Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Nemci i Estonci ulažu u Srbiji?
Beograd -- Nemački trgovinski lanci zainteresovani za dolazak na srpsko tržište, a estonski privrednici bi ulagali u energetiku i informacione tehnologije.
Pojedini veliki trgovinski lanci iz Nemačke posebno su zainteresovani za dolazak na tržište Srbije, rekao rukovodilac Odeljenja za proširenje Evropske unije Ministarstva privrede i tehnologije Nemačke Helge Tolksdorf.

Ministar spoljne i unutrašnje trgovine Rasim Ljajić razgovarao je sa Tolksdofom o unapređenju bilateralne ekonomske saradnje i mogućnostima novih investicija Nemačke u Srbiji, saopšteno je iz Vlade.

Nemačka je najveći spoljnotrgovinski partner Srbije, najveći donator i jedan od pet najvećih investitora u našoj zemlji, rekao je ministar Ljajić dodajući da će Vlada u narednom periodu učiniti sve kako bi olakšala poslovanje nemačkih kompanija u našoj zemlji, navodi se u saopštenju Vlade.

Ministar Ljajić razgovarao je i sa estonskim ministrom ekonomije i telekomunikacija Juhanom Partsom koji je naglasio da su estonski privrednici zainteresovani za ulaganje u Srbiji, posebno u sektor energetike i informacionih tehnologija.

Parts je izjavio da Estonija podržava proširenje Evropske unije i da će Srbiji svojim iskustvima i podrškom u Savetu ministara pomoći na putu ka članstvu u EU, navodi se u saopštenju.


Pokrenuta proizvodnja u novosadskom "Motinsu"

Fabrika rezervnih delova za automobile "Motins" opet radi posle više od godinu dana od prekida proizvodnje.

Sada je uposleno 77 radnika, od 372 koliko ih je bilo kad je fabrika zatvorena prošlog juna. Nekadašnji generalni direktor, Ivica Jovanović, rekao je da je napravljen plan reorganizacije preduzeća i da je predat privrednom sudu u Novom Sadu.

Podsetimo, ovo preduzeće je zatvoreno početkom juna prošle godine, a stečaj je uveden 19. januara ove godine.

"Motins" nije radio od juna kada je većinski vlasnik "NS Don" otišao u stečaj i ubrzo potom bankrotirao, a gazde se našle iza rešetaka. Firmi je tada zbog nagomilanog duga isključena struja i proizvodnja je stala.

Inače, ovo preduzeće je 90% svoje proizvodnje delova za automobile izvozilo u Nemačku, što je "Motins" činilo jednom od najuspešnijih firmi u svojoj oblasti.Production started at Novi Sad-based Motins

Motins, the factory for producing spare parts for automobiles, is back in operation over a year after its production was halted.

It now employs 77 out of 372 workers it had when it was closed last June. Former CEO Ivica Jovanovic said that a reorganization plan for that company had been designed and submitted to the Court of Commerce in Novi Sad.

This company was closed in early June 2011, while bankruptcy proceedings against the company were commenced on 19 January 2012.

Motins has not been in operation since June, when its majority owner NS Don went bankrupt and its bosses were put behind the bars. Due to a huge debt, electricity was cut off to the company and production came to a stop.

By the way, this company used to export 90 percent of production to Germany, which made Motins one of the most successful companies in that field.Finns to invest EUR 500 million in Zrenjanin?

Two large international investors are one step away from signing an agreement on investment in Vojvodina. As Dnevnik reports, Finns plan to invest in Zrenjanin, while Americans are interested in investing in Sremska Mitrovica.

Both towns are, practically, economic problems, so it is needless to say how important these investments and new jobs will be for them, as well as for the economies of Vojvodina and Serbia.

Zrenjanin will soon receive one of the most significant and most valuable foreign investments in Serbia and Vojvodina, which is estimated at about EUR 500 million. According to Dnevnik, this investment will be made by a large company from Finland.

As Dnevnik reports, Finns plan to build production plants on a 80-hectare land lot in Zrenjanin`s industrial zone, and an agreement on that investment may be signed as early as by the end of this month."Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta