Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Početna investicija u eksploataciju uljnih škriljaca u Aleksincu 1,2 mlrd EUR
Početna investicija u eksploataciju i preradu uljnih škriljaca u Aleksincu procenjena je na 1,2 mlrd EUR, a raspisivanje tendera planirano je do kraja godine, najavljeno je danas iz Ministarstva prirodnih resursa.

Na okruglom stolu Balkan magazina o upotrebi uljnih škriljaca, džavni sekretar u Ministarstvu prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Tomislav Šubaranović kazao je da su rezerve u Aleksinačkom basenu procenjene na dve milijarde tona škriljaca, odnosno 1,1 milijardu barela nafte.

Direktor za investicije i tehnički razvoj u Javnom preduzeću Podzemna eksploatacija uglja "Resavica" Miodrag Denić kazao je da bi proizvodnja sintetičke nafte iz uljnih škriljaca u Aleksincu trebalo da košta 63 USD po barelu, bez uračunatih taksi i rudne rente.

Na polju Dubrava, jednom od tri u Aleksinačkom basenu, potvrđene su rezerve od 367 milona tona škriljaca sa oko 11% uljnog sadržaja, rekao je on i dodao da bi površinskom eksploatacijom moglo da se iskoristi 132 miliona tona, a preostalo podzemnom eksploatiacijom.

Denić je naveo da bi godišnje moglo da se proizvodi pet miliona tona uljnih škriljaca i da su rezerve dovoljne za eksploataciju tokom 70 godina, od čega 26 godina za površinsko vađenje uljnih škriljaca.

Prema njegovim rečima, istraženo nalazište uljnih škriljaca u Aleksincu prostire se na površini od 21 kvadratnog kilometra, a da bi se koristilo neopohdno je izmeštanje oko 1,4 kilometra reke Moravice.

Generalni direktor Naftne industrije Srbije (NIS) Kiril Kravčenko rekao je da je ta kompanija zainteresovana za eksploataciju i preradu uljnih škriljaca u Aleksinačkim basenu i da je ruska kompanija "Atomenergoproekt" potencijalni partner NIS-a u tom projektu.

Glavni inženjer kompanije "Atomenergoproekt" TTU Ruslan Salihov kazao je da izgradnja postrojenja za preradu uljnih škriljaca nakon dobijanja svih potrebnih dozvola traje oko tri godine.

- U Aleksincu bi moglo da se proizvodi 8.600 tona barela nafte iz škrilajca dnevno, godišnji prihod bi bio oko 350 mil USD - kazao je Salihov i dodao da je na osnovu toga period povratka investicije sedam godina.


Energoprojekt: Sumnja u izveštaje
Beograd -- Mali akcionari "Energoprojekta" ne veruju u finansijske izveštaje koje prikazuje aktuelno poslovodstvo i traže novu reviziju finansijskog poslovanja.
O problemu sa kojim se već duže vreme suočava nekada četvrta građevinska operativa u svetu, akcionari su informisali premijera Vlade Srbije Ivicu Dačića i ministre za finansije i građevinu Mladjana Dinkića i Velimira Ilića.

Od njih traže da omoguće utvrdjivanje stvarnog finansijskog stanja i stanu na put bezakonju i malverzacijama koje u prethodne tri godine "razjedaju" najveću srpsku gradjevinsku kompaniju.

U saopštenju koje je danas dostavljeno medijima akcionari tvrde da raspolažu podacima koji ukazuju na to da je aktuelno poslovodstvo "individualno i bez osnova vršilo raspodelu novčanih sredstava i isplatu dividendi".
Udruženje malih akcionara "Energoprojekt Holdinga" je saopštilo da poseduje 31 odsto akcija i da je Republika Srbija pojedinačno najveći akcionar sa 33,58 odsto udela.
Udruženje je navelo da je neto dobit 2009. bila 11,14 miliona evra, a 2011. godine 4,7 miliona. Oni su istakli da se broj zaposlenih u tom periodu smanjio za 270 radnika, troškovi zarada su se povećali, a istovremeno je prosečna plata neposrednih izvršilaca smanjena u odnosu na 2009. godinu. "Ovo samo nameće zaključak da su Uprava i menadžment individualno i bez osnova vršili raspodelu novčanih sredstava i isplatu dividendi samo akcionarima zavisnih preduzeća Oprema i Entel", navedeno je u saopštenju.


"Energoprojekt Niskogradnja" ugovorila novi posao u Ugandi vredan 7,3 mil USD
"Energoprojekt Niskogradnja" a.d. i gradska uprava Kampale zaključili su u septembru ugovor o izvođenju radova na rekonstrukciji šest saobraćajnica u glavnom gradu Ugande, objavljeno je na Beogradskoj berzi.

Saobraćajnice u Kampali, koje bi beogrdska "Niskogradnja" trebala da izradi su ukupne dužine 6,7 km. Ugovorena vrednost radova iznosi 7,3 mil USD, a rok za realizaciju projekta je dvanaest meseci.


Government to adopt 2013 draft budget by end-October
A draft budget for 2013 should be adopted by the government in October and then forwarded to MPs in November, in line with the prescribed timeframe, people at the Ministry of Finance and Economy told Tanjug news agency on Tuesday (2 October 2012).

Once completed and adopted at a government`s session, the draft budget will be presented to the public.

The aim of a mid-term fiscal consolidation plan and the 2013 budget is to cut the budget deficit in half, to 3.5 percent of the gross domestic product (GDP), said people at the Ministry of Finance. They also added that all ministries had submitted their draft budget for the next year on time.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta