Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Vinogradi važniji od budžeta - Grad želi da sačuva više od 1.100 hektara vinogorja u sastavu preduze
Lokalna samouprava u Vršcu zalaže se za da se najveće vinogorje u Srbiji, od preko 1.100 hektara, sačuva u okviru preduzeća "Vršački vinogradi".

Uz jednu neuspelu privatizaciju, opštinski oci su u minulim godinama pokušavali da dovedu strateške partnere iz poznatih vinogadarskih zemalja, Italije, Francuske... a prodaja na klasičan način odlagana koliko se moglo. Ovih dana predsednik opštine Čedomir Živković je uputio sugestiju Vladi Srbije da prilikom nove privatizacije "Vršačkih vinograda" prioritet ne bude ono što će dobiti država, već ono što će dobiti "Vinogradi".

– Sugerišemo da država, koja je već dobila pet miliona evra od privatizacije i nikada ih nije vratila u "Vinograde" nakon raskinute privatizacije, ovog puta nebi trebalo ponovo da uzima novac od prodaje koji bi se posle, verovatno budžetom podelio kroz plate lokalnih samouprava. "Vršački vinogradi" treba da nađu kupca koji će novac uložiti, i to je apsolutni interes države i lokalne samouprave – rekao je Živković, potom se osvrnuvši na model privatizacije koji bi ovog puta trebalo da se primeni.

– Potreban je investitor koji će u kapacitete, pozicioniranje, brendiranje, osvajanje novih tržišta i, ono što je ključno, prodaju vršačkih vina, uložiti bar 10 mil EUR jer to je ono što nedostaje "Vinogradima". Borićemo se za to da ne bude presudno ono što će dobiti država, već ono što će dobiti "Vršački vinogradi". Nije cilj samo sačuvati 250 radnih mesta već povećati njihov broj na 750-800, koliki je nekad bio, a siguran sam u to da "Vršački vinogradi" imaju potencijala za tako nešto.


Kuvajtski poslovni centar umesto Glavne železničke stanice u Beogradu?
Prilikom potpisivanja ugovora sa Kuvajtskim fondom za arapski ekonomski razvoj, ministar saobraćaja, Milutin Mrkonjić, predložio je Kuvajtu da na lokaciji stare železničke stanice, nakon izmeštanja, napravi poslovni centar koji bi predstavljao njihovu evropsku bazu.

On je kuvajtskoj delegaciji predstavio mogućnost pokretanja novog investicionog ciklusa koji bi obuhvatio izmeštanje stare železničke beogradske stanice, čime bi se završila druga faza u izgradnji kompletnog železničkog čvora "Prokop".

- Pošto smo, uz vašu pomoć, na korak da završimo prvu fazu, želim da vam ponudim da učestvujete i u nastavku ovog veoma velikog projekta. Radi se o izmeštanju stare železničke stanice koja zauzima preko 86 ha, a vrednost ovog zemljišta koji pripada prvoj zoni procenjuje se na 10 mlrd EUR - istakao je ministar Mrkonjić.

Abdulah Al Bader, direktor kuvajtskog fonda, je istakao da Kuvajt ima razne mogućnosti za saradnju sa Srbijom na ovom projektu.

-To bi bio sasvim prirodan i logičan nastavak posla sa čijom smo konkretizacijom počeli danas. Spremite sve projekte vezane za izmeštanje stare železničke stanice, i mi ćemo krajnje ozbiljno razmotriti vaše konkretne predloge - kazao je Al Bader.


Panasonic still negotiates acquisition of Reum's facility in Svilajnac
Panasonic Lighting Devices Serbia is negotiating with Reum's mortgage creditors on the acquisition of a facility in Svilajnac.

If Panasonic takes over the facility from Germany's Reum Gmbh from Baden Virtenberg, it will be a clear signal that this Japanese company stays in this municipality.

Proizvodna hala je površine 2.500 kvadratnih metara, a "Panasoonic" u njoj već radi od početka 2011. godine.

The production facility spans 2,500 square meters, and this company has been using it since early 2011.

In Svilajnac, Panasonic produces energy-efficient electronic components for lighting equipment and employs 60 workers.

Panasonic is only the third company from Japan to make a significant investment in Serbia.

Before this investment by PEWS, Japan Tobacco International (JTI) invested in a tobacco plant in Senta, where Asahi Beer and Mitsui Corporation together launched the production of yeast-based diet supplements at the company Altech.

According to the data provided by the Serbian Chamber of Commerce (SCC), Serbia`s annual exports to Japan, dominated by food products, have been standing at only few hundred thousands US dollars for years now.

On the other hand, imports from Japan reach as much as USD 150 million per year.

The value of Serbia`s exports to Japan in the first six months of 2012 amounted to USD 2 million, whereas imports reached USD 75.5 million.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta