Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Hrvatski "PharmaS" počeo prozivođnu generičkih lekova u Zrenjaninu
Hvatska farmaceutska kompanija "PharmaS" počela je danas proizvodnju lekova u pogonu podignutom u industrijskoj zoni "Baglaš" u Zrenjaninu.

Kako je ranije saopštio vlasnik Luka Rajić, u zrenjaninski pogon za proizvodnju generičkih lekova uloženo je 11 mil EUR, a zaposleno je svega 20 radnika.

Kompanija "PharmaS" je na tržistu Srbije prisutna od kraja 2010. godine. Proizvodi osam generičkih lekova, koji se nalaze na listi Republičkog fonda za zdravsteno osiguranje.

U Zrenjaninu od 1964. godine postoji Fabrika lekova "Jugoremedija", osnovana kao plod zajedničkog ulaganja sa tada čuvenom nemačkom kompanijom "Hoechst".

Posle privatizacije 2002. godine, "Jugoremedija" je prošla kroz buran period i nije se oporavila do danas. Celokupna imovina fabrike zbog dugova je pod hipotekom, a proizvodnja je obustavljena.

Pre pet dana "Elektrodistribucija" je zbog dugova isključila i struju u fabrici, pa opremi i zalihama lekova preti velika šteta od hladnoće.


Victoria Group-a plaća za akciju Zavoda 550 dinara
Victoria Group-a objavila je ponudu za preuzimanje akcija Veterinarskog zavoda Subotica nakon što je u nedavnoj dokapitalizaciji kupila većinu akcija ove kompanije.

Victoria namerava preuzeti preostalih 21,7% odsto akcija koje se ne nalaze pod njenom kontrolom, a akcionarima je ponuđena cena od 550 dinara što je 31,6 odsto viša cena od cene sa jučerašnjeg zatvaranja. Ponuda je otvorena od danas, 20. novembra, i traje sve do 19. decembra.

Na ceni od 550 dinara tržišna kapitalizacija Veterinarskog zavoda iznosi 2,34 milijarde dinara (20,8 miliona evra).

Ova kompanija je u prvih šest meseci zabeležila poslovni prihod od 1,4 milijardu dinara što je slabije za 12 procenata u odnosu na godinu dana ranije dok se neto profit spustio sa prošlogodišnjih 45 na 23 miliona dinara.


Đilas ne da PKB do 2015? - Investitorima iz Emirata biće ponuđen samo kombinat "7. juli"
Grad Beograd želi da zadrži PKB do 2015. godine, a na zahtev ministra finansija Mlađana Dinkića da bude razmotreno strateško partnerstvo tog kombinata sa kompanijom "Al Dahra" iz Emirata, gradonačelnik Beograda Dragan Đilas odgovorio je im može biti ponuđen samo deo PKB-a - gazdinstvo "7. juli", saznaje "Blic".

Ministarstvo finansija tražilo je od čelnika Beograda da se izjasne o ponudi "Al Dahre", koja je iskazala interesovanje za agrokompanije koje treba da se privatizuju o za PKB, jer je njihova delegacija trebalo juče da stigne u Beograd.

Kako stoji u dopisu gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa ministru finansija Mlađanu Dinkiću, PKB je otkako ga je grad preuzeo počeo da pozitivno posluje, i u 2011. ostvario zaradu pre oporezivanja od 4,5 mil EUR, a u 2012. će ona biti oko 12 mil EUR.

Đilas navodi da je procena kako će zarada u 2015. dostići 40 mil EUR godišnje, pa tek tada treba tražiti strateškog partnera za PKB. Zato je grad predložio Ministarstvu finansija da se "Al Dahri" ponudi PKB-ovo gazdinstvo "7. juli", koje raspolaže sa 5.311 hektara na surčinskoj strani Save, u kojem je PKB vlasnik 2.329 hektara, a država 2.982 hektara, piše "Blic".


Erste Bank to lend EUR 50 million to Serbia's economy sector
The European Investment Bank (EIB) signed an agreement with Erste Bank a.d. Novi Sad to approve a EUR 50 million credit line for funding business activities in Serbia. These funds are primarily intended for small and medium-sized enterprises, but they can also be used by large companies with up to 3,000 employees, as well as by local governments, reads a release issued by Erste Bank.

The Bank will be granting long-term investment loans at an interest rate that is at least half a percentage point lower than standard interest rates for such loans.

- With the credit line approved by the EIB, Erste Bank joins the efforts put into launching a new investment cycle in Serbia. We expect all EUR 50 million to be placed at the disposal of clients by mid-2013 - Chairman of the Executive Board of Erste Bank Slavko Caric said and invited SMEs with investment projects to use this opportunity for favorable funding.

This is the second credit line approved by the EIB to Erste Bank. The previous one was approved in 2010 and amounted to EUR 25 million.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta