Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Stiže šest novih avio-mostova
Beograd -- Na tenderu za nabavku šest novih avio-mostova za ukrcavanje putnika, koji je raspisao beogradski Aerodrom, pobedila je kineska kompanija.
Radi se o renomiranoj kompaniji "Shenzhen CIMC -TianDA Airport Support Ltd".

Kako se navodi u saopštenju Aerodoma, vrednost nabavke iznosi 2,19 miliona evra i biće finansirana iz sopstvenih prihoda, bez kreditnog zaduženja.

Novi avio-mostovi će zameniti stare tokom narednih 12 meseci.

Na konkursu su učestvovali svi najpoznatiji proizvođači avio-mostova iz Evrope, Azije i Sjedinjenih Američkih Država.


Milan Panić kupuje "Galeniku"?
Nakon konsultacija partnera u Vladi Srbije, konstatovano je da je trenutna finansijska pozicija "Galenike" neodrživa, saopštilo je "Ministarstvo finansija".

Ministarstvu finansija i privrede dat je nalog da krene u pripremu raspisivanja međunarodnog tendera početkom naredne godine, kojim bi se pronašao ozbiljan strateški partner i obezbedila sigurna budućnost za "Galeniku".

Kanadska multinacionalna kompanija "Valeant" koja je prošle godine kupila švajcarsku kompaniju "Farma Swiss" za 350 mil EUR, zainteresovana je da kupi "Galeniku". Osim njih, za srpske farmaceute interesuje se i jedna nemačka firma, piše "Blic".

Vlasnik "Valeant Pharmaceuticals International"-a je Milan Panić, američki biznismen srpskog porekla.

Kako kaže izvor "Blica", "Farma Swiss", čiji je "Valeant" vlasnik, gradi fabriku lekova bukvalno preko puta sedišta "Galenike" u Zemunu.

"Blic" piše i da će Vlada "Galeniku" prodavati po početnoj ceni od 120 mil EUR.


Referentna kamatna stopa povećana na 11,25%
Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) je na današnjoj sednici odlučio da poveća referentnu kamatnu stopu na 11,25%, saopšila je NBS.

U skladu sa projekcijom Narodne banke međugodišnja inflacija je u novembru privremeno usporila rast, ali je njeno kretanje i dalje iznad gornje granice dozvoljenog odstupanja od cilja. Pri tome, preduzete mere fiskalne konsolidacije, koje su dale prve efekte, tek treba da pruže puni doprinos smanjivanju međugodišnje inflacije u narednoj godini.

Izvršni odbor je ocenio i da je povećana dinarska likvidnost bankarskog sektora. Imajući to u vidu Narodna banka će, odlučio je Izvršni odbor, promeniti smer glavnih operacija na otvorenom tržištu u pravcu povlačenja viška dinarske likvidnosti kako se ne bi podstakao rast agregatne tražnje i preko toga ostvario uticaj na inflaciju i devizni kurs.

U narednom periodu na kretanje inflacije u najvećoj meri će uticati cene hrane i regulisane cene, kao i to da li će agregatna tražnja i ubuduće ostati ključni dezinflatorni faktor. Prema projekciji Narodne banke Srbije, međugodišnja inflacija će se vratiti u granice cilja do kraja 2013. godine.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta