Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Novosadska rafinerija prestaje s radom
Novosadska rafinerija uskoro bi trebalo da prestane s radom, saznaje 021.
Kako za 021 kaže predsednik sindikata rafinerije, Vladimir Ilić, proizvodnja nafte je već obustavljena jer NIS ulože u otvaranje fabrike za destilaciju ulja na istoj lokaciji. Iz NIS-a smo dobili odgovor da bi nova fabrika mogla početi sa radom u drugoj polovini 2015. godine.

Iako se spekuliše da će s početkom njenog rada biti otvoreno oko 200 novih radnih mesta, radnici koji trenutno rade na proizvodnji ostaju bez posla. - Oko 150 radnika koji su radili u Rafineriji u proizvodnji, zbog toga što je prestala proizvodnja, nemaju radno mesto u tom bloku prerade. Tim radnicima je ponuđena mogućnost da pređu na druga radna mesta, a ta mesta su daleko manje plaćena od mesta na kojima su prethodno radili - pojašnjava Ilić.

Trenutno zaposleni u Rafineriji imaju dve mogućnosti. Jedna od njih je da sa posla u proizvodnji pređu na posao u administrativno-tehničkom sektoru, koji je slabije plaćen. Druga mogućnost je odluka o napuštanju firme, uz otpremninu koja iznosi 750 evra po godini staža. Radnici Rafinerije Novi Sad nisu zadovoljni ovim opcijama, ističe Ilić.

Kako saznaje 021, radnici su nedavno sastavili peticiju koju je potpisalo njih stotinak. Uputili su i pitanje generalnom direktoru zašto se zatvara novosadska Rafinerija koja ima osnove da i dalje da radi, ali odgovor nisu dobili.

Podsetimo, NIS je krajem avgusta najavio ulaganje više od 100 miliona dolara u "modernizaciju" Rafinerije nafte u Novom Sadu. Po završetku modernizacije, u Rafineriji će godišnje moći da se proizvede 180.000 tona visokokvalitetnih baznih ulja dve vrste, od kojih će značajna količina biti namenjena izvozu, rekao je tada generalni direktor ove kompanije, Kiril Kravčenko. Međutim, koliki će broj radnika ostati da radi za sada nije poznato.

U NIS-u nisu bili voljni za razgovor, već su nam samo prosledili saopštenje iz avgusta u kojem se govori o planovima za 2015. godinu. Novosadska rafinerija osnovana je 1968. godine.


"Johnson Electric" zainteresovan za izgradnju fabrike elektromotora u Somboru
Investitori iz Hong Konga, predstavnici kompanije "Johnson Electric", koja se bavi proizvodnjom malih elektromotora i drugih električnih komponenti u automobilskoj i drugim industrijama, zainteresovani su za izgradnju fabrike u Somboru, navedeno je na zvaničnom gradskom sajtu.

Investitori iz Hong Konga naveli su da kompanija ostvaruje promet od 2,2 mlrd USD, da zapošljava oko 40.000 radnika u 23 zemlje, te da u Evropi "Johnson Electric" ima sedam fabrika.

- Želimo i u Srbiji da izgradimo fabriku elektromotora. Bila bi to grinfild investicija, a za izgradnju fabrike potrebna nam je parcela od pet hektara, na kojoj bi izgradili halu od 10 do 15.000 m2. U startu bismo zaposlili od 1.500 do 2.000 radnika. Broj radnika bi se nakon pet godina i povećao – kazali su predstavnici "Jonson Electric"-a.

Prema njihovim rečima, kada su obrazovni profili u pitanju, najviše bi bilo radnika sa osnovnom školom - oko 1.200, zatim 200 tehničara, od 100 do 150 inženjera i oko 150 administrativnih radnika.

Predsednik Skupštine grada mr Siniša Lazić kazao je da je "Sombor dobro mesto za ovakvu vrstu razgovora".

- Imamo lokaciju koja je kompletno infrastrukturno opremljena, srednju škola koja obrazuje oko 1000 mladih tehničke struke. Sombor je nekada bio grad mašinske industrije, a u periodu tranzicije mnogo ljudi je ostalo bez posla, tako da bi i oni koji imaju iskustvo mogli naći zaposlenje u fabrici. Imamo i lokaciju koju smo spremni besplatno da vam ustupimo ukoliko odlučite da u Somboru izgradite fabriku – kazao je Lazić i dodao da se Sombor graniči sa dve države, da je od granice udaljen 45 km i naveo i druge prednosti Sombora u pogledu izgradnje fabrike.


NIS na putu ka liderstvu
Beograd -- Naftna industrija Srbije (NIS) uložila je ove godine 25 miliona dolara u nabavku najmodernije opreme za bušenje i istraživanje nafte i gasa.
Kompanija je takođe formirala i tim menadžera i stručnjaka za istraživanje i eksploataciju da bi se, izlaskom na regionalno tržište, pozicinirala kao lider na Balkanu, izjavio je izvršni direktor bloka Servisi NIS Džon Smol.

Smol je u intervjuu za internet časopis „Balkanmagazin“ kazao kako je jedan od glavnih prioriteta NIS izlazak na regionalno tržište usluga naftnih servisa, što je u skladu sa strategijom kompanije, koja je usmerena ka dostizanju pozicije lidera na Balkanu.

NIS radi na osamostaljenju bloka naftni Servisi, koji se bavi bušenjem istražnih i razradnih bušotina, njihovim opremanjem, kao i seizmološkim istraživanjima ležišta ugljovdonika, kazao je Smol.

Smol je dodao da su u okviru toga bloka tokom ove godine formirane tri kćerke-firme, a NIS je u potpunosti njihov vlasnik - Naftagas Naftni servisi, Naftagas Tehnički servisi i Naftagas Transport.

Taj blok NIS, kako je istakao Smol, planira da otvori filijale u svim okolnim zemljama i bilo gde u Evropi gde može imati posla.

U toku je registracija filijale u Mađarskoj, a postoji i mogućnost sklapanja partnerstva za servisne usluge sa drugim kompanijama u regionu, naveo je Smol.

"Osim Balkana potpisali smo produženje ugovora sa 'Dragon oilom' za još tri bušotine u Turkmenistanu, jer postoji potencijal za najmanje još jednu godinu rada tamo. Ima nas i na drugim naftnim poljima u svetu. Bušaće postrojenje Nacional 2 trenutno se nalazi u Egiptu i tražimo posao za njega u Libiji, a imamo i neke druge opcije s Gaspromnjeftom u regionu severne Afrike,“ naglasio je Smol.

Smol je istakao kako je osamostaljenje servisnog dela kompanije pravi trend u poslovanju uspešnih naftnih kompanija.

Izvršni direktor bloka Servisi NIS ukazao je da će ulaganje u novu opremu omogućitie bušenje po principu tzv. „suvih lokacija“, što znači da će se potpuno eliminisati zagadjenje zemljišta i pojava otpadnih jama u koje je ranije odlagan fluid, korišćen u procesu bušenja, što zadovoljava najstrožije ekološke standarde.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta