Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
"Lukoil" prodaje 85 pumpi u Srbiji

Naftna kompanija "Lukoil" ponudila je na prodaju 85 benzinskih pumpi u Srbiji po početnim cenama od 5.000 EUR do 500.000 EUR. Najjeftinija u ponudi je pumpa u Grlištu, a naskuplje procenjene su u Paliću, Kraljevu, Štavicama...

"Lukoil" trenutno u svom sastavu ima oko 180 benzinskih stanica, a ova prodaja, iako iz "Lukoila" još nije ništa zvanično saopšteno, kako su "Novosti" već ranije pisale, samo je "optimizacija poslovanja" u skladu sa planovima kompanije. "Lukoil" nema nameru, saopšteno je ranije iz ove kompanije, da napušta tržište Srbije.Profit NIS-a kao i u prošloj godini
Beograd -- Direktor Naftne industrije Srbije Kiril Kravčenko očekuje da će profit te firme u prvih devet meseci 2012. biti na nivou profita u istom peridu prošle godine.
Profit NIS-a u prvih devet meseci prošle godine bio je 27,1 milijarda dinara.

Na poslovanje NIS-a negativno je uticao pad dinara i cena nafte na svetskom tržištu, rekao je Kravčenko posle potpisivanje memoranduma o saradnji najveće srpske naftne kompanijne i Mercedes-Benca Srbija i Crna Gora.

On je najavio da će precizni podaci o poslovanju NIS-a u prvih devet meseci ove godine biti objavljeni krajem oktobra.

Memorandum o saradnji NIS-a i Mercedes-Benca potpisan je na štandu NIS-a na međunarodnim sajmovima ekologije i energetike Ekofer i Energetika koji su danas otvoreni na Beogradskom sajmu.

Prema tom memorandumu, Mercedes-Benc će kupcima svojih vozila, kao i vozačima kamiona u tranzitu preporučivati da u Srbiji koriste NIS-va
goriva i ulja.

Rečeno je i da je srpska naftna kompanija od Mecedesa kupila 44 cisterne za prevoz goriva, od čega je 20 isporučeno, a preostale 24 će stići do kraja godine.

Generalni direktor Mercedes-Benca Srbija i Crna Gora Andreas Binder je istakao da će dokument koji je danas potpisan biti dobra platforma za
razvoj novih zajedničkih projekata.


NBS: Inflacija će do kraja 2012. premašiti 12%

Inflacija u Srbiji će do kraja godine premašiti 12%, a pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) iznosiće 1,5%, rekao je danas viceguverner Narodne banke Srbije (NBS) Veselin Pješčić.

- Inflacija će nastaviti da raste i u prvim mesecima 2013, a potom će padati da bi do kraja godine bila u predviđenim granicama od 2,5% do 5,5% - kazao je Pješčić na konferenciji za novinare.

On je dodao da je procena NBS da rast cena u 2012. godini neće dostići rekordni rast cena iz prethodnih godina, od 14,9%. koji je, kao i ove godine, uglavnom bio izazvan poskupljen prehrambenih proizvoda, usled suše.

Cene hrane u Srbiji rastu brže nego u susednim zemljama zbog, kako je rekao Pješčić, neodgovarajuće agrarne i carinske politike.

Rast međugodišnje inflacije od avgusta je iznosio 5,2%, u čemu je, prema procenama NBS, oko 77% udeo rasta cena hrane.

- Centralna banka je juče povećala referentu kamatnu stopu za 0,25 procentnih poena, na 10,75%, da bi sprečila da se rast cena hrane i regulisanih cena prelije na ostale cene - objasnio je Pješčić.

On je dodao da će stepen restriktivnosti monetarne politike u narednom periodu zavisiti od "uspešnosti obuzdavanja inflacionih očekivanja, uticaja eksternih faktora i efekata fiskalne konsolidacije".

Loša poljoprivredna sezona, po rečima Pješčića, uticaće na pad BDP-a, zbog čega je NBS raniju procenu pada BDP-a u 2012. od 0,5% revidirala na 1,5%.

- Pad poljoprivredne proizvodnje u ovoj godini biće 22%, odnosno 10,5% više nego što je NBS ranije procenjivala - rekao je Pješčić.

Prognoze centralna banke su da će u 2013. godini BDP biti veći tri odsto, čemu će najviše doprineti izvoz "Fiat" automobila iz kragujevačke fabrike, a delom i priliv investicija.

Pješčić je rekao da je u septembru povećana kreditna aktivnost banaka, zahvaljući subvencionisanim kreditama privredi. Udeo problematičnih kredita u ukupnim pozajmicama je 21,7%.

Ukupne devizne rezerve NBS su 5. oktobra iznosile 10,4 milijarde, a neto devizne rezerve 6,3 mlrd EUR.Lukoil sells 85 gas stations in Serbia

The oil company Lukoil has put up 85 gas stations in Serbia for sale at the starting price ranging from 5,000 to 500,000 euros. The cheapest gas station in the offer is the one in Grliste, whereas the most expensive are the ones in Palic, Kraljevo, Stavice...

Lukoil currently operates about 180 gas stations, and this sale is only part of the company's effort to optimize operations in line with its plans. Lukoil earlier announced that it had no intention to leave the market of Serbia."Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta