Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Vlada završava autoput do Požege
Gradnja autoputa do Požege, na Koridoru 11, biće završena do kraja mandata ove vlade, izjavio je ministar građevine Velimir Ilić.

Ilić je, u turističkom centru Odvraćenica, istakao da je Srbija već delimično izgradila autoput i da prioritet u narednom periodu treba da bude izgradnja Koridora 11, odnosno autpouta od Beograda do granice sa Crnom Gorom.

Ministar je kazao da je Koridor 11 "žila kucavica razvoja Srbije", a posebno zapadnog dela naše zemlje, kao i da je vlada započela "punom parom" da realizuje te prioritetne projekte.

Govoreći o putnoj mreži zapadnog dela Srbije, Ilić je rekao da je neophodno završiti i obilaznicu oko Novog Pazara čija je gradnja započeta dok je on ranije bio ministar, jer je ta saobraćajnica neophodna tom gradu.

On je kazao da je na Goliji preostalo da se izgradi još oko 16 kilometara puta prema Ivanjici i oko tri kilometra prema Raškoj, kako bi se ta planina, koja ima veliki turistički potencijal povezala putevima.

Golija je, prema njegovim rečima, proglašena za jednu od najperspektivnijih planina, jer ima mnogo vode, pa bi mogao da se pravi veštački sneg, što nije moguće na Staroj planini.

Ilić je istakao da Golija ima izuzetne uslove za razvoj turizma, te će država nastaviti sa ulaganjima, ali i pozvao lokalne vlasti da spreče divlju gradnju. On je rekao da postoje mesta na Goliji, gde mogu da se grade vikendice, ali da se moraju rigorozno poštovati prostorni planovi, kako bi došli veliki investitori.

Govoreći o važnijim projektima, ministar je kazao da se privodi kraju gradnja aerodroma u Ladjevcima, koji će doprineti razvoju Kraljeva i okolnih gradova, jer će se tu graditi kargo centar i velika skladišta za hranu, trgovinu i robne rezerve.

Preduzeće "Putevi" iz Ivanjice, započelo je pre nekoliko dana zemljane radove na izgradnji regionalnog puta Odvraćenica - Preko brdo - Golijska reka. Široki iskop na pomenutoj trasi, radi se iz pravca Prekog brda prema Odvraćenici u dužini od 12 kilometara.

Saobraćajnica će biti široka šest metara, a u kompletnu izgradnju biće uloženo 5,5 miliona evra. Nakon završetka te deonice, nastaviće se radovi na izgradnji trase od Prekog brda do Golijske reke, dužine četiri kilometra.

Završetkom kompletnog puta Odvraćenica - Golijska reka, Ivanjica će sa Odvraćenicom - budućim zimskim odmaralištem, biti povezana modernom saobraćajnicom.

Pomenuti regionalni pravac deo je putne infrastrukture, predvidjen Prostornim planom Golije, koga je Vlada Srbije usvojila pocetkom 2009. godine. U bliskoj buducnosti planira se i izgradnja puta Odvraćenica - Bele Vode.

Prema nacrtu plana generalne regulacije, turistička celina "Vrhovi-Odvraćenica", zbog povoljnih uslova za širenje i izgradnju, planirana je kao glavni, bazni centar za zimski sportski i rekreativni turizam, sa kapacitetom od 16.800 skijaša.

U planu razvoja Golije kao velikog turističkog, pre svega zimskog centra, pored Odvraćenice, Šeremetovice, Belih Voda i Dajića, Golijska reka zauzima važno mesto, koje kao celina prvo može da krene sa ozbiljnim skijaškim i ostalim vidovima turizma.


Inflacija do kraja godine 12 odsto
Guverner NBS Jorgovanka Tabaković kaže da će inflacija u Srbiji do kraja godine biti oko 12 odsto.

Tabakovićeva kaže i da će inflacija vrh dostići u prvom tromesečju 2013, posle čega bi sredinom iduće godine trebalo da se vrati u ciljane okvire.

Tabaković je istakla da robno međukreditiranje preduzeća iznudjeno neplaćanjem obaveza, kao i finansijska nedisciplina predstavljaju važne generatore inflacije, na koje NBS ne može da utiče.
Ona je precizirala da moćne monopolske strukture u privredi Srbije nameću duge rokove plaćanja i izrazila očekivanje da će vlada u svojim najavljenim zakonima urediti tu oblast.
Prema njenim rečima, kada se promet medju kompanijama obavlja bez novca smanjuje se uticaj monetarne politike, zbog čega bi mere vlade za ograničenje rokova plaćanja trebalo da omoguće da se promet obavlja u novcu, tako da i mere NBS budu efiksane.
Tabaković je poručila stranim investitorima da ne bi trebalo da precenjuju moć NBS, jer ona ništa ne može sama, ali ni da je potcenjuju nejnu snagu, jer je ona spremna da saradjuje i sa investitorima u interesu gradjana.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta