Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Robna razmena Srbije za devet meseci 17,1 mlrd EUR

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije za period januar-septembar 2012. iznosi 22 mlrd USD što je pad od 5,9% u odnosu na isti period prethodne godine, saopštio je danas Republički zavod za statistiku.

Izraženo u evrima, robna razmena je bila 17,17 mlrd EUR, što je rast od 3,5% u odnosu na prvih devet meseci 2011.

Izvoz robe izražen u evrima imao je vrednost od 6,39 mlrd EUR, što je povećanje od 1,9% u odnosu na isti period prethodne godine. Uvoz robe imao je vrednost od 10,77 mlrd EUR, što je više za 4,5% nego u istom periodu prošle godine.

Deficit izražen u evrima iznosi 4,37 mlrd EUR, što čini povećanje od 8,4% u odnosu na isti period prethodne godine. Pokrivenost uvoza izvozom je 59,3%, i manja je od pokrivenosti u istom periodu prethodne godine, kada je iznosila 60,9%, precizira statistika.

Posmatrano regionalno, najveće učešće u izvozu Republike Srbije imao je Region Vojvodine (37,5%); slede Beogradski region (24,4%), Region Šumadije i Zapadne Srbije (21,6%), Region Južne i Istočne Srbije (14,4%), a oko 2,1% izvoza je nerazvrstano po teritorijama.

Izvoz i uvoz po regionima dat je prema sedištu vlasnika robe u momentu prihvatanja carinske deklaracije. To znači da vlasnici robe, po carinskom zakonu, mogu biti proizvođači, korisnici, izvoznici ili uvoznici robe. Ovu činjenicu treba imati u vidu prilikom tumačenja podataka po regionima. Na primer, uvoz nafte i gasa najvećim delom se obuhvata u regionima Vojvodine i Beograda, a to su energenti za ukupnu teritoriju Republike Srbije, ističe se u saopštenju Zavoda.

U izvozu, glavni spoljnotrgovinski partneri, pojedinačno, bili su: Nemačka, Bosna i Hercegovina, Italija, Rumunija i Ruska Federacija.

U septembru 2012. godine izvezeno je robe u vrednosti od 987,4 mil USD, što čini smanjenje od 0,4% u odnosu na isti mesec prethodne godine. Uvoz je iznosio 1,46 mlrd USD, što je manje za 12,7% nego u istom mesecu prethodne godine.Lice kineske ekspanzije u Srbiji
Beograd -- Sinohidro korporacija – kineska građevinska mega kompanija odlučila je da svoje evropsko sedište otvori upravo u Beogradu.
Ovu korporaciju je nedavno ugledni londonski Fajnenšal Tajms posvetio tekst pod naslovom Lice kineske internacionalne ekspanzije“.

Preko 130.000 zaposlenih, 20 milijardi dolara godišnjeg prihoda, 310 projekata u izgrađnji vrednih 29 milijardi dolara u 58 zemalja...

Brojke za koje je teško poverovati da se odnose na jednu kompaniju, makar bila i kineska. Ali to su brojke koje će skromno izneti predstavnici kompanije Sinohidro (Sinohydro), koji su od pre par meseci postali naši sugrađani. Sinohidro je odlučio da se centrala za evropske operacije otvori upravo u Beogradu. Odavde se koordiniraju poslovi od Rumunije do Portugala, a rezultati su stigli i prvi Ugovori su već potpisani.

Više je razloga zbog kojih je Sinohidro došao baš u Srbiju, iako u njoj još nema ugovoren nijedan projekat. Kao jedna od retkih kineskih kompanija koja ima potpisan Ugovor o Strateškom partnerstvu sa Kineskom državnom EXIM bankom, imaju obavezu i opredeljenje da prate planove banke i garantuju realizaciju međunarodnih projekata od Kineskog nacionalnog interesa. Do sada su sproveli u delo 55 građevinskih projekata finansiranih sa 8 milijardi dolara od strane EXIM banke. Sa nedavnim osnivanjem specijalnog fonda od 10 milijardi dolara za Jugoistočnu Evropu, koji ima za cilj da pod povoljnim uslovima pomogne razvoj energetike i infrastrukture u lokalnim državama, Sinohydro je prepoznao Srbiju kao zemlju sa velikim potencijalom za razvoj, sa tradicijom u građevini i inžinjeringu, dobrom lokacijom i sa prijateljskim odnosom prema Kini.

Spremaju se za prvi posao u Srbiji. Najozbiljniji su kandidati za izvođenje prvog projekta iz fonda „10 milijardi“, u pitanju je Koridor XI. Njihove reference i saradnja sa EXIM bankom trebaju biti garancija za uspešno povezivanje Čačka i Beograda. Njima tuneli ne bi trebali biti problem, izgradili su najduži tunel na svetu dugačak neverovatnih 86 kilometara! Govoreći o rekordima, izgradili su i najveću hidrocentralu na svetu još neverovatnije snage, čitavih 32x700MW – što je približno kao 14 termocentrala Nikola Tesla A, ponosa naše elektroprivrede.

Nadaju se da će izbor Beograda da im donese sreću i mnogo posla, a kažu da u Beogradu ima dovoljno kineskih restorana da nahrane sve njihove kolege koji se spremaju da im se pridruže u našoj prestonici.

Žele da pomognu srpsku građevinsku industriju i poseban potencijal vide u saradnji i mogućem međunarodnom strateškom partnerstvu sa našim Energoprojektom. Prvi razgovori su obavljeni, i osim što su obe kompanije osnovane 1951. Godine, dele i istu šemu organizacije, principe rada, međunarodni duh i zajedničke prijatelje na svim kontinentima.

Interesantan je podatak da je predsednik Kine, Hu Đintao, po diplomiranju izabrao upravo Sinohydro da u njemu gradi profesionalnu karijeru. To mu je donelo velike mogućnosti, a Sinohydru danas intimnu naklonost najviše vlasti.


DAČIĆ ZAHTEVA ISTRAGU: Pljačka u Razvojnoj banci je jedna od najvećih u Srbiji!
U Razvojnoj banci Vojvodine pronevereno je i pokradeno na desetine miliona evra, izjavio je premijer Srbije i dodao da će se lično angažovati na utvrđivanju istine.
Premijer Ivica Dačić rekao je da će insistirati na istrazi pljačke u Razvojnoj banci Vojvodine (RBV) gde je pronevereno na desetine miliona evra.

- Insistiram na toj istrazi! Zašto? Pa zato što je to jedna od najvećih pljački u Srbiji! Zato što je u RBV pronevereno i pokradeno na desetine miliona evra – izjavio je Dačić za “Informer”.

On dodaje da je o tome već govorio u javnosti.

- Ali koliko vidim, ta istraga ide slabo, a na momente izgleda kao da neko pokušava da zaštiti neke političke moćnike – rekao je premijer.

On je precizirao i da policija i tužilaštvo, najpre, treba da odrade svoj deo posla.

- Ono što znam jeste da su u RBV proneverene ozbiljne pare i da ta pljačka nije nimalo manja od one u “Agrobanci“. Koliko sam obavešten, čak oko 75 odsto plasmana RBV je nenaplativo. Cenu tog lopovluka svi zajedno plaćamo kroz dokapitalizaciju na kojoj insistira pokrajinska vlast, iako smo svi mi u Beogradu protiv toga. Plašim se da neko pokušava da prikrije neke tragove – rekao je Dačić.

Premijer Dačić napominje i da će se u narednim danima lično angažovati na utvrđivanju istine o ovom slučaju.

- Nedopustivo je da u Srbiji bilo ko koči istragu milionske pljačke. Ako je to nekada možda i moglo, sad više ne može – zaključio je Dačić.

Podsetimo, list “Informer” je juče objavio da specijalni tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević pokušava da što više odloži privođenja i saslušanja osumnjičenih u vezi sa malverzacijama u Razvojnoj banci Vojvodine.
 


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta