260 people who have completed a months-long training at Yura's factory in Medjurovo, near Nis. Yura's representatives earlier announced that the company would hire 1,700 people until the end of 2012.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta