Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Pad BDP Srbije u 2012. godini 2%, u 2013. rast od 1,5%
Nakon skromnog privrednog rasta tokom prethodne dve godine, sve izvedene projekcije ukazuju na realni pad privredne aktivnosti u 2012. godini. Naime, prema realnim pokazateljima pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) u 2012. godini iznosiće oko 2,0% dok se u 2013. godini prognozira rast BDP od 1,5%, navedeno je u publikaciji Makroekonomske analize i prognoze, koju kreira Institut ekonomskih nauka u saradnji sa Beogradskom bankarskom akademijom.

Kako je navedeno u publikaciji, industrijska proizvodnja u prvih devet meseci 2012. godine je umanjena u odnosu na isti period 2011. godine za 3,8%. Nepovoljni trendovi u kretanju industrijske proizvodnje, posebno izraženi u prvim mesecima 2012. godine, nastavili su se, istina manjim intenzitetom, u drugom i trećem tromesečju ove godine.

- U periodu januar-septembar 2012. godini pad proizvodnje je registrovan u 16 od ukupno 29 oblasti industrije. Kretanje industrijske proizvodnje u narednim mesecima u velikoj meri zavisi od "sudbine" dva velika projekta: rešavanja pitanja "Železare" u Smederevu i proizvodnje fabrike "Fiat" u Kragujevcu. Usled niske domaće i eksterne tražnje, te izraženih problema u poslovanju nekih velikih preduzeća, nivo industrijske proizvodnje u 2012. godini će opasti za oko 3% u odnosu na prethodnu godinu - navadebo i u MAP-u.


"Energoprojekt Visokogradnja" gradi bolnicu u Kazahstanu - Posao vredan 25,1 mil USD
"Energoprojekt Visokogradnja" i mnogoprofilna klinika "Sofie Medgroup", kao investitor, zaključili su ugovor za izvođenje građevinskih, zanatskih, instalaterskih radova i opremanje medicinskom opremom bolnice u gradu Aktau u Kazahstanu.

Vrednost ugovorenih radova iznosi 25,1 mil USD (sa uračunatim PDV-om), dok je rok za realizaciju projekta 15 meseci, objavila je "Visokogradnja" na sajtu Beogradske berze.


Fond za zaštitu investitora počinje sa radom od 1. januara
Fond za zaštitu investitora počeće da funkcioniše od nove godine, najavio je predsednik Komisije za hartije od vrednosti Zoran Ćirović.

Ćirović je u debati o iskustvima i problemima u primeni Zakona o tržištu kapitala, naveo da Komisija nema mogućnost da dodatno produži rok za početak funkcionisanja Fonda. Po mišljenju Ćirovića, Komisija je iskoristila svoje diskreciono pravo i u dva navrata prolongirala rokove za početak funkcionisanja Fonda i na taj način izašla susret njegovim članovima.

Rok više ne može da bude produžen, istakao je Ćirović, iako po njemu, Komisija ima razumevanja za inicijativu koju je podnelo 27 brokerskih kuća, a kojom se traže izmene Zakona o tržištu kapitala.

Predsednik Komisije za hartije od vrednosti je podsetio da je to telo podržalo inicijativu za izmenu zakona, ali da su predložene Izmene i dopune Zakona povučene iz skupštinske procedure.

- Suština tih izmena bila je da se za godinu dana odloži primena šeme zaštite investitora - podsetio je Ćirović.

Prema Ćiroviću, Zakon o tržištu kapitala ima uglavnom pozitivne efekte i predstavlja suštinski korak napred ka boljoj zaštiti investitora i smanjenju rizika na tržištu, ali ima određene nedostatke koji se, pre svega, odnose na Fond.

Ćirović je pozivajući se na informacije iz Ministarstva finansija naveo da se zakon neće menjati do proleća 2013, pa je ukazao da Agenciji za osiguranje depozita, kao osnivaču Fonda, mora biti omogućeno da nađe rešenje ukoliko Fond ne bude adekvatno popunjen.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta