Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Vraćaju novac u matične zemlje - Strane banke povukle 1,75 mlrd EUR iz Srbije
Velike zapadne banke su od sredine prošle do sredine ove godine povukle iz Srbije između 1,75 mlrd EUR i 3,5 mlrd EUR, pokazuje studija Banke za međunarodna poravnanja sa sedištem u Bazelu. Banke su za godinu dana iz istočne Evrope povukle čak 55 mlrd EUR.

- Pošto zapadne banke na svom domaćem tržištu moraju da povećaju sopstveni kapital, one povlače novac iz istočne Evrope. Istočne zemlje moraju da se prilagode tome da je novac zapadnih banaka trajno povučen i da se neće vratiti - rekao je Erik Berglof, glavni ekonomista EBRD.

On je naveo i da banke iz Italije, Austrije i Nemačke dominiraju na tržištima istočne Evrope, te da je činjenica kako one finansiraju svoje ispostave. Bankari tvrde da banke iz zapadne Evrope nisu iz Srbije povukle novac koji su same plasirale.

- Banke se razdužuju za ono što su uzele od svojih centrala - tvrdi Veroljub Dugalić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije.

- Domaće banke s većinskim stranim kapitalom pozajmljivale su novac od svojih matica kako bi odobravale kredite preduzećima i kad te firme vraćaju zajam, taj novac mora da se vrati odakle je i došao - kaže Dugalić.

On podseća da je Bečki sporazum ograničio da banke mogu da iznesu do 10% svoje dobiti, a ostalo moraju da koriste ili za povećavanje sopstvenog kapitala ili da ojačaju neke svoje fondove.

- U Srbiji teško da možemo da pričamo o povlačenju kapitala - ističe Slavko Carić, predsednik Izvršnog odbora austrijske Erste banke.

- Ono što se vidi u statistici NBS kao povlačenje kapitala iz Srbije, nije zapravo povlačenje kapitala, već otplate kros border kredita i kamata. Nekoliko najvećih banaka u Srbiji u većinskom su stranom vlasništvu, a u poslednjih tri-četiri godine znatno su uvećale kapital. Strane banke su povukle rast čitavog sektora za 7-8% - kaže Carić.

Veroljub Dugalić kaže da je tačno da banke odobravaju manje kredita nego ranije.

- U 2007. godini kod nas je rast kreditne aktivnosti iznosio 53%. Ali sada je opšta kriza i banke s domaćim kapitalom smanjuju aktivnosti. Kompanije se manje zadužuju, BDP ne beleži rast, a sve se to reflektuje i na bankarski sektor - kaže on. Analiza Banke za međunarodna poravnanja pokazala je da je rast kredita u istočnoj Evropi iznosio samo 1,3%.


Vlada prodala obveznice za 750 mil USD - Srbija obezbedila finansiranje za prvu polovinu 2013.
Vlada Srbije je unapred obezbedila redovno finansiranje države za prvu polovinu sledeće godine, prodajom evroobveznica za 750 mil USD na međunarodnom finansijskom tržištu, saopštilo je 15. novembra Ministarstvo finansija i privrede.

To je drugi put za mesec i po dana da Srbija prodaje evroobveznice, jer je 28. septembra prodala te hartije od vrednosti za milijardu dolara, sa prinosom od 6,652% godišnje

Kako je navedeno u saopštenju, juče je održana još jedna izuzetno uspešna emisija evroobveznica Republike Srbije na međunarodnom tržištu.

Tom prilikom je prodato svih ponuđenih 750 mil USD petogodišnjih evroobveznica sa prinosom od 5,45% i kamatnom stopom (kuponom) od 5,25%.

Ukupna tražnja investitora je bila čak 3,7 mlrd USD, što je preko sedam puta više od inicijalne ponude koja je iznosila 500 mil USD.

To je Ministarstvu finansija omogućilo da tokom trgovanja poboljša uslove prodaje, odnosno da dodatno snizi kamatnu stopu i poveća obim prodaje evroobveznica na 750 mil USD.

Ovo su znatno povoljniji uslovi od onih pod kojima je evroobveznice pre godinu dana prodala prethodna Vlada, s obzirom na to da je juče ostvarena kamata koja je skoro 30% povoljnija (za čak dva procentna poena niża) nego pre godinu dana, ističe se u saopštenju.

- To je jasan znak da međunarodno tržište ozbiljno sagledava program fiskalne konsolidacije nove Vlade i plan budžeta za 2013. godinu, kojim će biti prepolovljen budžetski deficit - ističe Ministarstvo finansija.

U trgovanju srpskim evro-obveznicama juče je učestvovalo 167 finansijskih investitora iz čitavog sveta.

Najviše investitora je bilo iz SAD (47%), Velike Britanije (27%), Nemačke (8%), Hong Konga (4%), Danske, Austrije, i Holandije (po 2%), Rusije i Švajcarske (po 1%), navedeno je u saopštenju.


Magna Seating to start producing car seat covers in Odzaci in early December
In the industrial zone in Odzaci, construction of a production facility of Czech Republic's Magna Seating is nearing its end. Workers have almost finished the installation of machines, and everything is expected to be completed by December 5th, when the production of covers for car seats should start, it was announced at the website of the Odzaci radio company - www.ico.rs.

Construction of this factory commenced in spring 2012. As announced earlier, the value of this investment is EUR 5.6 million. Magna promised to hire about 120 workers in the first phase, whereas by 2015, that number should exceed 400.

It was also announced in early September that Magna, as well as Greiner Packaging, which also builds a facility in Odzaci, could not find managers for their factories, despite good salaries they offered.

Magna Seating is a part of the multinational company Magna International.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta