Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Snažan rast izvoza "Sojaproteina" zahvaljujući proizvodima viših faza prerade
U prvih devet meseci ove godine bečejski "Sojaprotein" prodao je 139.605 tona sojinih proizvoda što je rast od 9% u odnosu na isti period lani, piše na svom sajtu "Sinteza Invest Group".

U strukturi prodaje raste učešće proizvoda viših faza prerade (sa 21,7% lani na 25,3%) nauštrb sojine sačme i ulja. U ukupnoj prodaji, količinski posmatrano, došlo je do rasta izvoza koji sada učestvuje sa 38,7% (lani 35,1%), a ovo povećanje u velikoj meri potiče od rasta izvoza proizvoda viših faza prerade. Vrednosno posmatrano, izvoz u prodaji učestvuje skoro 51% (47,8% lani), čemu je doprinelo i kretanje kursa dinara u tekućoj godini.

U skladu sa strategijom pomeranja ka proizvodima sa višom fazom obrade (koji nose i veću profitabilnost), "Sojaprotein" je u periodu januar-septembar prodao 35.303 tone proizvoda viših faza prerade (teksturati, brašno, lecitin) što je rast od 27%, sa tendencijom dodatnog rasta u trećem kvartalu.

"Sojaprotein" je na tržište zemalja EU plasirao skoro 42.803 tona sojinih proizvoda (od čega 20.834 tone viših faza prerade), ili 79,2% ukupnog izvoza. Vrednosno, sa 34,8 mil EUR učešće tržišta EU u izvozu je još veće sa 85,5%. Rusko tržište čini 11,8% izvoza i to isključivo teksturata i brašna, dok se ostatak prodaje odnosi na CEFTA tržište gde se beleži pad prodaje i tržište Turske.

U proteklom periodu otvorena su vrata i nekih novih tržišta (Švajcarska, Švedska, Lihtenštajn, Južna Koreja), koja prema rečima uprave predstavljaju nagoveštaj novih izvoznih perspektiva ove kompanije.

Ukupan izvoz "Soje", vrednosno posmatrano, u prvih devet meseci je iznosio 40,7 mil EUR (33,1 milion lani) odnosno 4,6 milijardi dinara u poređenju sa 3,4 milijarde dinara u istom periodu prošle godine.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta