Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
NIS invests EUR 43 million in oil exploration in 2012
In Vojvodina, as well as in other parts of Serbia, gas and oil exploration is being conducted by the Petroleum Industry od Serbia (NIS), which will invest about 43 million euros in these projects, Tanjug news agency reports.

On the territory of Zrenjanin and neighboring villages, 3D seismic survey is currently underway. This project was launched in October 2011 and is due to be finished until February 2012. During this year, 3D seismic survey will also be carried out on the territory of Kikinda, on an area spanning 350 square kilometers, and Itebej (250 square kilometers).

In addition, 2D seismic survey will be conducted on exploration sites Srem (200 km2), Backa-Srem (150 km2), Kovacica (150 km2), and Moravski Rov (500 km2).

The aim of these surveys, which represent the basic method for oil and gas exploration, is to create an image of the geology beneath the surface and define a geological model, that is, to single out the most promising locations for future thorough oil and gas exploration, said people at NIS.

Potential sites for exploration drilling will be defined on the basis of results of aforementioned surveys.


Komisija za zaštitu konkurencije zabranila spajanje šećerana "Sunoko" i grčke firme "Hellenic Sugar
Komisija za zaštitu konkurencije Srbije zabranila je spajanje šećerana "Sunoko", u vlasništvu "MK Grupe" i "Hellenic Sugar Industry", objavljeno je na sajtu Komisije.

Kako se navodi u rešenju na sajtu www.kzk.org.rs, Komisija za zaštitu konkurencije odbacila je i sve predložene strukturne mere "Sunoka", kojima je bila planirana i prodaja jedne od šest šećerana.

Vlasnik "MK Grupe" Miodrag Kostić izjavio je da zbog zabrane Komisije za zaštitu konkurencije neće moći da učestvuje na tenderu za kupovinu kompanije "Hellenic Sugar" iz Grčke, koja ima dve šećerane u Srbiji.

Kostić je novinarima kazao da je pet meseci čekao dozvolu za preuzimanje grčke kompanije od srpske Komisije, jer bi nakon kupovine "Hellenic Sugar"-a, njegova kompanija "Sunoko" indirektno stekla 78% udela u proizvodnji šećera na srpskom tržištu.

- Imam informaciju da je stav Komisije negativan. Ako to bude i zvaničan stav bićemo administrativno sprečeni da učestvujemo na tenderu u Grčkoj - kazao je on.

Kostić je naveo da "nije logično da domaća antimonopolska komisija ne dozvoli domaćoj kompaniji da izađe na tender za kupovinu strane kompanije na drugom tržistu".

Prema njegovim rečima, Komisija za zaštitu konkurencije bi trebalo da kao referentno tržište "MK Grupe" posmatra ne samo prostor Srbije već i tržište Evropske unije (EU) gde ta kompanija već ima 2% udela i gde izvozi najveći deo proizvodnje.

Kostić je kazao da njegova kompanija proizvodi 250.000 tona šećera godišnje, što je 50.000 tona vise nego što su domaće potrebe i dodao da oko 40% svog prihoda ostvaruje od izvoza, koji je prošle godine iznosio oko 300 mil EUR.

Kako je istakao Kostić, tržišni mehanizmi ne dozvoljavaju "MK Grupi" da zloupotrebi monopolski položaj.

Rok za podnošenje prijave za kupovinu grčke kompanije "Hellenic Sugar" ističe krajem februara.

Na tender se prijavilo 11 kompanija, od kojih su, prema Kostićevim rečima, nemački "Sudzucker" i "Sunoko", u čijem sastavu posluju tri šećerane u Kovačici, Pećincima, Vrbasu i Baču, "najozbiljniji ponuđači".

Na tržištu Srbije Kostićeva kompanija trenutno ima oko 50% udela u proizvodnji šećera, dok "Hellenic Sugar" ima 28%.


"Arcelor Mittal" kupuje smederevsku železaru?
Novi strateški partner smederevske železare, koju je država prošle nedelje kupila od američkog "U.S. Steel" za dolar, prema informacijama "Novosti", najverovatnije će biti indijska kompanija "Arcelor Mittal". Indijci su još 2003. godine bili zainteresovani za železaru. Čelnici američkog "U.S.Steel" nudili su i pre dva meseca smederevsku železaru jednom od najbogatijih ljudi na svetu - Lakšmi Mitalu. Amerikanci su za smederevsku železaru tada tražili ukupno 300 mil USD, ali je "Mittal" bio spreman da da 23 miliona američkih novčanica, tačno onoliko za koliko je "U.S.Steel" iz stečaja kupio najveću smederevsku firmu.

Pregovori su trajali do pre dve nedelje, kada su čelnici "Mittala" definitivno odustali od kupovine smederevske železare, budući da im ni poboljšana ponuda Amerikanaca, koji su i spustili cenu na 200 mil USD, nije odgovarala.

Međutim, čelnici "U.S.Steel" su, govore informacije "Novosti", uporedo sa indijskom kompanijom, pregovarali i sa vlasnicima železara iz Kine, koje su bile spremne da Amerikancima plate traženih 300 mil USD, uz uslov da se ugovorom precizira da preuzmu i njihove poslove u ovom delu Evrope. Kako je menadžment kompanije "U.S.Steel" procenio, ukoliko bi pod tim uslovima prodali smederevsku železaru Kinezima, to bi ugrozilo njihove pozicije u ovom delu Evrope, zbog čega su se i odlučili za, po njih, najbezbolnije rešenje - zatvaranje smederevske fabrike. Tada je na scenu stupila država, u želji da sačuva proizvodnju i oko 5.400 radnih mesta.

- Teško je spekulisati, ali se čini da indijski "Arcelor Mittal" i dalje spada u najozbiljnije igrače za kupovinu smederevske železare - navodi sagovornik "Novosti" upoznat s pregovorima oko preuzimanja železare.

- Reč je o proizvođaču koji drži blizu 10% svetske proizvodnje, a još važnije je to što je već u komšiluku, pošto je kupio zeničku železaru u Bosni i Hercegovini.

Šef radne grupe za održavanje proizvodnje čelika i državni sekretar Dušan Nikezić potvrđuje da će država kupce za železaru najpre tražiti na Istoku. Železara će, po njegovim rečima, biti ponuđena kompanijama u Indiji, Kini, Rusiji i Ukrajini.

S druge strane, Srbija će potencijalne kupce pokušati da zaintrigira dugoročnim poslovima koje bi železara imala narednih godina. Neophodne sirovine za izgradnju velikih infrastrukturnih objekata, poput mosta Borča - Zemun i Beogradskog metroa, mogle bi da se proizvode u Smederevu.

- Već smo započeli razgovore sa potencijalnim investitorima za smederevsku železaru - rekao je u ponedeljak predsednik Srbije Boris Tadić.

- Budući investitor moraće da zadovolji dva uslova - da bude operator u proizvodnji čelika, ali će morati da ima svoje rudnike gvožđa i koksa.

Predsednik je naglasio da država nije specijalizovana za proizvodnju čelika i da ne planira da se time bavi, ali je morala da učini sve da sačuva radna mesta i potencijal Železare Smederevo. Kako je istakao, Vlada Srbije ne može da obeća da će u skorije vreme naći rešenje za železaru, ali će učiniti sve da to vreme što više skrati.

U traženju strateškog partnera naruku srpskoj vladi ide i očekivani porast cene čelika na svetskom tržištu.


Vlada potpisala ugovor o otkupu "Železare Smederevo" od američkog "U.S. Steel"-a
Premijer Srbije Mirko Cvetković potpisao je danas sa predstavnicima američke kompanije "U.S.Steel" ugovor o otkupu "Železare Smederevo", kojim je Vlada Srbije postala vlasnik te kompanjie.

U ime "U.S.Steel"-a, ugovor je potpisao potpredsednik kompanije za evropsko poslovanje Dejvid Lintur.

Cvetković je posle potpisivanja ugovora istakao da Vlada nema nameru da bude vlasnik i upravljač "Železare Smederevo", već će u narednom periodu učuniti sve da nađe stratškog partenra i obezbedi budućniost za tu fabriku.

- Vlada će učiniti maksimalne napore da održi proizvodnju, nađe strateškog partnera i načina da nakon krize, fabirka počne da posluje sa profitom - rekao je premijer.

Cvetković je naglasio da se na primeru "Železare Smederevo", u punoj meri pokazalo, koliko je svetska ekonomska kruiza jaka i koliko utiče na Srbiju.

On je ukazao i da je Vlada zaključila i da je opcija preuzimanja "Železare" manje loša od zatvaranje te fabrike i dodao da ta mera ima socijalni karater, jer čuva radna mesta i brine o ekonomiji države.


Government inks agreement to take over Zelezara Smederevo steelworks from U.S. Steel
Serbian Prime Minister Mirko Cvetkovic signed Tuesday an agreement with representatives of U.S. Steel to buy back Zelezara Smederevo steelworks from that US company, thus making the Serbian government the new owner of that steel mill.

On behalf of U.S. Steel, this agreement was signed by Vice President of European Operations David J. Rintoul.

Following the signing, Cvetkovic said the government wanted to resell the plant as soon as possible to avoid further strain on the budget.

- The government will put maximum effort into maintaining the production and finding a strategic partner and a way to enable the factory to start making a profit after the crisis - said Prime Minister Cvetkovic.

Cvetkovic stressed that the steelworks in Smederevo was the best example of how strong the global economic crisis was and how much it affected Serbia.

He pointed out that the government had come to a conclusion that the takeover of Zelezara Smederevo was a better option than to close the steel mill, primarily because it would save people's jobs.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta