Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Usvojen predlog zakona o problematičnim bankama u Srbiji

Odbor za finansije Skupštine Srbije usvojio je u utorak (23. oktobar 2012. godine) u načelu Predlog zakona o preuzimanju imovine i obaveza određenih banaka radi očuvanja stabilnosti finansijskog sistema Srbije, koji će omogućiti da svi koji imaju depozit u Novoj Agrobanci postanu deponenti Poštanske štedionice.

Državni sekretar Ministarstva finansija Vlajko Senić poručio je da se tim zakonom utvrđuje pravni okvir koji omogućava delovanje Vlade Srbije u situacijma koje prete narušavanju stabilnosti finansijskog sistema Srbije.

Predloženim rešenjima, o kojima će u sredu (24. oktobar 2012. godine) započeti debata u Skupštini Srbije, predviđeno je da se imovina i obaveze banke koja ima problema sa poslovanjem može preneti na drugu finansijsku instituciju koja stabilno posluje, što je, kako je vlada navela u obrazloženju jedna od najboljih opcija za stabilizaciju bankarskog sektora.

Kako je rekao ministar finansija Mlađan Dinkić, usvajanjem tog zakona će oni koji imaju depozit u Novoj Agrobanci postati deponenti Poštanske štedionice od ponedeljka, 29. oktobra, kao i da će i osigurani i neosigurani depoziti iz Nove Agrobanke biti preneti na Poštansku štedionicu.NIS investira 40 milijardi dinara do 2014. u Srbiji

Generalni direktor NIS-a, Kiril Kravčenko, izjavio je danas da će ove godine ukupne investicije te kompanije u Srbiji biti 15 milijardi dinara, a naredne 25 milijardi dinara.

On je rekao i da naredne godine NIS planira tri puta više investicija u kadrove, istraživanja i nove tehnologije.

Kravčenko je, povodom 60. godina od otkrića nafte i gasa u Srbiji, podsetio da je ta kompanija radila na 2200 istražnih bušotina, na 53 lokacije u Srbiji od osnivanja do danas i daodao da NIS planira u narednoj godini širenje poslova u regionu, odnosno istraživanje nafte i gasa u Mađarskoj, Rumuniji i Bosni Hercegovini.

Proizvodnja nafte u Srbiji trenutno se odvija u pogonima "Srednji Banat"u Zrenjaninu, "Severni Banat" u Kikindi i "Bačka" u Bečeju, rekao je Kravčenko povodom 60. godina od otkrića nafte i gasa u Srbiji.

NIS je ove godine na ime akciza, poreza na dodatu vrednost i rudne rente državi Srbiji platio oko 93 milijardi dinara, rekao je Kravčenko.Razvojna banka Vojvodine mogla bi biti spojena sa drugom bankom

Razvojna banka Vojvodine, kako "Blic" nezvanično saznaje, mogla bi da bude sledeća banka koji bi eventualno preuzela neka od banaka, a po modelu sličnom koji je primenjen u slučaju nove Agrobanke i Poštanske štedionice.

Kako "Blic" saznaje, u Razvojnoj banci Vojvodine nedavno je promenjen menadžment, što nije čudno ako se ima u vidu da su pre nekoliko meseci imali velike teškoće zbog naplativosti kredita, a da banka u ukupnim plasmanima imala čak oko 62% problematičnih plasmana.

Banka se s problemom naplate odobrenih kredita susretala zbog lošeg izbora klijenata nasleđenih iz perioda dok je poslovala pod imenom Metals banka. Inače, najveći akcionar Razvojne banke Vojvodine je Izvršno veće AP Vojvodine koje ima 32,49% vlasništva.

- Uveliko se radi na planu konsolidacije, a banka je stabilizovana i smanjuje se broj nenaplativih zajmova - kaže izvor "Blica", i dodaje da će od većinskog vlasnika ipak zavisiti budućnost banke.

Poslanici Skupštine sutra bi trebalo da razmatraju predlog zakona o preuzimanju imovine i obaveza određenih banaka radi očuvanja stabilnostu finansijskog sistema, a koji bi trebalo da bude usvojen u petak. Ovaj zakon donet je kako ne bi bila ugrožena stabilnost bankarskog sistema, a što je moglo da se desi kada je nastala afera Agrobanka. Zakon je zapravo osnov da u budućnosti banke mogu da preuzmu zdravu imovinu banka koje su se susrele sa teškoćama u poslovanju, uz preuzimanje i obaveza tih banaka.Kuwait approves EUR 25 million loan for Prokop construction

Director General of the Kuwait Fund for Arab Economic Development (KFAED) Abdulwahab Al-Bader today notified Deputy Prime Minister and Minister of Foreign and Internal Trade and Telecommunications Rasim Ljajic that the Fund’s Executive Board had given the green light the day before to a €25 million loan to Serbia for the construction of Prokop railway station in Belgrade.

The deputy prime minister’s office says in a statement that apart from Ukraine, Serbia is the only European state to have been granted a loan by the Kuwait Fund in 2012.

The loan agreement will be officially signed in Belgrade on 28 November 2012.

On behalf of Serbia, the agreement will be signed by Prime Minister Ivica Dacic, while on Kuwait’s behalf it will be signed by KFAED Director General Abdulwahab Al-Bader.

During the visit to Serbia in November, the KFAED delegation will be acquainted with other infrastructure projects of the Serbian government, which were mentioned two days ago in the talks between Serbian Deputy Prime Minister Ljajic and Kuwaiti Prime Minister Jaber Al-Mubarak Al-Hamad Al-Sabah."Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta