Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Za "krpljenje" budžeta 300 mil USD - Prvi deo ruskog kredita stiže do kraja 2012.
Ruska vlada će najverovatnije već naredne nedelje doneti konačnu odluku o kreditu koji će dobiti Srbija. Za krpljenje rupe u budžetu do kraja godine će sigurno stići 300 mil USD a preostalih 700 miliona će u nekoliko tranši biti prebačeno 2013. godine. To je rečeno na 11. zasedanju Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju Srbije i Rusije, koji je u četvrtak održan u Moskvi.

Kopredsednik tog komiteta sa srpske strane, Milan Bačević, ministar rudarstva, izjavio je, za "Novosti", da su bile bez osnova spekulacije da bi Rusi mogli odustati od kredita koji je bio obećan Srbiji.

- Dobili smo uveravanja od domaćina da će sa kreditom biti sve u redu. Za nas je to veoma važno jer računamo na taj novac, a osim toga Rusi nam daju bolje uslove nego bankari sa Zapada - rekao je Bačević.

- I ruski kopredsednik Međuvladinog komiteta, Aleksandar Novak, rekao je da će obećanja Srbiji biti ispunjena.

Što se tiče "Južnog toka", njegova gradnja u Rusiji će, kako je kazao ministar Aleksandar Novak, početi 7. decembra i na toj svečanosti će biti pozvani predstavnici svih zemalja kroz koje će on prolaziti. Bačević je najavio da će Skupština Srbije u decembru "Južnom toku" dodeliti status nacionalnog projekta. Završen je prostorni plan posebne namene za realizaciju gasovoda, a javna rasprava je u toku. Simboličan početak radova u Srbiji planiran je za drugu polovinu decembra, a građevinski radovi će početi 2013.

- Kada bude postavljen gasovod u Srbiji, onda bi jedan krak mogao da ide do Kosova - rekao je Bačević.

-To bi bilo logičnije nego da jednog dana ruski gas na Kosovo stiže iz Makedonije. Uveren sam da će ruski gas iz Srbije teći i u Republiku Srpsku, a mi smo spremni da im pomognemo u pripremi potrebne dokumentacije.


"Dunkermotoren" počeo proizvodnju u novoj hali u Subotici
U novoj hali Slobodne zone u Subotici je obeležen početak rada nemačkog proizvođača eletromotora "Dunkermotoren", koji nedeljno proizvodi oko 4.000 motora.

- "Dunkermotoren" je prvo preduzeće koje je investiralo u Suboticu od kako je pre dve godine grad počeo sa primenom nove strategije privlačenja investicija, bazirane na besplatnom infrastrukturno opremljenom zemljištu - rekao je novinarima gradonačelnik Subotice Modest Dulić.

"Dunkermotoren" u novoj hali Slobodne zone u Subotici zapošljava 75 ljudi, dok se nova radna mesta očekuju početkom naredne godine, rečeno je na otvaranju.

Osim pogona za proizvodnju malih elektromotora, "Dunkermotoren" je u sklopu ove hale otvorio i razvojni centar u kojem se radi na razvoju novih proizvoda cele grupacije, koja u okviru američkog "Amateka" ima proizvodne pogone širom sveta.

Ambasador Nemačke u Srbiji Hajnc Vilhelm je uz predstavnike Slobodne zone Subotica, lokalne samouprave i nemačkog "Dunkermotoren"-a ozvaničio početak rada nemačkog proizvodjača elektromotora u novoj fabrici Slobodne zone u Subotici.


Dunkermotoren starts production in new facility in Subotica
Germany's electric motor manufacturer Dunkermotoren, which produces about 4,000 motors per week, has celebrated the start of operations in a new facility in the Subotica Free Zone.

- Dunkermotoren is the first company to invest in Subotica since two years ago, when the city started applying a new strategy for attracting investment based on the allotment of sites equipped with infrastructure for free - Subotica Mayor Modest Dulic told the press.

Dunkermotoren employs 75 people in the new facility in the Subotica Free Zone, whereas new jobs are expected to be created early next year, it was said at the opening ceremony.

In addition to a facility where small electric motors will be produced, Dunkermotoren also opened a development center within its complex in Subotica, where it plans to work on the development of new products of the entire group, which operates production units all around the world as part of the U.S. company Amatech.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta