Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Erste banka izdaje dvogodišnje dinarske obveznice
Erste banka a.d. Novi Sad objavila je danas javnu ponudu pravnim i fizičkim licima za kupovinu prve emisije dvogodišnjih dinarskih korporativnih obveznica banke, u ukupnoj vrednosti od 2,1 milijardi dinara, a aukcija će biti obavljena 6. novembra.

Obveznice će biti izdate po nominalnoj vrednosti od 10.000 dinara, sa rokom dospeća od dve godine, odnosno 731 dan. Kamatna stopa je fiksna i iznosi 15% nominalno, a 15,87% efektivno.

- Erste banka se odlučila na ovaj korak kako bi proširila spektar svojih izvora finansiranja, a prikupljena sredstva će biti iskorišćena za kreditiranje prvenstveno stanovništva, ali i privrede - izjavio je predsednik Izvršnog odbora banke, Slavko Carić.

On je dodao da je Erste banka prva banka u Srbiji koja izdaje sopstvene obveznice putem javne ponude, kao i što će se prodaja obaviti aukcijom na primarnom segmentu regulisanog tržišta Beogradske berze, što je takođe novitet.

Carić je izrazio uverenje da će banka tim potezima doprineti dinarizaciji srpskog finansijskog sistema, proširiti lepezu obveznica kojima se trguje na Beogradskoj berzi i time pospešiti trgovanje na domaćim tržištima kapitala.

Prospekt izdanja je objavljen na internet stranicama Erst banke. Obveznice će biti registrovane u elektronskom sistemu Centralnog registra, na emisionom računu izdavaoca i vlasničkim računima zakonitih imaoca.

Sekundarno trgovanje obveznicama biće moguće na regulisanom tržištu Beogradske berze i na OTC tržištu, saopštila je banka.


Poljoprivredni budžet veći za 25 %
Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Danilo Golubović kaže da će budžet za poljoprivredu u narednoj godini biti za oko 25 odsto veći nego ove godine.

"Budžet će biti značajno veći. Kad prođe sve procedure mi ćemo tačno reći koji je to plan".

Trebalo bi da bude oko 25 odsto veći , ali ćemo tačnu cifru znati kad se usklade još neke stvari“, rekao je Golubović novinarima tokom 12. Ekonomskog samita Republike Srbije.

Prema njegovim rečima, bitno je da će budžet za sledeću godinu biti usvojen na vreme - " već smo u oktobru napravili globalni nacrt budžeta, i očekujemo da će u toku novembra sve to biti finalizovano, kada ćemo tačno reći koliko je to povećanje i koliki će biti budžet“.

"Mi smo vrlo zahvalni Vladi Srbije.Na zadnjoj sednici vlade smo čuli koje probleme imaju druga ministarstva, a svi su nama izašli u susret. Mi možemo samo da zahvalimo kolegama iz vlade za razumevanje značaja poljoprivrede“, rekao je Golubović.

Govoreći o blokadi računa Ministarstva poljoprivrede, on je rekao da je ministarstvo već danas podnelo zahtev za dobijanje budžetske rezerve i da nema razloga da se poljoprivrednici plaše jer će vlada rešiti taj problem.

"Ovo je za naš sistem koji se nategao da isplati subvencije, bio šok. Faktički su prvo blokirana sredstva ministarstva za redovan rad i poslovanje, ali je bitno da se neće dirati linije subvencija“, rekao je Golubović.

On je objasnio da su u pitanju bila dugovanja za subvencije za nekomercijalna gazdinstva, planirane da se isplate u iznosu od po 40.000 dinara, a isplaćeno je po 20.000 i stalo se sa isplatama.

„Mi nismo to zatekli u prenetom budžetu kao obavezu, nama je usmeno rečeno prilikom primopredaje da postoji neka obaveza, ali nismo znali u kom iznosu“, rekao je Golubović.


Austrijski "Porr" 24. oktobra otvara fabriku betonskih železničkih pragova u Svilajncu
Austrijska kompanija "Porr" otvoriće sutra u Svilajncu fabriku za proizvodnju betonskih železničkih pragova, u koju je uloženo 5,6 mil EUR.

U novoj fabrici u Svilajncu, koja je smeštena u hali bivše Fabrike vijaka, godišnje će se proizvoditi oko 100.000 železničkih pragova, a biće zaposleno 25 radnika.

Fabriku će otvoriti Johannes Wenkenbach, COO "Porr Grupe" i Predrag Milanović predsednik opštine Svilajnac.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta