Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Preduzeće "Kleemann Liftovi" započelo proizvodnju u Šimanovcima
Posle završenih priprema u fabrici u Šimanovcima, započela je proizvodnja liftova i delova za liftove, kako za potrebe domaćeg tržišta tako i za čitavu "Kleemann Grupu" koja izvozi u 76 zemalja sveta. Na ovaj način "Kleemann Liftovi" će zaokružiti 7 godina uspešnog rada i prisustva na tržištu Srbije i zemalja u okruženju, saopštila je ta kompanija.

- Činjenica da će od sada, dobro poznati "Kleemann" kvalitet moći da se ponudi kroz domaći proizvod, sa nižom cenom i kraćim rokom isporuke predstavljaće još jednu pogodnost za sve liftovske kuće sa kojima preduzeće već dugi niz godina uspešno sarađuje - navedeno je u saopštenju.

Kako je saopšteno, i sama koncepcija poslovanja "Kleemann Liftova" kao "supermarketa za liftove" na ovaj način će biti još više obogaćena i omogućiće brz i adekvatan odgovor na sve zahteve mreže mnogobrojnih klijenata i liftovskih kuća koju je preduzeće uspelo da oformi pod istim krovom omogućivši im da i međusobno uspešno sarađuju, na šta su u "Kleemann Liftovima" posebno ponosni.


Pravi se novi Jat sa Emiratima
Vlada namerava da formira novi Jat koji bi bio očišćen od svih dugova, ali i da obnovi flotu aktiviranjem starog ugovora sa Erbasom, piše Blic.

Kako je izjavio Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić u planu je formiranje nove kompanije koja bi bila bez dugova.

"Ali planiramo da obnovimo stari aranžman sa Erbasom za lizing 12 novih aviona, za šta bi ta nova kompanija dobila državne garancije od 140 miliona dolara", rekao je Dinkić za Blic.

Dinkić je rekao da Vlada namerava da sklopi taj aranžman jer je stara flota neadekvatna i nekonkurantna. Međutim, Dinkić navodi i da se tokom nedavnog boravka srpske delegacije u Abu Dabiju došlo na ideju da se avio kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata Etihad, uključi u ceo ovaj projekat tako što bi Etihad preuzeo na sebe državnu garanciju od 140 miliona dolara, ali bi zauzvrat postao suvlasnik Jata.

"Ovaj predlog je još u fazi ideje, međutim, odluka da se pravi novi Jat i obnovi flota je definitivno odluka Vlade Srbije", rekao je Dinkić.

On je rekao i da su UAE zainteresovani za investiranje u srpsku poljoprivredu da bi za sebe obezbedili prehrambenu sigurnost i da su joj zbog toga potrebni adekvatni logistički centri - luka na Dunavu i kargo terminal na beogradskom aerodromu za transport svežeg voća i povrća.


Documentation for Zelezara Smederevo bought only by Russia's Uralvagonzavod
Uralvagonzavod from the Russian Federation is the only company to have submitted an application for participation in a tender process for a strategic partnership with Zelezara Smederevo steelworks, the Privatization Agency said in a release on Friday (19 October 2012).

According to that release, until 4 PM on Friday, when the deadline to submit applications for participation and the purchase of transaction documentation expired, the Agency received only one application, which came from the subsidiary Uralvagonzavod from the Russian Federation.

By the way, Russians also confirmed their interest only few hours before the deadline expired.

The tender for the Smederevo steelworks was launched October 8th by the Ministry of Finance and Economy of Serbia.


Štediše Nove Agrobanke od ponedeljka u Poštanskoj
Vlada Srbije danas je utvrdila poseban zakon koji omogućava prenos imovine i depozita iz problematičnih drzavnih banaka na banke koje žele da ih prihvate, izjavio je danas ministar privrede i finansija Mlađan Dinkić.

Dinkić je na 12. Ekonomskom samitu rekao da to podrazumeva i da će i osigurani i neosigurani depoziti iz Nove Agrobanke biti preneti na Poštansku štedionicu.

On je precizirao da bi taj zakon u skupštini trebalo da se nađe u sredu i da bude izglasan u petak, tako da će ljudi koji imaju depozit u Novoj Agrobanci postati deponenti Poštanske štedionice od ponedeljka.

Dinkić je istakao da Srbija ima dobre banke, ali "da postoje možda dve male nesistemske državne banke" koje su, prema njegovim rečima, upropašćene političkim odlukama i lošim plasmanima, a u njima građani takođe štede i mali privrednici imaju depozite.

Pošto je zadatak države da očuva finansijsku stabilnost, Vlada se odlučila na donošenje ovog zakona, rekao je Dinkić. "U ponedeljak štediše nesigurne Nove Agrobanke, koja bi inače otišla u bankrot, mogu da budu mirni, jer će moći da slobodno raspolažu svojim ulozima u Poštanskoj štedionici, i naravno ne prenosimo samo depozite, već i likvidnost potrebnu da se zatvori ta transakcija", kazao je Dinkić.

Radi očuvanja stabilnosti finansijskog sistema, Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici Predlog zakona o preuzimanju imovine i obaveza problematičnih banaka i uputila ga Skupštini Srbije na hitno usvajanje.

Tim zakonom biće rešen problem Nove Agrobanke, koju će preuzeti Poštanska štedionica, saopšteno je iz Vlade.

Vlada je usvojila i zaključak kojim preporučuje isporučiocu električne energije da svim građanima i privredi, uz naredni račun za utrošenu električnu energiju, vrati iznos uvećanog poreza na dodatu vrednost za struju koju su koristili u septembru.

Kada je reč o Zakonu o preuzimanju problematičnih banaka, predviđa se prenos imovine i obaveza takve banke na drugu finansijski sposobnu i stabilnu banku, što je jedna od najefikasnijih opcija za stabilizaciju bankarskog sektora i konsolidaciju na domaćem tržištu, obrazloženo je.

Primenom ovog zakona biće omogućeno rešavanje problema Nove Agrobanke (neadekvatno formirane za posebne namene u maju ove godine, po više osnova neusklađene sa Zakonom o bankama, gde je država 100 odsto vlasnik), čiji je postojeći poslovni model dugoročno neodrživ.

Zakon omogućava prenos kvalitetne aktive i obaveza Nove Agrobanke na Poštansku štedionicu bez ugrožavanja njene stabilnosti. Poštanska štedionica je preuzimalac kao najstabilnija banka na tržištu sa širokom poslovnom mrežom i čvrstom strukturom depozita, saopšteno je iz Vlade.

Ovim zakonom Vlada dobija ovlašćenje Skupštine Srbije da može brzo i efikasno da reaguje u slučajevima procenjene nestabilnosti banaka. Vlada ovim predlogom sistemskog rešenja, najozbiljnijim od izbijanja ekonomske krize 2008. godine, stvara uslove za trajnu stabilizaciju bankarskog sektora u Srbiji.

Vlada Srbije, uz podršku Narodne banke Srbije, čvrsto je rešena da eliminiše sve elemente nestabilnosti u bankarskom sistemu i svaki potencijalni slučaj reši u skladu sa principima pune stabilnosti finansijskog sistema, minimiziranja ukupnog troška za poreske obveznike i sprovođenje trajnih i održivih rešenja. Stručni timovi Ministarstva finansija i privrede, NBS i Agencije za osiguranje depozita su u pripremi ovog rešenje tesno sarađivali sa timom eksperata Međunarodnog monetarnog fonda.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta