Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
NBS sada mora da "koči" dinar?

Guverner Jorgovanka Tabaković kaže da Narodna banka Srbije (NBS) neće dozvoliti velika pomeranja deviznog kursa i ističe da se kupovinom deviza sada sprečava preveliko jačanje dinara. Međutim, stručnjaci kažu da je stabilnost domaće valute kratkog roka i da uskoro ponovo možemo očekivati slabljenje dinara.

Guvernerka tvrdi suprotno - da neće dozvoliti velike oscilacije kursa.

- Na stabilnost dinara uticala je restriktivna monetarna politika, povećana ponuda deviza zbog odobravanja devizno indeksiranih subvenicionisanih kredita i doziranje likvidnosti - rekla je Tabaković na predstavljanju Bele knjige Saveta stranih investitora o uslovima poslovanja u Srbiji.

Centralna banka je, kako je istakla, u avgustu poslednji put prodala devize da bi uticala na devizni kurs, a juče je kupila devize da bi sprečila preveliko dnevno jačanje dinara, što će, verovatno, i danas uraditi i tako ojačati devizne rezerve.

Tabakovićeva je ocenila da su "nedopustivi komentari" da postoje dojave iz NBS koliki će kurs biti narednog dana i da "svi koji pokušavaju da nađu pukotinu u saradnji unutar tima NBS ili šum između Vlade i NBS troše energiju uzalud".

Inflacija u Srbiji će ove godine, kako je rekla, biti oko 12 odsto, a NBS očekuje da će se sredinom 2013. vratiti u projektovane okvire.
Tada će privrednici, po njenim rečima, moći da lakše planiraju svoje poslovanje.

- Postoje generatori inflacije na koje NBS ne može da utiče, a to je robno kreditiranje, iznuđeno plaćanje i finansijska nedisciplina, odnosno postojanje monopola i kartela i dugih rokova plaćanja - istakla je guvernerka NBS.

Veselin Pješić kaže da je au u pravcu jačanja dinara uticale i mere vlade pre svega najavljena fiskalna konsolidacija i davanje subvencionisanih kredita, koji je delovao u pravcu povećane ponude deviza i povećane tražnje za dinarima.

Sve te mere SU, prema oceni ekonimiste Zorana Grubišića dale rezultate, ali su kratkoročnog karaktera. Jačanje dinara je nerealno. Zbog toga kao i uticaja monopola u našoj privredi, neće biti očekivanog pada cena.

Privredi je potrebna stabilan kurs sa što manje oscilacija, ukazuje Grubišić.

Iz narodne banke upravo to obećavaju. NBS poslednji put je intervenisala prodajom deviza u avgustu, a juče i danas kupuje devize kako bi prema rečima guvernera, ojačala devizne rezerve.EBRD: Srbiji do 400 mil. evra
Beograd -- EBRD je ove godine za Srbiju predvidela budžet između 350 i 400 miliona evra, izjavio je novi direktor EBRD za Srbiju Mateo Patrone.
On je na konferenciji o prehrambenoj industriji kazao da će EBRD naredne tri godine za Srbiju godišnje izdvajati sredstva od po 400 miliona evra.

Patrone je podsetio da je EBRD u Srbiji aktivan od 2001. godine, kao i da je kumulativan iznos investicija oko 3,2 milijardu evra, od čega je 50 odsto sredstava uloženo u privatni, a preostalih 50 odsto u javni sektor.

On je precizirao da je milijardu evra uloženo u infrastrukturu, odnosno prevoz, oko 500 miliona evra u energetski sektor i oko 1,5 miijardi evra u preduzeća i finansijski sektor, od čega polovina – 750 miliona evra u prehrambenu industriju.

Patrone je ukazao i da je EBRD u poslednje tri godine u 53 operacije uložio 1,6 milijardi evra , dodajući da je cilj te banke u Srbiji sličan kao i u drugim zemljama – održivi uslovi za poslovanje i dobra praksa upravljanja.

On je rekao i da je u 2011. došlo do promene fokusa, jer je 60 odsto kapitala otišlo u privatni sektor, kao i da će taj trend biti nastavljen.


EBRD to allocate EUR 400 mil. for Serbia in 2012
The European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) will this year allocate between EUR 350 and 400 million for investment in Serbia, new EBRD Director for Serbia Matteo Patrone said Wednesday.

At a conference on food industry in Belgrade, he said that the EBRD would allocate EUR 400 million for Serbia over the next three years as well.

Patrone said that the EBRD was operating in Serbia since 2001, investing about EUR 3.2 billion in the country, of which half of the funds in the public and half in the private sector.

He said that about EUR one billion went into transport infrastructure development and about EUR 500 million into the energy sector.

About EUR 1.5 billion was allocated for enterprises and the financial sector, EUR 750 million of which went into the food industry.

The EBRD invested EUR 1.6 billion in a total of 53 operations over the last three years, Patrone said.

He stated that the goal of the bank in Serbia, as well as in other countries, was - a sustainable business climate and good management practices.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta