Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Kinezi zainteresovani za izgradnju srpskih pruga - U železnički Koridor 10 potrebno uložiti oko 4 ml
Ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić pozvao je kineske kompanije da učestvuju u izgradnji železničkog Koridora 10 kroz Srbiju, u koji je u narednih pet godina potrebno uložiti još između 4 i 4,5 mlrd EUR.

- Železnički Koridor 10 je prioritet srpske vlade - rekao je Mrkonjić na sastanku sa predstavnicima Kineske kompanije za telekomunikacije i infrastrukturu, kineske Železničke signalizacije i italijanske kompanije "Italferr".

Mrkonjić je rekao da je za radove na železničkom Koridoru 10 potrebno ukupno 4,7 mlrd EUR, ali da je Srbija već obezbedila deo novca.

Ministar je istakao da su kineskim graditeljima širom otvorena vrata u Srbiji, jer su do sada pokazali izvanredne rezultate u našoj zemlji, kao i da imaju odlične reference.

- Vozovi treba da idu Koridorom 10, od Subotice do Novog Sada, Beograda, Niša, Preševa i Dimitrovgrada, najmanje 160 kilometara na čas - rekao je Mrkonjić i naglasio da pruga treba da bude celom dužinom dvokolosečna, elektrificirana i za mešoviti saobraćaj.

- Srbija je već počela realizaciju pojedinih projekata na kritičnim deonicama i već se gradi novi Žeželjev most preko Dunava u Novom Sadu, realizuje niški železnički čvor, gradi most preko Velike Morave kod Ćuprije i predviđena je rekonstrukcija šest deonica na Koridoru 10 u dužini oko 110 kilometara sredstvima ruskog kredita namenjenog železnici - naveo je ministar.

Mrkonjić je rekao da su sredstva za pojedine projekte obezbeđena i iz kredita Evropske investicione banke. On je naglasio da su projekti spremni i da bi, ukoliko se postigne dogovor sa Kinezima, realizacija mogla da počne već na proleće.

- Železnički Koridor 10 je i evropski prioritet, s obzirom na to da povezuje oko 300 miliona ljudi iz Turske i okolinih zemalja sa Evropom - istakao je srpski ministar.

Generalni direktor Kineske kompanije za telekomunikacije i infrastrukturu za Evropu i centralnu Aziju Hu Bin je izrazio očekivanje da će biti nastavljena saradnja u Srbiji, podsetivši da toj kompaniji pripada kineska firma CRBC, koja gradi most preko Dunava između Zemuna i Borče u Beogradu.

Direktor za razvoj tržišta i međunarodne poslove "Italferr"-a Loren Franćiozi je istakao je da ta kompanija sarađuje sa pomenutim kineskim kompanijama.

On je rekao da je "Italferr", koji je izradio studiju za rekonstrukciju pruge Beograd-Bar, do sada u Srbiji imao odličnu saradnju sa ministarstvom, "Železnicama Srbije" i Saobraćajnim institutom CIP.


I Turci u igri za Privrednu banku Beograd? - Novi igrači na srpskom finansijskom tržištu
Za Privrednu banku Beograd interesovanje pokazuje i jedna turska banka, saznaje nezvanično "Blic", a naredni dani biće odlučujući za sudbinu i Razvojne banke Vojvodine.

Za bankarsko tržište u Srbiji interesovanje sve više pokazuju ruske, ali i turske banke. Predstavnici VTB banke, koja ima vlasništvo u Moskovskoj banci, nedavno su imali sastanak sa premijerom Ivicom Dačićem. Oni su takođe zainteresovani za Privredu banku Beograd. Očekivanja su da će do kraja idućeg meseca biti izabran i novi vlasnik. Nezvanično, i turski bankarski kapital pokazao je interesovanje.

Na adresu deset banaka pre nekoliko dana upućen je javni poziv da iskažu svoje namere da li su zainteresovane za preuzimanje dela Razvoje banke Vojvodine.

- Narednih dana trebalo bi da dobijemo informaciju o zainteresovanosti banaka - kaže za "Blic" Zoran Radoman, pokrajinski sekretar za finansije.

Pretkvalifikacioni tender za Privrednu banku objavljen je 10. decembra, a ponude za dokapitalizaciju, pripajanje ili kupovinu akcija prihvataju se do 27. decembra.


Chinese interested in building railway infrastructure in Serbia - About EUR 4 billion required for C
Serbian Minister of Transportation Milutin Mrkonjic has invited Chinese companies to take part in the construction of the Corridor X railway route through Serbia, in which additional 4 to 4.5 billion euros need to be invested.

- The Corridor X railway route is a priority of the Serbian government - Mrkonjic said at a meeting with the representatives of a Chinese telecommunications and infrastructure company, China's railway signalling company and Italy's Italferr.

Mrkonjic said that the total of EUR 4.7 billion was required to finance the work on the Corridor X railway route, adding that Serbia had already provided a part of that money.

- Trains should travel along Corridor X, from Subotica to Novi Sad, Belgrade, Nis, Presevo and Dimitrovgrad, at the speed of minimum 160 km/h - Mrkonjic said.

Mrkonjic noted that the funding for certain projects had been provided from the proceeds of loans extended by the European Investment Bank (EIB). He stressed that the projects were ready and that their implementation could commence as early as the spring 2013 if an agreement was reached with Chinese companies.


"Ledo" dokapitalizacijom finansira kupovinu "Frikoma"
Emitovanjem novih redovnih akcija javnom ponudom kvalifikovanim ulagačima, kompanija "Ledo" želi da prikupi sredstva za kupovinu "Frikoma" iz Beograda i "Leda" Podgorica od "Agrokora", istakao je predsednik uprave "Leda" Tomislav Kitonić na prezentaciji izdanja koja je održana na Zagrebačkoj berzi.

Preuzimanjem ovih kompanija "Ledo" želi da objedini celokupnu vlasničku strukturu "Agrokora" u segmentu sladoleda i smrznute hrane, i da postane regionalni lider u toj oblasti.

Po izvršenoj dokapitalizaciji, "Ledo" planira da svoje akcije uvrsti u Službeno tržište Zagrebačke berze.

Knjiga za upis 93.750 novih redovnih akcija "Leda" otvorena je juče ujutru u 9 sati, akcije će moći da kupe samo kvalifikovani ulagači, a donji prag za kupovinu je paket minimalne vrednosti 400 hiljada kuna.

Raspon cene za nove akcije je od 8.000 do 9.000 kuna po akciji. Knjiga akcija biće otvorena do srede, 19. decembra, do 10 sati, a konačna cena novoizdatih akcija biće utvrđena 19. decembra. Pokrovitelj emisije su Erste&Steiermärkische Bank i Raiffeisenbank Austria, a član Uprave RBA Zoran Košćak rekao je kako je ovo jedna od vrednijih transakcija u zadnje vreme na Zagrebačkoj berzi.

Član Uprave ESB-a Borislav Centner rekao je kako je "Ledo" još jedna kompanija koja se odlučila na dokapitalizaciju i uvrštenje u Službeno tržište. To je, kaže, dobar signal za iduću godinu - da kompanija koja ima dobar prihod izađe na tržište kapitala i u finansijskim institucijama nađe strateškog partnera.

Predstavljajući kompaniju i njeno poslovanje, Kitonić je između ostalog istakao kako tokom 17 godina, koliko "Ledo" posluje u sklopu koncerna "Agrokor", svake godine beleži rast prihoda od prodaje za 19,1%. Osim toga, profitabilnost "Leda" je svake godine rasla 21,9%, a to je, rekao je, nešto s čime se ne može pohvaliti niti jedna kompanija u regionu.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta