Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Tužilaštvo istražuje Razvojnu banku Vojvodine
Tužilaštvo za organizovani kriminal zatražilo je od Narodne banke Srbije informaciju da li je vršena kontrola rada Razvojne banke Vojvodine i ako jeste, da li su konstatovane nepravilnosti, saznaje "Danas". Prema izvoru tog lista, Tužilaštvo je od NBS tražilo i da se zapisnik o izveštaju kontrole dostavi Tužilaštvu.

Izveštaj Narodne banke je zahtevan povodom medijskih navoda da je u radu Razvojne banke Vojvodine bilo ozbiljnih nepravilnosti, pa je Tužilaštvo za organizovani kriminal iskoristio svoja ovlašćenja i od najmerodavnije institucije koja je zadužena za kontrolu banaka tražilo izveštaj.

U Narodnoj banci Srbije kažu da je RBV predmet kontinuirane kontrole još od maja 2011. godine, te da se nalazi pod korektivnim merama centralne banke, nakon što je konstatovana potkapitalizovanost te vojvođanske banke, prekoračenje pokazatelja poslovanja i pogoršanje finansijskog stanja.

- Nakon dokapitalizacije obveznicama republike Srbije i AP Vojvodine u ovoj banci su vršene neposredne i vanredne kontrole, kako bi se sagledali efekti pružene državne pomoći na popravljanje finansijskog stanja. Na osnovu nalaza kontrole, NBS je donela i rešenje o privremenoj meri u Razvojnoj banci Vojvodine - kažu u NBS.

RBV je postala predmet trvenja pokrajinskih i republičkih vlasti, nakon što je ministar finansija Mlađan Dinkić izjavio da bi problem ove banke trebalo rešiti po scenariju Agrobanke, to jest tako što bi ta banka otišla u bankrot, a njeni dobri krediti i štediše bili prebačeni u neku drugu, jaču banku. Dinkić je tada objavio i da RBV ima čak 75% nenaplativih kredita i da ga je NBS obavestila da će joj zbog nesolventnosti i nelikvidnosti oduzeti dozvolu za rad. Međutim, vojvođanski premijer Bojan Pajtić odlučio je da umesto bankrota, RBV dokapitalizuje sa 150 mil EUR, koje će pokrajina morati da prikupi zaduživanjem kroz emitovanje novih obveznica, što je Dinkić okarakterisao kao ekonomski neopravdano.

Predsednik Izvršnog odbora Razvojne banke Vojvodine Goran Kostić je demantovao Dinkićeve tvrdnje od 75% nenaplativih kredita, tvrdeći da je većina loših zajmova nasleđena iz vremena Metals banke, od koje je nastala RBV. On je spekulisao i da su dešavanja oko njegove banke, rezultat toga što je neko "bacio oko" na nju, odnosno na 8.000 hektara zemljišta kojim RBV raspolaže.


Rusi i Arapi kupuju PBB?
Ruska VTB banka, Gazprombank OJSC i jedna banka iz Abu Dabija zainteresovani su za kupovinu Privredne banke Beograd, proizilazi iz napisa arapskog lista "Arabian business", koji ističe da Srbija želi da privuče investitore sa Srednjeg istoka, kako bi pokrila troškove ogromnog javnog duga.
VTB banka, praktično, već ima odškrinuta vrata u Srbiji, i to preko Moskovske banke, koja ovde posluje već četiri godine. VTB grupa je većinski vlasnik majke Moskovske banke u Rusiji.

Najave da su zainteresovani za kupovinu Privredne banke Beograd u ponedeljak u Moskovskoj banci nisu želeli da komentarišu.

Prema nezvaničnim najavama, na prodaju će biti 65 odsto udela u Privrednoj banci Beograd. Toliko zapravo iznosi državno vlasništvo u ovoj banci, koja se proteklih meseci, uz Agrobanku i Razvojnu banku Vojvodine, pominje kao "problematična". U Privrednu banku država je ove godine upumpala dve milijarde dinara, što je oko 20 miliona evra.

Privredna banka Beograd protekle tri godine poslovala je sa gubitkom, koji je samo lane bio 793 miliona dinara. Prethodna vlast uveliko je radila na prodaji državnog udela u ovoj banci, koji je, u međuvremenu, porastao zbog dokapitalizacije.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta