Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Ne traži se novi gazda Komercijalne
Beograd -- Ivica Smolić, predsednik IO Komercijalne banke: Trebalo bi da bude stavljen moratorijum u narednih pet godina na privatizaciju banke, pišu Novosti.
NA privatizaciju Komercijalne banke trebalo bi da bude stavljen moratorijum u narednih pet godina. Kako za "Novosti" potvrđuje Ivica Smolić, predsednik Izvršnog odbora Komercijalne banke, za uspostavljanje ovog moratorijuma postoji inicijativa svih njenih vlasnika.

"Početni stav za dalje pregovore oko aneksiranja ugovora koji je sada na snazi predviđa pet godina moratorijuma na pitanje privatizacije Komercijalne banke i mogućnost prodaje ukupno 20 odsto vlasništva najvećih pet akcionara zajedno u slučaju da dođe do poboljšanja uslova na tržištu, što podrazumeva da ima veći broj zainteresovanih investitora", kaže Smolić.

Prvi čovek Komercijalne banke ističe da oni nisu zainteresovani za preuzimanje dela imovine "Nove Agrobanke", niti su zainteresovani za "Razvojnu banku Vojvodine".

Kada je reč o problematičnim kreditima, Smolić smatra da bi eventualni pad u narednom periodu mogao da bude samo "metodološki": zbog otpisa ili prodaje potraživanja, a ne zato što je nešto naplaćeno. Ipak, novi zakon, koji predviđa da država svoje obaveze namiruje u roku od 45 dana, a privreda u roku od 60, po mišljenju Smolića može pozitivno da utiče na smanjenje problematičnih kredita.

"Prvo očekujemo regulisanje dugova gde je država dužnik prema preduzećima, koja, s druge strane, duguju bankama", ističe Smolić.

"Tu, pre svega, mislim na građevinska, putarska i preduzeća vezana za farmaceutsku industriju. Sigurno će ti krediti biti lakše naplativi, kada prvo država reguliše svoja dugovanja."

Komercijalna banka ima stopu problematičnih kredita 10,5 odsto, što je 45 odsto manje u odnosu na nivo celokupnog bankarskog sektora. Banka je uključena u program subvencionisanih kredita za likvidnost privrede, a po Smolićevim rečima, ove zajmove može da dobije svako preduzeće za koje banka proceni da ima bonitet da može da ga vrati u roku tri plus 15 meseci. Uz to, firma mora po klasifikaciji NBS da ispunjava kriterijum da je klijent "A" ili "B" kategorije.

"Odobrili smo oko 70 miliona evra subvencionisanih kredita za likvidnost privrede", kaže Smolić.


Poštanska kao Komercijalna banka
Beograd -- Poštanska štedionica bi mogla da uđe u strateško partnerstvo sa međunarodnim finansijskim institucijama, kao manjinskim akcionarima.
Kako je rekao savetnik ministra finansija za bankarski sistem Branko Popović, to bi moglo da se desi po sličnom modelu kao što imaju Komercijalna ili Čačanska banka.

Pošto je posle preuzimanja depozita iz "Nove Agrobanke" ta banka povećana, a ima i ogroman broj aktivnih tekućih računa, "Poštanska štedionica" privlačna je strateškim partnerima i ima potencijal da postane ozbiljna banka na finansijskom tržištu, rekao je on.

Pošto imamo veoma uspešnu saradnju sa medjunarodnim finansijskim institucijama, planiramo da sa tim institucijama i možda nekim drugim, probamo da napravimo slično strateško partnerstvo, gde bi oni ušli kao manjinski akcionari, rekao je Popović Tanjugu.
Prema njegovim rečima, zatim bi se osavremenjivanjem procesa i procedura, načina upravljanja, njihovim uključivanjem u menadžment, upravljanja rizicima, pozitivno uticalo na razvoj i dalje povećanje strateške privlačnosti "Poštanske štedionice".
Što se tiče Privredne banke Beograd, država nije strateški opredeljena da u njoj ostane većinski vlasnik i ima nameru da veoma brzo raspiše tender za izbor savetnika i da ide u traženje strateškog partnera, naveo je Popović.
Kada bismo definisali kraću listu zainteresovanih, i kada bismo to imali formalno potvrdjeno, onda bismo tražili razne modalitete strateškog partnerstva, rekao je on.
Kada se radi o Razvojnoj banci Vojvodine, naš predlog pokrajinskoj vladi, kao većinskom akcionaru jeste da se situacija reši po sličnom principu kao kod "Nove Agrobanke" prenosom adekvatne kvalitetne imovine i obaveza na neku od privatnih banaka, koje bi u jednom transparetnom procesu za to bile zainteresovane, naveo je Popović.

"Medjutim, pokrajinska vlada ima tu neku drugu ideju, oni misle da nastavak dokapitalizacije te banke ima smisla. Mi mislimo da to nema ekonomski smisla i tu postoji razlika u koncepcijama, ali mi se nadamo da ćemo mi to prevazići veoma brzo", istakao je on.
Popović je ocenio da bi nova dokapitalizacija "Razvojne banke Vojvodine" bila u neskladu sa principom primene održivih i trajnih rešenja i principom minimiziranja troška za poreske obveznike.
Mi smo dokapitalizaciju mogli da radimo i u "Novoj Agrobanci", ali je vidljivo iz aviona da to ne bi imalo nikakvog smisla, tako je po nama i vidljivo da to nema nikakvog smisla i u slučaju Razvojne banke Vojvodine, rekao je on.


Erste želi da kupi imovinu Hypo banke u Srbiji?
Austrijska Hypo Alpe-Adria banka ponudila je na prodaju imovinu u jugoistočnoj Evropi, uključujući i Srbiju, i pozvala zainteresovane da dostave neobavezujuće ponude.

Kako "Blic" saznaje, za imovinu u Srbiji zainteresovana je Erste grupa, koja bi tako postala treća banka po udelu na našem tržištu. Ono što bi moglo da ukoči kupovinu jeste insistiranje Hypo grupe da mrežu u svih pet zemalja bivše SFRJ, čija je vrednost 1,5 mlrd EUR, proda u paketu. Prema saznanjima "Blica", Erste želi samo poslovnice u Srbiji.

- Investitori mogu da dođu i daju ozbiljnu ponudu i za deo imovine, a ponuda će se naći u našoj proceduri. Naš prvi izbor biće da prodamo odjednom mrežu na Balkanu - kaže Nikola Donig iz Hypo grupe.


State to sell PBB and Srpska Banka? - Interest expressed by Russians and Arabs
Russia's VTB Bank, Gazprombank OJSC and a bank from Abu Dhabi are interested in taking over Privredna Banka Beograd (PBB). This is a result of the publication of an article in the Arab weekly magazine Arabian Business, which reads that Serbia wants to attract investors from the Middle East in order to cover the costs of a huge public debt.

VTB Banka, practically, already has access to Serbia through Bank of Moscow, which came to our country four years ago. The VTB Group is the majority owner of the parent company of Bank of Moscow in Russia, the newspaper Novosti writes.

On Monday people at Bank of Moscow did not want to comment on the announcement that they are interested in taking over Privredna Banka Beograd.

According to unofficial announcements, a 65-percent stake in PBB will be offered for sale. The state holds the same stake in this bank, which has been mentioned as "troubled" over the last few months along with Agrobanka and Development Bank of Vojvodina. The state pumped RSD 2 billion into PBB this year, which is about EUR 20 million.

Privredna Banka Beograd has been making losses over the last three years. Last year it reported RSD 793 billion losses. The previous government was preparing to sell the state-owned stake in this bank, which grew in the meantime due to recapitalization.

The newspaper Blic writes that the state will launch a tender by the year's end to sell its stake in PBB, and it is also possible that the same thing will happen to Srpska Banka. An advisor will be selected within the next two weeks.

As Blic reports, it is uncertain whether the whole state-owned stake in PBB or only a part of it would be offered for sale or a combination of the recapitalization and sale of the bank would be chosen. Also, this newspaper claims that the state will not rush into the sale of Srpska Banka, which is a lossmaker.

Besides, Blic reports that VTB, Gazprombank and a bank from Abu Dhabi negotiate the acquisition of a stake in Srpska Banka, citing Arabian Business as the source of that information.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta