Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Najveće banke će razmotriti preuzimanje Razvojne banke Vojvodine
Neke od najvećih banaka u Srbiji potvrdile su da su spremne da razmotre mogućnost preuzimanja depozita Razvojne banke Srbije.

Vlade Srbije i Vojvodine juče su potpisale sporazum prema kojem će status Razvojne banke Vojvodine biti rešen po modelu prenosa imovine i obaveza na neku drugu banku i Razvojni fond Vojvodine.

Sporazumom je predviđen prenos aktive i pasive Ravojne banke na onu banku koja ponudi najbolje uslove za prenos, u skladu sa Zakonom o preuzimanju imovine i obaveza određenih banaka radi očuvanja stabilnosti finansijskog sistema Srbije.

Reč je o 110 miliona evra osiguranih depozita i blizu 100 miliona evra neosiguranih depozita, odnosno oko 80.000 deponenata.

- Ponuda za preuzimanje depozita Razvojne banke biće poslata na adrese deset banaka u Srbiji i biće izabrana banka koja ponudi najbolje uslove - najavio je vojvođanski sekretar za finansije Zoran Radoman.

U Societe Generale banci je rečeno da bi preuzimanje Razvojne banke Vojvodine bilo moguće u sklopu planova banke o daljem razvoju.

- Strategija banke od osnivanja do danas zasnivala se na, pre svega, na organskom rastu, ali smo spremni da uzmemo u obzir mogućnosti za eksterni razvoj. Razvojna banka Vojvodine je mogućnost i mi smo spremni da razmotrimo tu opciju - saopštila je Societe Generale banka.

Predstavnici Erste banke su potvrdili da će razmotriti ponudu za preuzimanje depozita razvojne banke.

- Kad dobijemo ponudu analiziraćemo je i videti da li su za nas prihvatljivi ponuđeni uslovi - naveli su u toj banci.


"Telekom" uskoro na berzi, EPS još ne
Predsednik Komisije za hartije od vrednosti Srbije Zoran Ćirović kaže da će se "Telekom Srbije" uskoro pojaviti na berzi. Situacija sa EPS-om je nešto drugačija.

Međutim, kako je istakao to prvenstveno zavisi od odluke države koja je vlasnik.

- Očekujem da će u nekom kraćem vremenskom periodu, ali to prvenstveno zavisi od države, akcije "Telekoma" biti na berzi i tako svima kojima su te akcije dodeljene biti ostavljena mogućnost da ih kupuju i prodaju - rekao je on.

Ćirović je rekao da država, koja je vlasnik "Telekoma", treba da odluči koji je to pravi momenat kada će akcije tog telekomunikacionog preduzeća biti uključene na Beogradsku berzu.

Podsetio je da su besplatne akcije "Telekoma" podeljene u aprilu ove godine, ali je napomenuo da još nisu uključene na trgovanje na Beogradskoj berzi.

Od ukupno jedne milijarde akcija "Telekoma", 6,94% akcija dobili su zaposleni i bivši zaposleni u toj kompaniji, a građani 15%.

Ćiroviće je rekao da je situacija s drugom velikom državnom kompanijom Elektroprivrednom Srbije (EPS) "malo drugačija" i da ne čekuje brzi izlazak tog javnog preduzeća na berzu.

"Elektroprivreda Srbije", prema njegovim rečima, još nije spremna da izađe na berzu.

- EPS tek treba da prođe kroz fazu korporativizacije, odnosno tek treba svoj kapital da izrazi u akcijama, dakle on još nema tu strukturu koja mu omogućava da bude kotiran na berzi - rekao je predsednik Komisije za hartije od vrednosti.

Ćirović je naveo da u EPS-u prvo treba da se kapital iskaže u akcijama određene nominalne vrednosti i da se vidi kava će dalja strategija biti s tom kompanijom.

Okrugli sto "Institucionalna tražnja za državnim hartijama od vrednosti: ograničenja i mogućnosti" održan je u Ekonomskom instutitu u Beogradu u organizaciji tog instituta i USAID projekta za bolje poslovanje.


Objavljen pretkvalifikacioni tender za Privrednu banku - Ponude za dokapitalizaciju, pripajanje ili
Ministarstvo finansija Srbije i Agencija za osiguranje depozita objavili su danas poziv za dostavu izjava o zainteresovanosti za dokapitalizaciju, pripajanje ili kupovinu akcija Privredne banke Beograd.

Zainteresovani investitori izjave mogu da dostave do 27. decembra. Podnosioci mogu da izjave zainteresovanost pojedinačno ili kao lider konzorcijuma u kojem treba da imaju najmanje 51% učešća u predloženoj transakciji.

U Privrednoj banci Beograd država Srbija ima udeo do 64,8%. U toku je tender za izbor privatizacionog savetnika za tu banku.

Privredna banka je poslednje tri godine imala gubitak, a na kraju 2011. on je iznosio 793 miliona dinara. Zbog toga je država dokapiralizovala banku sa dve milijarde dinara.

Ukupna aktiva Privredne banke na kraju septembra 2012. godine iznosila je 254,93 mil EUR, a kapital 29 mil EUR.

Banka ima 36 ekspozitura u Srbiji i 57.354 klijenta, od kojih 87,5% su građani.


South Stream construction starts
Russia's Gazprom says that the construction of the underwater section of its South Stream pipeline, which will carry natural gas beneath the Black Sea and into the European Union, will begin this week.

Gazprom CEO Aleksei Miller announced last month that the final investment decision for the project had been reached. Miller is scheduled to attend a groundbreaking ceremony near the town of Anapa on Russia's Black Sea coast on December 7th.

Gazprom says South Stream will pass through Turkish waters to Bulgaria, then continue on through Serbia, Hungary, Slovenia, and Austria to tie in with the distribution network of the multinational Eni in northern Italy.

South Stream will have 4 pipelines with the capacity of 15.57 billion cubic meters each. The first pipe will be operational in 2015, while the full capacity 63 billion cubic meters should be reached in 2019. The project value is estimated at EUR 16 billion.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta